![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Viengadīgs, divgadīgs (visbiežāk) vai daudzgadīgs augs, sazarots, ar gandrīz veselām ar sīkzobotu malu, plūksnaini šķeltām, dalītām vai koklesveidīgām lapām. Augam ir apmatojums. Augs ir vērtīgs medus augs!
Ziedi dzelteni vai balti, savākti īsā (1-2cm garumā) vairogveida ziedkopā, augļu klātbūtnē tā pagarinās līdz 10-20cm. Auglis- ovālas formas pāksts, kaila, divligzdu, ar viensēklu vai divsēklu ligzdām, novietota viena virs otras.
Ārstnieciskam nolūkam ievāc auga virszemes daļu līdz ziedēšanai (ievācot vēlāk, produkts zaudē garšas un ārstnieciskās vērtības), saknes un sēklas. Augu ievāc no jūlija līdz septembrim, šajā laikā augs vērtība ir vislielākā. Griež pirms ziedēšanas, pirms zari vēl nav pārkoksnējušies un ir zaļi. Žāvē ēnā, sausā vietā. Žāvēta droga izmantojama ārstnieciskām vajadzībām.
Auga virszemes daļā ir 8.4% proteīna, <10% augu tauku, 33% bez slāpekļa ekstraktīvās vielas. Sēklās atrodas <32% augu tauku. Vienā kilogramā žāvētu augu ir 214mg dzelzs, 8,4mg varš, 29,2mg mangāna, 40mg titāna, 4,0mg molibdēna, 16,8mg bora. Vēlāk tika atklāts arī niķelis un titāns. C vitamīns svaigā augā spēj sasniegt 49mg.
Ārstnieciskā nozīme
Auga vērtīgās īpašības skaidrojamas ar tajā esošo C vitamīnu, dzelzi, mangānu, varu, proteīna, šķiedrvielām un ēteriskām eļļām. Pateicoties dzelzs klātbūtnei, tas veicina hemoglobīna satura palielināšanos asinīs, kas ir īpaši aktuāli anēmijas gadījumā.
Austrumu dižpērkoni nereti izmanto apetītes zuduma gadījumā, aterosklerozes, augšējo elpceļu iekaisumu ārstēšanai un imunitātes pastiprināšanas vajadzībām.
Tautas medicīnā austrumu dižpērkoni izmanto kuņģa un zarnu slimību ārstēšanai, tā noder caurejas gadījumā, kā arī lai ārstētu aknas, dzelteno kaiti, reimatismu un plaušu slimības, noderēs arī kā urīna dzenošs līdzeklis.
Tautas medicīnā austruma dižpērkones sulu zintnieki izmanto, lai ārstētu labdabīgus un ļaundabīgus audzējus, žāvētus ziedus izmanto locītavu ārstēšanai. Tautas medicīnā no šī auga gatavo nostādinājumus un novārījumus, kuri ir efektīvi cingas, bērnu krampju un augšējo elpceļu slimību gadījumā.
Nav ieteicams lietot
Augs nav indīgs un blaknes nav novērotas, savukārt, grūtniecības un laktācijas periodā, to lietot nedrīkst nekādā veidā. No šī auga arī jāizvairās agrīnā vecumā.
Uztura receptes
Austrumu
dižpērkones saknes uzkodas
500 gr. dižpērkones saknes, 1 tēj.k. cukura, 1 tēj.k sāls, 2
ēd.k. etiķa.
Dižpērkones saknes samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru, sāli,
etiķi- samaisa un ievieto ledusskapī uz 2-3 diennaktīm Pasniedz pie gaļas un
zivju ēdieniem, izmanto arī salātos un kā patstāvīgu ēdienu (ar majonēzi vai
krējumu).
Austrumu
dižpērkones sviestmaizes
100 gr. dižpērkones saknes uzkodas (skatīt recepti augstāk),
100 gr. sviesta.
