Laksis
Allium ursinum

 
 

  • Angliski: Ramsons
  • Vāciski: Bären-Lauch
  • Zviedru: ramslök
  • Igauņu: karulauk
  • Lietuviešu: meškinis česnakas
  • Krievu: лук медвежий

Laksis ir daudzgadīgs augs ar izteiktu ķiploku aromātu. Sīpoli augam ir izstieptas formas. Lakša stublājs bez lapām, augumā līdz 40cm. Lapas piesaknes rozetē, eliptiski- lancetformas, līdzīgas maijpuķītes lapām, uz lapu kātiem, uz katra auga pa 2-3 lapām. Ziedi pareizi, divdzimuma, maziņi, balti- zaļgani, izvietoti čemurveida ziedkopā. Augs zied jūnijā- jūlijā. Augļi- kārbiņas ar mazām, melnām sēkliņām, nobriest jūlijā- augustā. Vairojas augs ar sēklām un sīpoliem.

Stublājus un lapas ievāc pirms augs ir pasācis ziedēt (maijs, jūnija sākums), sīpolus ievāc pēc sēklu nobriešanas. Pamatā šo augu izmanto, pārtikas vajadzībām gan svaigu, gan marinētu, gan kā garšvielu. Jaunas lapas, stublājus un sīpolus lieto salātos, nereti sīpolus arī žāvē un berž pulverī- tālāk izmanto, kā garšvielu.

Lakšos ir sastopams A, B1, B2, C, PP vitamīns, folijskābe, niacīns, jods, fluors, kalcijs, selēns, cinks, aminoskābes. Lapās, stublājā un sīpolā ir atrasts glikozīds alanīns un ēteriskā eļļa. Augā ir daudz askorbīnskābes (lapās <0.73% un sīpolos <0.10%). Ēteriskās eļļas sastāvā ir vinilsulfīds, merkaptāns un nezināmas uzbūves aldehīds. Turklāt, visās auga daļās ir olbaltumvielas, fruktoze, minerālie sāļi, fitoncīdi, lizocims un karotīns.

Ārstnieciskā nozīme

Pateicoties, auga ķīmiskajam sastāvam tas stimulē gremošanas trakta darbību, labvēlīgi ietekmē asins sastāvu, attīra ādu, palīdz pret saaukstēšanos, stiprina imūnsistēmu, palīdz uzlabot sirds- asinsvadu sistēmas darbību, paātrina vielmaiņu, tam raksturīga ir izteikta baktericīda iedarbība.

Tautas medicīnā laksi lieto, kā pret cingas, pret cērmju, apetītes uzlabojošu, gremošanas trakta darbības uzlabojošu, pret drudža un pret saaukstēšanās līdzekli.

Svaigā veidā laksi iesaka lietot hipertoniskās slimības, vairogdziedzera slimību, hipo- un hipertireozes, aterosklerozes ārstēšanai. Tas ir noderīgs C vitamīna papildināšanai, kā arī kā pret cērmju līdzeklis. Lakša sulu pilina ausīs, strutainu iekaisumu gadījumā. Ārīgi lakša spirta izvilkumus lieto klepus un reimatisma ārstēšanai. Sasmalcinātas lakša lapas un sulu veiksmīgi pielieto dažādu ādas slimību ārstēšanā, īpaši kašķa un ādas karpu.

Tautas medicīnas zintnieki vēl aiz vien iesaka lietot lakša nostādinājumus drudža un reimatisku sāpju gadījumā, tos ārīgi ierīvējot.

Laksis ir pielietojams arī cukura diabēta gadījumā, galvenokārt, to izmanto cukura diabēta diētas laikā.

Nav ieteicams lietot

Laksi nav vēlams lietot grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī ir jābūt uzmanīgam, to dodot maziem bērniem. Augu nav vēlams dot cilvēkiem, kuri sirgst ar pankreatītu, hepatītu un holecistītu.

Der zināt, ka savvaļā augošs laksis ir iekļauts Latvijas sarkanajā grāmatā.

Uztura receptes

Salāti no lakša

150 gr. lakša, 100 gr. gaļas, 1 ola, sinepes, sāls, etiķis.

Notur lakša lapas 2-3 minūtes verdošā ūdenī, sasmalcina, liek uz vārītas gaļas gabaliņiem. Pievieno garšvielas un grieztu olu.

Lakša pīrādziņu pildījums

500 gr. lakša, 100 gr. rīsu, 2 olas, tauku, sāls, pipari.

Novāra rīsus, pievieno sasmalcinātas lakša lapas. Vārītas olas sasmalcina, samaisa ar rīsiem un laksi, pievieno taukus, sāli, garšvielas un mazliet ūdens, lai iegūtu atbilstošu konsistenci. Pīrāgos izmanto raugu mīklu.

Vārīta zivs ar lakšiem

150 gr. lakša, 150 gr. zivs, sāls, piparu, sinepes.

Vārītu zivi atdzesē. Laksi samaļ gaļas mašīnā, pievieno garšvielas, samaisa un izmanto, kā garnīru zivij.

Kartupeļu zupa ar laksi

300 gr. kartupeļa, 20 gr. burkāna, 20 gr. sīpola, 10-20 gr. tauku, 200 gr. lakša, 700 gr. ūdens vai buljona, garšvielas.

Sagrieztu kartupeli vāra 10-15 minūtes, pievieno apceptu sīpolu un burkānu, 10 minūtes pirms zupa gatava, pievieno sasmalcinātu laksi un garšvielas.

Lakša phalī

200 gr. lakša, 15 gr. augu eļļas, sāls.

Laksi vāra 5 minūtes, notecina uz sieta, aplej ar aukstu ūdeni un liek ledusskapī uz 1h, pievieno augu eļļu un pasniedz, kā patstāvīgu ēdienu vai kā piedevu zivs un gaļas ēdieniem.

Lasīt par pļavas lapsasti ->