PP vitamīns
Nikotīnskābes un nikotinamīda apraksts 

PP vitamīns ir sastopams arī ar nosaukumu, niacīns, niacinamīds, nikotinamīds, nikotīnskābe. Der zināt, Rietumu pasaulē PP vitamīnu nereti apzīmē ar B3, taču Krievijā ar šo apzīmējumu apzīmē pantotēnskābi.

Pamata PP vitamīna pārstāvji ir nikotīnskābe un nikotinamīds. Dzīvnieku izcelsmes produktos niacīns ir sastopams, kā nikotinamīds, augu pasaulē, kā nikotīnskābe. Nikotīnskābe un nikotinamīds ir līdzīgi pēc savas iedarbības uz cilvēka organismu. Nikotīnskābei ir spēcīgāk izteikta asinsvadu paplašinoša iedarbība. Niacīns organismā var izveidoties no neaizvietojamās aminoskābes- triptofāna. No 60mg triptofāna var iegūt 1mg niacīnu.

Vitamīna PP patēriņš pieaug:

  • Smagu fizisku slodžu gadījumā;
  • Saspringtas nervu un psiholoģiskās darbības gadījumā;
  • Veicot darbu paaugstinātas temperatūras vidē;
  • Grūtniecības un laktācijas gadījumā;
  • Ja uzturā ir maz olbaltumvielu un ja augu olbaltumvielas ir vairāk par dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām (veģetārisms, vegānisms utt).

PP vitamīna vērtīgās īpašības

PP vitamīns nepieciešams, lai pārstrādātu enerģijā ogļhidrātus un taukus, kā arī olbaltumvielu vielmaiņai. Tas ietilpst fermentu sastāvā, kuri nodrošina šūnu elpošanu.

Niacīns normalizē kuņģa un aizkuņģa dziedzera darbību. Nikotīnskābe labvēlīgi ietekmē nervu un sirds sistēmas darbību, uztur pie labas veselības ādu, kā arī mutes un zarnu gļotādu, piedalās redzes nodrošināšanai, uzlabo asinsriti un mazina augstu asinsspiedienu. Zinātnieki uzskata, ka nikotīnskābe neļauj šūnām pārvērsties par onkoloģiskām šūnām.

PP vitamīna īpatnības

Gadījumā, ja organismā pietrūkst PP vitamīns, tas sāk izpausties, kā:

  • Apātija, vājums un ātra nogurdināmība;
  • Galvas sāpes un reiboņi;
  • Aizkaitināmība;
  • Bezmiegs;
  • Apetītes zudums;
  • Svara zudums;
  • Bālums un ādas sausums;
  • Sirds klauvēs;
  • Aizcietējumi;
  • Mazinās organisma aizsargspējas pret infekcijām.

Ilga PP vitamīna deficīta rezultātā var attīstīties tāda slimība, kā pelagra.

Ja PP vitamīna organismā ir par daudz, tad parasti rodas ādas nieze vai izsitumi un cilvēks mēdz ģībt.

Sabalansēta uztura rezultātā PP vitamīna deficīts nerodas. Uzturā PP vitamīns ir gan viegli pieejamā, gan sarežģītu savienojumu formā. Ir, piemēram, augi no kuriem iegūt niacīnu ir sarežģīti- no zirņiem izgūt PP vitamīnu ir grūti, tai pat laikā no kukurūzas praktiski neiespējami, taču no ķīmiskās specifikācijas, šie vitamīni šajos augos ir.

Niacīns ir izturīgs pret vides ietekmi, tas iztur ilgu uzglabāšanu, saldēšanu, žāvēšanu, saules staru ietekmi, skābas un sarmainas vides ietekmi. Taču apstrādājot produktu termiski (cepot vai vārot), niacīna saturs samazinās par 5-40%.