Bērzu sula ir populārākā no koku sulām Latvijā. Tas ir
vērtīgs un dabīgs līdzeklis, kurš īpaši labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu.
Bērzu sulu dēvē par skaistuma, veselības, možuma un spēka eliksīru. Pateicoties
tam, ka tā sastāvā ir daudz vērtīgu vielu, organiskās skābes un mikroelementi.
Bērzu sulas sastāvā ir fruktoze, glikoze, saharoze,
organiskās vielas, fermenti un vielas, kurām piemīt antimikrobu aktivitāte
(fitoncīdi), kā arī kālijs, dzelzs, mangāns, kalcijs, nātrijs, magnijs, varš, kuri
ir noderīgi pavasara novārgušajam organismam.
Bērza sulām piemīt neskaitāmas vērtīgās īpašības, starp
kurām galvenās būs:
- Imunitātes stiprināšana;
- Sirds darbības normalizēšana;
- Pretiekaisuma iedarbība uz visu organismu;
- Uzlabo vielmaiņas procesus un smadzeņu darbību;
- Tonizē, uzmundrina un piepilda ar enerģiju organismu;
- Mazina miegainību un nogurumu;
- Piemīt diētiskas un spēcinošas īpašības;
- Stimulē nieru funkciju, iedarbojas urīna dzenoši, veicina urīna skābju izdali un pastiprina diurēzi.
- Efektīvs plaušu slimību, bronhīta, tuberkulozes, angīnas un klepus ārstēšanai.
- Atbrīvo no galvas sāpēm un migrēnas.
- Palīdzēs seksuāli transmisīvo slimību gadījumā;
- Ieteicams aknu, žultspūšļa, divpadsmit pirkstu zarnas slimību gadījumā;
- Mazina augstu asinsspiedienu un ārstē anēmiju;
- Iedarbojas dziednieciski uz artrītu, radikulītu un reimatismu;
- Palīdz attīrīt asinis un izvadīt no organisma toksīnus;
- Palielina noturību pret alerģijas, infekciju un saaukstēšanās slimībām;
- Bērzu sulai piemīt pret helmintu īpašības;
- Bērzu sula ir spēcīgs ādas attīrošs līdzeklis, kurš palīdzēs arī dažādu ādas slimību un traumu gadījumā.
- Bērzu sula tiek plaši pielietota arī kosmetoloģijā:
- Tā labi attīra ādu un atsvaidzina to. Pietiekami ar to skalot seju ik rītu;
- Pielieto ādas mitrināšanai;
- Stiprina matus un palielina to augšanu ātrumu, piešķirot tiem kuplumu un spīdumu. Palīdz atbrīvoties no blaugznām;
- Ir izmantojama arī anticelulīta procedūrām.
Bērzu sula var kaitēt tikai gadījumos, ja tā tiek ievākta
piesārņotos reģionos. Kā arī to lietot nav vēlams cilvēkiem ar kuņģa čūlu.
Bērzu sulu ievākšana sākas pavasarī, pirmo atkušņu laikā un
beidzas tiklīdz pumpuri atplaukst. Sulu ievākšana tieši saistīta ar laika
apstākļiem. Biežāk sulas sāk parādīties marta vidū, kad kūst sniegs un
piebriest pumpuri un turpinās līdz aprīļa vidum. Ja ievācat arī kļavu sulas,
tad parasti, 2 nedēļas pēc sākas arī bērzu sulas.
Sulu ievākšanai vajag izmantot pieaugušus un spēcīgus kokus,
kuru diametrs ir ne mazāks par 20cm. Ievācot sulas no jauniem kokiem, ir iespēja
tos nobeigt. Optimāla urbuma veikšanai izmanto urbi ar diametru 5-10mm, jo šāds
urbums pēc tam arī aizaugs kokam, praktiski, neatstājot pēdas. Pārlieku dziļu
urbumu taisīt nav nepieciešams, vidēji 2-3cm. Spēcīgākais sulu tecēšanas laiks
ir starp 10:00 un 18:00.
Nav ieteicams no viena koka ņemt daudz sulas, bet labāk ir
apiet vairākus kokus un no katra paņemt nedaudz. Pēc sulu vākšanas ir jāpalīdz
kokam aizdziedēt brūci- izmantot var dārznieka tepi.
Izvēloties kokus no kuriem ievākt sulu, nepieciešams,
skatīties kuplus kokus, ar stumbra diametru 20-30cm. Urbumu taisa ne zemāk par
20cm no zemes. Nav vēlams vienā kokā taisīt vairākus urbumus un redzot urbuma
vietu kurš taisīt iepriekšējā sezona, jaunu taisīt koka pretējā pusē.
Ievākto sulu vislabāk lietot svaigu, jo to apstrādājot zūd
daļa tās vērtīgās īpašības. Svaigu sulu ledusskapī var uzglabāt divas
diennaktis. Pagarināt uzglabāšanas laiku, protams, var.
Konservēšana: Uz litru bērzu sulas ņem 125gr cukura,
pievieno 5gr citronskābes, ielej burkās, pasterizē un burkas aizver.
Bērzu sulas sīrups: tvaicē bērzu sulu līdz dzelteni- baltai
krāsai, līdz tā kļūst bieza un pēc konsistences līdzināsies medum. Cukura
koncentrācija sīrupā būs 60-70%.
Kvass: uz 10L bērzu sulas liek 50gr rauga. Iztvaicē bērza
sulu mazliet, atdzesē, pievieno raugu un ļauj pāris dienu ierūgt. Salej pa
pudelēm, aizver un novieto aukstā vietā uz pāris nedēļām.
Bērzu sula būs lielisks palīgs pret avitaminozi un vieglu
saaukstēšanos.