Mārrutks
ARMORACIA RUSTICANA

 -
   

Mārrutks ir daudzgadīgs augs, kurš ziedēšanas laikā spēj izstiepties līdz 40-120cm (dažkārt pat 150cm) augumā. Mārrutkam ir kupla piesaknes lapu rozete. Tam ir spēcīgs, resns, gaļīgs, baltgans, sazarots saknenis, kurš vidēji ir 1-5cm diametrā un nereti vairāk kā 100cm garumā. Piesaknes lapas ir uz gariem kātiem, lielas, garumā 30-60cm, izstieptas; zemākās stublāja lapas uz īsiem kātiem, augšējās- sēdošas, izstieptas. Ziedi izkārtoti čemuros. Ziediņš sastāv no četrām, baltas krāsas ziedlapiņām. Augļi- izstieptas, eliptiskas sēkliņas (4-6mm garas). Augs zied jūnijā un jūlijā. Augļi nobriest augustā un septembrī. Vairojas, galvenokārt, veģetatīvi, sēklas veido maz, dažkārt, tās neveido vispār.

Ārstnieciskam nolūkam pamatā izmanto mārrutka sakneni ( kurš sasniedzis vismaz 1,5cm diametru), to sāk rakt otrajā dzīves gadā. Ievāc parasti vēlā rudenī pēc lapu atmiršanas vai agrā pavasarī, pirms parādās jaunās lapas. Senāk cilvēkiem bija vienkāršs princips- mārrutku rok visos mēnešos, kuros ir “R” burts. Izraktos sakneņu notīra no smiltīm un uzreiz arī sadala- lietojamā daļa un materiāls jaunajiem stādiem. Uzglabā, kā vairums sakņu augļus, kastēs kopā ar zemi, smilti vai kūdru, tumšā un vēsā vietā- parasti pagrabos. Materiālu stādiem arī var šādi uzglabāt, vai stādīt uzreiz. Uzglabāšanas temperatūra ir no 0C līdz +3C grādiem.

Mārrutkā ir steroīdi: beta sitosterīns, kampesterīns, flavonoīdi; lapās un ziedos- kempferols, kvercetīns, 3-O-beta-D-glukozil-beta-D- kempferola ksilozīds, 3-O-beta-D-glikozil-beta-D- kvercetīna ksilozils; lapās- 3-O-kempferola glikozīds, 3-O-kvercetīna glikozīds; ziedos- 3-O-beta-D- kempferola glikozīds, tioglikozīdi; sakneņos sinigrīns, glikonasturcīns, izotio- un tiocianīti; saknēs- aliltiociāniskās un alilizotiociāniskās skābes, aliltiociāns, kā arī citi slāpekli saturoši savienojumi, sinepju eļļa līdz 0.2%.

Ārstnieciskā nozīme

Mārrutka sakņu izvilkumam piemīt daudz vērtīgu īpašību: pretiekaisuma, imunstimulējošas, antimikrobas. Sakneņa sula iedarbojas antibakteriāli, fermentatīvi un antiabotiski. Mārrutks iedarbojas arī apetītes rosinoši un pastiprina gremošanas trakta sekrēciju.

Tautas medicīnā mārrutka sulu pielietoja, kā antibakteriālu līdzekli, lai ārstētu gripu, angīnu- lai skalotu mutes dobumu un kaklu, ārstētu tonsilītu, zobu sāpes, tā gabaliņus lika ausīs, lai ārstētu auss iekaisumus.

Svaigas sulas un ūdens maisījums ir efektīvs, lai ārstētu anacīdu gastrītu, dizentēriju, aknu slimības un lambliozi, kā arī hipertonisko slimību un izmanto, kā palīglīdzekli, lai ārstētu vīrusu hepatītu.

