Sēnes ar ārstniecisku nolūku tiek pielietotas jau
izsenis, bet bieži cilvēkiem trūkst informācijas, kā tās sagatavot un kā
izmantot, tāpēc šis raksts ietvers sevī tādu, kā kopsavilkumu, par to kā
rīkoties, taču vienmēr atcerieties, ka ja sēnei ir sava individuālā
pagatavošanas tehnoloģija, tad viennozīmīgi vadieties pēc tās! Tāpat, kā ar
visiem dabas līdzekļiem esiet vērīgi un uzmanīgi, jo ar sēnēm tāpat, kā ar
augiem varat sev nodarīt neatgriezeniskas negatīvas sekas. Neizmantojiet sēnes
ārstnieciskam nolūkam grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī izsveriet
nepieciešamību tās lietot uz maziem bērniem un cilvēkiem gados.
Pirms, sākt sevi ārstēt ar fungoterapijas līdzekļiem,
vēlams pakonsultēties ar kādu praktizējošu fungoterapeitu vai rūpīgāk papētīt
pieejamo informāciju par procedūru, kuru esat ieplānojis veikt un tikai tad
ķerties pie tās realizācijas.
Ūdens nostādinājums
Tiek gatavots, kā likums no "parastajām"
sēnēm (ne piepēm).
Attīrītas un sasmalcinātas sēnes aplej ar vārītu un
atdzesētu ūdeni. Izmanto šādu proporciju uz katriem 100gr. sēņu lej 200-300ml.
ūdens. Nostādina divas diennaktis, vēsā un tumšā vietā. Pēc nostādināšanas
atdala biezumus un iegūtais nostādinājums tiek ievietots ledusskapī, uz ne
ilgāk kā trīs diennaktīm.
Ja vēlaties gatavot nostādinājumus no piepēm, tās der
pienācīgi sasmalcināt/ samalt. Tas attiecas arī uz jeb kurām citām žāvētām
sēnēm, tās nepieciešams noturēt ūdenī un tad samalt.
Sēņu nostādinājumus, kuros nav indīgu sēņu lieto pa
100-200ml. trīs reizes dienā pirms ēšanas. Indīgās sēnes lieto daudz mazākās
devās, nereti to devas tiek rēķinātas pilienos.
Spirta izvilkums
Jeb kuras sasmalcinātas sēnes, neblīvējot ieber
traukā, parasti, tā ir burka vai pudele. Pēc tam tās aplej ar medicīnisko
spirtu vai šņabi un notur 1-2 mēnešiem. Tad atdala biezumus; vēlams, tālāko
laiku izvilkumu uzglabāt ledusskapī.
Neindīgu sēņu izvilkumus lieto pa tējkarotei 2-3
reizes dienā ēšanas laikā, indīgu sēņu izvilkumus lieto atbilstoši to veidam un
ārstnieciskajai nozīmei.
Novārījumi
Novārījumiem ievāc tikai jaunus sēņu augļķermeņus,
izņemot sarkano mušmiri un piepes, kuras ievāc jau pilnbriedā. Cietās sēņu un
piepju daļas ir nepieciešams sasmalcināt.
Emaljētā traukā ielej ½ glāzes ūdens, ber 10gr. sāli
un 2gr. citronskābes (uz 1kg sagatavoto sēņu; piepēm citronskābi nepievieno),
liek uz mazas uguns, līdz ūdens sāk vārīties, tad pievieno sagatavotās sēnes un
pie vājas vārīšanās tās vāra 30 minūtes. Vārīšanās laikā pievieno vēl pus glāzi
ūdens, var pievienot nelielām porcijām. Uz virsmas veidojošos putu noņem ar
šūmkaroti.
Novārīto masu liek caurumdurī un notecina traukā.
Sēnes liek gaļas mašīnā- maļ un izspiež. Iegūtos šķīdumus samaisa un filtrē
caur vairākās kārtās izklātu marli. Nofiltrēto novārījumu liek emaljētā traukā
un vāra līdz zaudē ½ no sākotnējā tilpuma, sāks veidoties sīrupam līdzīga masa.
Kamēr tā vēl ir karsta, to fasē neliela tilpuma traukos (līdz 200ml). Tālāk šos
traukus ievieto ūdens peldē ar 70C sagatavotu ūdeni un sāk vārīt uz vājas
uguns- tās sterilizē 30 minūtes. Tālāk trauki tiek hermētiski noslēgti un tiek
pārbaudīts to hermētiskums (burkas apmet otrādi) un ļauj tām atdzist.
Sēņu pulveri
Sēņu pulvera izgatavošanai derēs praktiski jeb kuras
sēnes- gan ierastās, gan piepes. Sēnes žāvēt var vides apstākļos, saulē, taču
vislabāk piespiedu žāvētājos. Svarīgi ir sēnes nepārkaltēt un nepiededzināt
tās, tāpēc žāvēšanas temperatūra dažādām sēnēm variē līdz 70C.
Nereti piekopj metodi, kad sēni sagriež šķēlēs ar
biezumu līdz 10mm, to mazliet apvītina svaigā gaisā/ saulē un tad ievieto
piespiedu žāvētājā. Izžāvētas sēnes tālāk maļ kafijas dzirnaviņās.
Lai lietotu sēņu pulveri, to sākotnēji samaisa ar
siltu ūdeni un ļauj tajā nostāvēties minūtes 30, kamēr tas piebriest un tad var
pievienot arī ēdienam. Žāvētas sēnes vislabāk ir uzglabāt auduma vai papīra
maisos, taču maltas stikla burkās.