Fermenti
Fermentu apraksts

Fermenti ir mūsu organisma “darba zirdziņi”. No latiņu valodas fermenti nozīmē ieraugs un tieši pateicoties šim ieraugam, mūsu organismā ik sekundi notiek daudz ķīmisku procesu. Viena procesa laikā notiek olbaltumvielu pārstrāde, otra laikā pārstrādājās tauki un tai pat laikā absorbējas ogļhidrāti.

Turklāt, fermenti ir spējīgi pārstrādāt vienu vielu citā, svarīgākā tai mirklī organismam.

Fermentus atklāja 1814 gada, kad tika novērota cietes pārvēršanās cukurā. Šī pārvērtība notika amilāzes fermenta ietekmē, kuru ieguva no miežu dīgstiem. 1836 gadā tika atklāts ferments, kuru pēc tam nosauca par pepsīnu. Tas veidojas mūsu kuņģī pats par sevi un sālsskābes ietekmē sadala olbaltumvielas. Pepsīnu izmanto arī siera vārīšanā.

Rauga transformācijai spirta rūgšanu rada ferments ar nosaukumu zimāze.

Pēc ķīmiskās struktūras fermenti piederīgi olbaltumvielu klasei. Šie biokatalizātori, realizē vielu pārvēršanu organismā.

Fermenti pēc savas nozīmes iedalās 6 grupās: liāze, hidrolāze, oksidoreduktāze, transferāze, izomerāze un ligāze. 1926 gadā enzīmi pirmo reizi tika iegūti no dzīvām šūnām, kristāliskā formā.

Fermentu patēriņš palielinās

  • Vāja gremošanas trakta darbības laikā;
  • Gremošanas orgānu slimību gadījumā;
  • Liekā svara gadījumā;
  • Vājas imunitātes gadījumā;
  • Organisma intoksikācijas gadījumā.

Fermentu absorbcija samazinās

  • Ja kuņģa sulā ir par daudz proteolītiskie fermenti;
  • Individuālas nepanesamības gadījumā.

Fermentu vērtīgās īpašības

Fermenti piedalās gremošanas procesos, palīdzot pārstrādāt pārtiku, Tie normalizē vielmaiņu, veicinot svara samazinājumu. Stiprina imunitāti, no organisma izdzenot toksīnus. Tie nodrošina šūnu atjaunošanos un paātrina organisma pašattīrīšanos. Palīdz barības vielas pārvērst enerģijā. Veicina brūču dzīšanu.

Turklāt, uzturs, kurš ir bagāts ar fermentiem, palielina antivielu daudzumu, kuri veiksmīgi cīnās ar infekcijām, stiprinot mūsu imunitāti. Pārtikā esošie gremošanas fermenti veicina labāku barības vielu absorbciju.

Fermenti cieši mijiedarbojas ar olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem. Vitamīni veicina labāku fermentu darbību.

Fermentu aktivitātei ir nepieciešams skābju- sārmu līdzsvars organismā, kofermentu un kofaktoru klātbūtne.

Fermentu īpatnības

Fermentu nepietiekamība

  • Gremošanas trakta darbības traucējumi;
  • Vispārējs vājums;
  • Mazspēja;
  • Sāpes locītavās;
  • Ahīlisks gastrīts;
  • Neveselīgas pārtikas ēšana.

Fermentu pārsātinātība

  • Galvas sāpes;
  • Kakla sāpes;
  • Alerģija.

Regulāra produktu lietošana, kuri satur fermentus, palīdz papildināt nepietiekamo enzīmu daudzumu organismā. Taču to pilnvērtīgai absorbcijai nepieciešams nodrošināt atbilstošu skābju- sārmu līdzsvaru, kurš ir raksturīgs tikai veselam organismam.

Taču dažādu gremošanas trakta darbības traucējumu gadījumā, daži gremošanas fermenti netiek izstrādāti pietiekamā daudzumā, tad nāksies piedomāt par papildus fermentu lietošanu.