Tēju maisījumu izgatavošana
Maisījumu pagatavošana no tehnoloģiskā viedokļa

Šajā rakstā aplūkosim, kā gatavot zāļu tēju maisījumus un kādus principus ir vērts ievērot. Iespējams, šķitīs sarežģīti, bet īstenībā atliek vienu reizi pamēģināt un tālāk viss kļūs pavisam vienkārši.

Kamdēļ ir nepieciešami maisījumi? Mono tējas izsens ārstniecībā netiek pielietotas. Mono tējas ieguva popularitāti pateicoties dažādām ķīniešu tējām, kas iedarbojās tonizējoši, uzmundrinoši un ārstnieciskā vērtība tām bija neliela. Līdzīgi, kā šodienā dzeram kafiju, lai pamostos un justos enerģētiskāk. Protams, arī mono tējām ir efekts, tās spēj ne tikai tonizēt, bet piemēram, iedarboties atindējoši, tīroši, urīna dzenoši, toksīnus savācoši u.t.t.

Ķīniešu tēju ieguve pie mums, saprotams, bija sarežģīta un dārga- veda caur Krieviju vai pa jūru ar kuģiem. Tēju fermentāciju process tika noskatīts Ķīnā un ieviests Krievijā. Kā rezultātā Kaporas ciemā, netālu no Sanktpēterburgas sāka ražot fermentētu ugunspuķes tēju. Tālāk ar ugunspuķes tēju tika viltota Ķīniešu tēja, gatavoti maisījumi ar īsto ķīniešu tēju un beigās vispār tika aizliegta šaurlapu ugunspuķes ievākšana, nemaz nerunājot par tirgošanu. Laikam ejot tehnoloģija izplatījās un nonāca arī pie mums Latvijā, protams, krietni, krietni vēlāk!

Šobrīd, šaurlapu ugunspuķi atkal varam fermentēt un izmantot, un šī praktiski ir vienīgā, pie mums ievācamā mono tēja. Citus augus ievāc un no tiem gatavo tēju maisījumus. Tāpēc mēģināsim izprast, kā veidojas maisījumi. Zinu, zinu, ka daudzi dzer ārstniecības augus, kā mono tēju, dažkārt, arī pulveri- taču tas pašā saknē ir nepareizi. Īpaši, ja vēlamies lietot tēju ārstniecībā!

Tēju maisījumi sastāv no vairākām daļām, bāzes, pavadošajiem augiem, krāsas, smaržas un garšas.

Pie bāzes sastāvdaļām varam pieskaitīt augus, kuri ir paredzēti tieši veselības uzlabošanai vai slimības ārstēšanai. Tie ir vairāki augi, kuri ir vērsti savā iedarbībā, vienā virzienā. Tiem vēlams, būt augiem ar dažādu ķīmisko sastāvu, lai tie ievērojami plaši iedarbotos uz konkrēto veselības problēmu.

Pavadošie augi ir tādi, kuri paralēli bāzes augiem iedarbojas uz veselību. Šie augi, kā likums ir veselību stiprinoši, organismu attīroši, toksīnus izvadoši un tam līdzīgi. Būtībā, ja bāzes augi iedarbojas tieši uz veselības problēmu, tad pavadošie augi ir tie, kuri nodrošina visa pārējā organisma funkcionalitāti un nereti pat mīkstina bāzes augu iedarbību. Piemēram, cilvēks sirgst no kādas konkrētas veselības problēmas, kas saistās ar gremošanu- tad tiek izmantoti augi, kas ārstē gremošanas sistēmu un pavadošie, savukārt, nodrošina, lai nesāktu “trakot” žults pūslis, aknas u.t.t. Tie kas ir ārstējuši gremošanas orgānus ar augiem, labi zina, kā uzvedās tai laikā citi orgāni un kā tie spēj pastiprināt savu darbību. Radot ne pa visam, ne tās patīkamākās sajūtas.

