Pektīnvielas
Pektīnvielu apraksts

Zefīrs, marmelāde, pastilas, austrumu saldumi un citas konditorijas delikateses... Pamatviela želējošās vielas, kuras šiem saldumiem veido struktūru un formu ir Pektīnvielas, ne želantīns, kā parasti uzskata.

Pektīnvielas ir sastopamas ābolos un citrusa augļu izspaidās, cukurbiešu izspaidās, burkānos, aprikozēs, saulespuķu ziedos un citos ne mazāk populāros augos. Pektīnvielas viskoncentrētāk atrodas augļu mizās un serdeņos.

Pektīnvielas tika atklātas vidēji 200 gadus atpakaļ, taču jau senās Ēģiptes rakstos bija minēti, želejveidīgi ēdieni- pētnieki uzskata, ka runa bija par pektīnvielu izmantojumu jau tad. NO grieķu valodas pektīns tulkojas, kā “sastindzis”. Tas ir viens no galakturonskābes savienojumiem, kurš ir sastopams visos augstākajos augos. Īpaši bagāti ar pektīnvielām ir daži augļi un dažu veidu ūdenszāles. Pektīns palīdz augiem izturēt turgoru, sausumu, ļauj augiem ilglaicīgi saglabāties svaigiem. Savukārt, cilvēku organismā pektīnvielas stabilizē vielmaiņu, mazina holesterīna līmeni, uzlabo zarnu peristaltiku.

Pektīnvielu patēriņš palielinās

  • Saindējoties ar smagajiem metāliem, pesticīdiem un citiem organismam nevajadzīgiem savienojumiem;
  • Augsta cukura līmeņa gadījumā;
  • Paaugstināta holesterīna līmeņa gadījumā;
  • Aizcietējuma gadījumos;
  • Infekciju slimību gadījumos;
  • Onkoloģisku saslimšanu gadījumos.

Pektīnvielu absorbcija samazinās

Ik dienas mūsu organisms saskaras ar milzīgu daudzumu dažādu vielu, arī mūsu organismam nedraudzīgu, tāpēc pektīnvielu daudzumu samazināt uzturā nebūtu vēlams, to apstiprinās arī dietologi. Protams, ja pret pektīnvielām nav alerģijas, kura novērojama ir gaužām reti.

Der zināt, ka pektīnvielu absorbcija organismā nenotiek, jo to pamatfunkcija ir kaitīgo vielu evakuācija. Un šajā darbā pektīnvielas ir neaizstājamas.

Pektīnvielu vērtīgās īpašības

Nonākot pektīnvielām gremošanas traktā, tajā veidojas želejveidīga substance, kura aizsargā gļotādu no kairinājuma. Saskaroties pektīnam ar smago metālu sāļiem vai toksīniem, pektīns veido savienojumu, kurš tālāk kļūst nešķīstošs un tiek izvadīts no organisma nekaitējot gļotādām.

Pektīnvielas atjauno normālu zarnu peristaltiku un ir uzskatāms par efektīvu pret aizcietējumu līdzekli. Samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs. Uzlabo zarnu mikrofloru, iznīcinot patogēnos mikroorganismus.

Pektīnvielas nonākot organismā mijiedarbojas ar ūdeni, piebriest, sasaistās ar kaitīgajām vielām un izvada tās no organisma.

Pektīnvielu īpatnības

Pektīnvielu nepietiekamība

  • Organisma intoksikācija;
  • Kaitīgā holesterīna lielas koncentrācijas;
  • Liekais svars;
  • Aizcietējumi;
  • Libido samazinājums;
  • Ādas bālums.

Pektīnvielu pārsātinājums

Tā kā pektīnvielas organismā neaizkavējas, tad to uzkrāšanās un pārsātinātība nav iespējama.

 .