Mārrutka sakneni kopā ar kadiķa ogām novārot alū, var iegūt līdzekli, ar kura palīdzību var mazināt tūsku. Tautas medicīnā, mārrutka sakni izmanto, lai uzlabotu apetīti, uzlabotu gremošanas trakta darbību, tūskas, nieru slimību, kā arī urīnpūšļa slimību gadījumā. Tas lieti noder, kā atkrēpošanos veicinošs līdzeklis, augšējo elpceļu iekaisuma gadījumā. To var lietot arī cingas, fiziska un morāla izsīkuma, malārijas gadījumā. Mārrutka sakni var sarīvēt un lietot aplikāciju veidā reimatisma, podagras un strutojošu brūču gadījumā.

Mārrutks ir atradis sev vietu arī mājas kosmētikā, kā balinošs līdzeklis pret vasaras raibumiem, pigmentācijas plankumiem. Kā arī mārrutka sakne sarīvēta kopā ar āboliem, būs neaizstājams līdzeklis ādas jaunības atgriešanai. 

Lietojot mārrutka sakneni, lielos daudzumos, var novērot arī blaknes- nieru un gremošanas trakta iekaisums.

Ir jābūt uzmanīgam arī rīvējot mārrutka sakni- tā garaiņi var radīt spēcīgu klepu, acu iekaisumu un pastiprinātu asarošanu.

Nav ieteicams lietot

Mārrutka sakni nav ieteicams lietot cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas daudzumu, kuņģa čūlu vai kolītu.

Uztura receptes

Mārrutka salāti

50 gr. mārrutka, 10 gr. cukura, 10 gr. augu eļļas, etiķis, sāls.

Sarīvēta mārrutka saknes aplej ar 2 ēd.k. verdoša ūdens, pievieno cukuru, sāli, etiķi un augu eļļu. Samaisa un apber ar dillēm vai pētersīli.

Mārrutka salāti ar āboliem un burkāniem

60 gr. mārrutka, 10 gr. burkāna, 50 gr. ābolu, 20 gr. krējuma, 10 gr. cukura, sāls.

Mārrutku, burkānu un ābolu samaļ gaļas mašīnā vai sarīvē, pievieno cukuru un sāli. Pievieno krējumu.

Salāti no mārrutka, olām un krējuma

50 gr. mārrutka, 1 ola, 20 gr. krējuma, cukurs, etiķis, sāls.

Mārrutku nomazgā un sarīvē, olu sagriež, samaisa ar mārrutku, pievieno krējumu, cukuru, sāli un etiķi. Samaisa.

Sviestmaizes ar sviestu un mārrutku

200 gr. mārrutka, 100 gr. sviesta, 20 gr. cukura, etiķi un sāli.

Rīvētam mārrutkam pievieno etiķi, sāli un cukura, notur 2h, pievieno sviestu, samaisa un izmanto sviestmaizēm.

Mārrutka dzēriens ar skābu kāpostu sulu

200 gr. mārrutka, 500 gr. skābu kāpostu sula, līdz 1L ūdens.

Rīvētu mārrutku aplej ar ūdeni un ļauj nostāties 2-3h. Pievieno skābu kāpostu sulu, samaisa un atdzesē.

Kvass ar mārrutku

2 ēd.k. rīvēta mārrutka, 1L maizes kvasa. Mārrutku maļ gaļas mašīnā vai sarīvē, aplej ar kvasu, samaisa un atstāj uz 10h. Atdala biezumus un pilda pudelēs.

Mārrutka mērce

100 gr. mārrutka, 100 gr. krējuma, 200 gr. etiķa, sāls.

Sarīvētu mārrutku aplej ar etiķi, vāra 20 minūtes, atdala biezumus, pievieno krējumu un samaisa.

Mārrutka piedeva

1 kg mārrutka, 100 gr. cukura, 40 gr. etiķa esences, 40 gr. sāls, 800 gr. ūdens.

Mārrutka saknes samaļ vai sarīvē. Pievieno cukuru, sāli, etiķa esenci ar ūdeni, rūpīgi visu samaisīt un novietot aukstumā, aizvērtos traukos.

Mārrutka pulveris

Mārrutka saknes rupji sarīvē, izžāvē cepeškrāsnī. Samaļ kafijas dzirnaviņās un uzglabā blīvi noslēgtos traukos. Pirms lietot pulveri, to atmērcē ūdenī, pievieno sāli un etiķi.

Lasīt par mazo mārsili ->