Tējas krāsa, smarža un garša vairāk saistās ar tējas kvalitāti. Mums, kā jau cilvēkiem patīk gardas tējas, kuras ir bagātīgos tējas toņos un pie tam vēl, lai tām patīkami virmo smarža pa visu istabu. Bet tas viennozīmīgi nav priekšnosacījums, efektīva tējas maisījuma radīšanai. Tas attiecas tikai uz tējas kvalitāti. Protams, arī šiem augiem ir ārstnieciskā nozīme un ir vērts, pēc iespējas, tos izvēlēties tādus, lai tie veicinātu pamatmērķa realizāciju.

Tējas maisījuma mērķis ir iedarboties iespējami plaši un mazināt, konkrēto vielu koncentrāciju. Attiecīgi, ja tējas maisījumā ir augs ar vienveidīgu ķīmisko sastāvu 100%, tad organismā tiek veicināti vienveidīgi procesi. Taču ja mēs šo maisījumu veidojām no dažādām sastāvdaļām, kur augi viens otru pārklāj, tad samazinās viena veida vielu koncentrācija, taču palielinās dažādu vielu koncentrācija. Rezultātā, samazinās iespēja nodarīt kaitējumu savam organismam- saindēšanās, alerģijas, kairinājumi, kā rezultātā iekaisumi un slimību saasinājumi. Vai pavisam vienkāršoti runājot, mono tējā mums ir, piemēram, 10 vielas. Savukārt, maisījumā no 20 zālītēm vielu būs jau 150, tikai mazākās koncentrācijas. Rezultātā uz veselību iedarbosimies daudz maigāk ar lielāku iespējamību, uzlabot kopējo veselības stāvokli. Turklāt izbēgot no iespējas sev kaitēt.

Strādājot ar maisījumiem, sākotnēji der aizdomāties, kādus augus izmantot! Vēlams, lai tie būtu droši, bez indīgu vielu klātbūtnes. Nākotnē radīsies iespēja izmantot arī tādus augus, bet tas tikai pieredzes rezultātā.

Saprotams, ka vienmēr radīsies jautājumi par augu proporcijām. Es ieteiktu tā, vismaz sākumā! Katrai daļai izmantojiet augus vienādās proporcijās. Piemēram, bāze sastāv no 10 augiem, tad visus vienādās proporcijās un tā arī pārējās daļas! Maisījumā, pamata skeletu veido bāze un pavadošie augi, tie no kopējā maisījuma var būt līdz pat 70%, attiecīgi, pārējie augi ir vairāk tējas kvalitāti uzlabojošie.

Tīri teorētiski veidojot maisījumu, bāzi varam izveidot 50%, pavadošo augu daļu 20%, pārējās daļas vienādās proporcijās. Ar laiku, protams, veidosies lielāka izpratne un veidosies arī nianses un izpratne par dažādiem augiem un to īpatnībām. Piemēram, ir tādi augi ar izteiktu garšu, kā vērmele, parastais biškrēsliņš un citi, kurus pievienot maisījumam nāksies individuāli un mazākā devā, ne tikai tāpēc, ka tie ir toksiski, bet to garša spēj padarīt visu maisījumu nedzeramu.

Tāpēc mēģinām un eksperimentējam ar drošiem augiem, veidojam receptūru un tāpat, kā visu atstrādājam. Daudz zināšanu ir zudis un mums tās ir jāatstrādā pa jaunam. Ideālā variantā, ar gatavu receptūru dalieties ar līdzcilvēkiem, jo kā saka, viss kas ir publicēts internetā vairs jau nezudīs nekad! Tāpat varam arī veidot dažādu receptūru pierakstus AGFonda interneta vietnēs, taču tas nav obligāti- publicējiet Jums ērtā vietnē, lai arī citiem cilvēkiem būtu! Tādā veidā mūsu cilvēki kļūs tikai zinošāki un spējīgāki!

 .