Samaisa visu kopā un lieto uz sviestmaizēm.
Austrumu
dižpērkones pulveris
Dižpērkones saknes samaļ gaļas mašīnā, žāvē cepešu krāsnī,
sasmalcina piestiņā. Iegūto pulveri var
izmantot, kā piedevu graudaugu ēdieniem un salātiem, kā arī kā garšvielu gaļas
ēdieniem (pirms tam atmērcē ūdenī 2-3h). 1 ēd.k uz porciju!
Austrumu
dižpērkones salāti
150 gr. svaigas dižpērkones, 100 gr. kartupeļu, 15 gr. augu
eļļas, sāls un piparu.
Jaunos dižpērkones dzinumus attīra un sasmalcina, pievieno
kartupeļus, augu eļļu un garšvielas.
Analoģiski gatavo salātus ar olu. Pievieno vēl 0,5 olas un pievieno krējumu vai
majonēzi.
Kartupeļu
zupa ar austrumu dižpērkoni
140 gr. kartupeļu, 20 gr. burkānu, 80 gr. dižpērkones, 20 gr.
sviesta, 20 gr. krējuma, 1 olu, 40 gr. sīpola.
Verdošā buljonā liek sagrieztus kartupeļus, uz pannas
sautētus dārzeņus un vāra 15 minūtes. Tad pievieno sasmalcinātus dižpērkones
lakstus un vāra līdz gatavs. Olu un krējumu pievieno pasniedzot.
Kartupeļu
zupa ar austrumu dižpērkones pastu
70 gr. kartupeļu, 10 gr. burkānu, 20 gr. sīpolu, 15 gr.
dižpērkones pastas, 2 ēd.k. sviesta, 0.5L ūdens, sāls.
Uzvāra ūdeni. Sagrieztus burkānus, sīpolu un pastu apcep
taukos, pievieno ūdenim un ļauj uzvārīties, pievienot kartupeli un vārīt 15-20
minūtes uz mazas liesmas. Pirms pasniegšanas pievieno sviestu.
Kartupeļu
zupa ar žāvētu austrumu dižpērkoni
70 gr. kartupeļu, 10 gr. burkānu, 20 gr. sīpola, 2,5 gr.
dižpērkones, 1 ēd.k. sviesta, 0.5L ūdens, sāls.
Uzvāra ūdeni un tam pievieno uz pannas apceptus burkānus un
sīpolus, žāvētu dižpērkoni, ļauj uzvārīties un tad pievienot sagrieztu
kartupeli un vārīt 15-20 minūtes uz mazas liesmas. Pasniedzot pievieno sviestu.
Austrumu
dižpērkones biezenis ar sīpolu
40 gr. dižpērkones pastu, 80 gr. sīpola, 40 gr. miltu, 80 gr.
eļļas.
Dižpērkones pastu samaisa ar sasmalcinātu sīpolu un miltiem,
apcep eļļā 5-10 minūtes. Biezeni var pasniegt kā garnīru vai kā piedevu pie
otrā ēdiena.
Kartupeļu
kotletes ar austrumu dižpērkones pastu
500 gr. kartupeļu, 100 gr. sīpola, 1 ola, 25 gr. dižpērkones
pastas, 1 ēd.k. eļļas, sāls.
Kartupeli attīra, novāra un samīca. Atdzesētā kartupeļu
biezenī ielej jēlu olu, pievieno sāli, sasmalcinātu sīpolu, dižpērkones pastu
un rūpīgi izmaisa. Sadala porciju vienādās daļās un izveido ovālas formas, izviļā
kviešu grauzdiņos, . Apcep kotletes uz pannas, līdz izveidojas brūngana
kārtiņa.
Austrumu
dižpērkones piedeva
Austrumu dižpērkones lakstus un saknes maļ gaļas mašīnā,
pievieno sāli, piparus un etiķi. Izmanto kā piedevu gaļas, zivju un dārzeņu
ēdieniem.