Der zināt, ka rapšu eļļu lieto tikai rafinētu- tā tiek iegūt
termiskas apstrādes un ķīmisku šķīdinātāju izmantošanas rezultātā. Eiropas
savienībā ir aizliegts tirgot tīru eļļu pārtikas vajadzībām.
Iepriekš rapšu eļļa tika izmantota tikai tehniskām
vajadzībām, taču attīstoties rūpnieciskajām iespējām, radās arī iespēja to
pielietot pārtikā.
100gr. rapšu eļļas ir 890ckal. Glikēmiskais indeks ir
vienāds ar nulli, jo tajā nav ogļūdeņražu. Rapšu eļļā ir:
Polinepiesātinātās taukskābes- linolskābe un linolēnskābe
Omega 30 9gr; Omega 6 22gr.) Daudzos pārtikas produktos tiek izmantota tieši
rapšu eļļa, jo tā ir samērā lēta, taču lai nodrošinātu labāku tirgošanu,
norāda, ka izmantota ir augu eļļa.
Rapšu eļļā ir arī mononepiesātinātās skābes- oleīnskābe un
gadoleīnskābe. Piesātinātās taukskābes- palmintskābe un stearīnskābe. Šīs
skābes lieliski var izmantot, lai aizsargātu ādu no vides ietekmes, tās atjauno
hidrolipīdo slāni, veidojot uz ādas aizsargplēvīti.
Rapšu eļļā ir arī tokoferols (E), retinols (A), fitosteroli
un hlorofils. Tie ir spēcīgi antioksidanti, kuri samazina holesterīna daudzumu
asinīs, traucē piesātinātajiem taukiem uzsūkties zarnās, kā arī palielina
jūtību pret insulīnu. Tās ir rapšu eļļas vērtīgās īpašības.
Neskatoties uz
strīdiem par rapšu eļļas lietderību, to iesaka lietot dietās, kad piesātinātos
taukus vajag aizstāt ar mononepiesātinātajiem. Savā ziņā šī eļļa ir vērtīga,
tieši tauku satura dēļ, salīdzinājumā ar citām augu eļļām.
Rapšu eļļa ir samērā lēts produkts eļļu pasaulē. Taču der
zināt, ka tā satur erukskābi. Parasto rapšu sugu eļļās tā ir sastopama 35-50%
lielā koncentrācijā.
Erukskābe ir taukskābe, kura ir toksiska. Tā ir potencionāls
kancerogēns. Cilvēka organisms šo taukskābi nespēj pārstrādāt un šis lipīds
uzkrājas sirdī un aknās. Pēc pētījumiem, tā rada bojājumus sirds un asinsvadu
sistēmā, veicina aknu cirozes attīstību un nomāc augšanas procesus.
Pieļaujamais erukskābes saturs eļļā ir 5% pieaugušam
cilvēkam, bērnam šo eļļu labāk nedot vispār.
Liels erukskābes saturs tiešā veidā ietekmē cilvēku
veselību, līdz ar to selekcionāri izveidoja jaunu rapša sugu, kurā ir zems
erukskābes saturs. Taču šī “atvieglotā” eļļa tiek izmantota, kā eļļas
aizstājējs un rūpniecībā tiek izmantota lielos apjomos (iepriekš minēju, par
augu eļļām uz etiķetes).
Rapšu eļļa pēc pētījumiem var radīt plaušu vēzi, redzes
zudumu, anēmiju, CNS traucējumus, palielināt sirds slimību risku.
Rapšu eļļa atrada savu vietu ķīmiskajā rūpniecībā un tur tā
ir lieliska, no tās iegūst sastāvdaļas krāsām, smērvielām, akām, sveču un
kaučuka ražošanā.
To izmanto dažādu medicīnisku preparātu sastāvā, lai ārstētu
apdegumus, ķīmiskus ādas bojājumus. To izmanto arī kā mīkstinošu līdzekli
dekoratīvajā kosmētikā- krēmos un losjonos. Mājas apstākļos to droši var lietot
sejas un matu maskās, kā arī kosmētikas noņemšanai no sejas. Tā ir laba
pamateļļa, ziepju izgatavošanā.
Pateicoties augstam dūmošanas punktam, rapšu eļļu pielieto margarīna
un saldumu ražošanā.
Kaut gan ir radītas rapša sugas, kuros ir zems erukskābes
saturs, pārtikas speciālisti iesaka no šīs eļļas atteikties pilnībā un nelietot
to iekšķīgi. Nekādā gadījumā to nedot bērniem- kaut viņi ir lielākie rapšu
eļļas patērētāji- caur saldumiem un mākslīga piena. Protams, lemt Jums!
Ne visas augu eļļas ir labas cilvēka organismam un rapšu
eļļu var pielīdzināt hidrogenizētai palmu eļļai, kuru šodien ar var satapt
visur! Šīs eļļas var uzskatīt par kaitīgu aizvietotāju.