Kadiķis parastais
JUNIPERI COMMUNIS L.

Mūžzaļš, neliela auguma krūms (0.5-3m) vai neliels koks (5-8m), piramidiālas formas. Dažu eksemplāru mūžs mēdz būt 200-300 gadu. Stumbrs sazarots ar pelēki- brūnu plūksnainu mizu. Skujas izstieptas 1-2cm garuma, 1-1,5mm platas, trīsšķautņu, spica, dzēlīga ar baltu dzīslu. Vīriešu vārpiņas dzeltenas, noapaļoti- izstieptas, vidēji 4mm garas. Sievišķie čiekuriņi apaļi, aug lapu pazarēs pa vienam. Augļi- apaļi čiekuriņi, vidēji 1cm diametrā, gaļīgi, izskatās līdzīgi ogām, tāpēc tās var saukt arī par “čiekurogām”. Tām piemīt saldi- pikanta garša un smarža. Pirmajā gadā augļi zaļi, otrajā melni-zili ar zilganu aplikumu. Augs zied maijā. Augļi nogatavojas oktobrī- novembrī.

Medicīniskam nolūkam ievāc kadiķa ogas. Ievāc tās rudenī (oktobris- novembris), klājot zem kadiķa audumu. Žāvē svaigā gaisā, ēnā, ieteicams žāvētājus neizmantot. Augļus uzglabā slēgtā traukā 3 gadus.

Kadiķa ogās ir atrastas ēteriskās eļļas (līdz 2%), kuru galvenā komponente ir terpenoīdi (alfa- pinēns, kadinēns, kamfēns, alfa terpinēns, dipentēns, sabinēns, borneols, izoborneols, alfa- fellandrēns, kadiķa kampars u.c.), ogās ir arī cukurs (līdz 40%), sveķvielas (līdz 10%), organiskās skābes (skudrskābe, etiķskābe un ābolskābe), flavonoīdi, pektīni (pentozāni), vitamīns C, krāsvielas (juniperīns), augu tauki, vasks un mikroelementi (mangāns, dzelzs, varš un alumīnijs). No kadiķa augļiem iegūts podofillotoksīns, kam piemīt spēcīgas antikancerogēnas īpašības. Skujās atrasts arī C vitamīns (līdz 0.3%). Kadiķa mizā arī ir ēteriskās vielas ( līdz 0,5%) un miecvielas (līdz 8%), koksnē diterpēnu spirti (ferruginols un sigiols).

Augļos ir sārmi (3,40%); makroelementi (mg/g): K-12.70, Ca-7.00, Mn-1.00, Fe- 0.14; mikroelementi: Mg- 0.19, Cu- 0.46, Zn- 0.39, Cr- 0.46; Al-0.04, Se- 9.30, Ni- 1.35, Sr- 0.21, Pb- 0.03. Augļos nav: Co, Mo, Cd, Ba, V, Li, Au, Ag, I, Br. Augļos labi koncentrējas Ni un Se, īpaši Se.

Ārstnieciskā nozīme

Kadiķa augiem piemīt urīna dzenošs efekts, kā arī ir novērotas pretiekaisuma un pret mikrobu īpašības. Medicīnā kadiķa ogas izmanto nostādinājumos un novārījumos, kā atkrēpošanu veicinošu un gremošanu uzlabojošu līdzekli. Augļus iekļauj urīndzenošo maisījumu sastāvā.

Kadiķa preparātiem ir arī raksturīgas žults dzenošas, drudža mazinošas un atsāpinošas īpašības, kā arī tie stimulē gremošanu. Kadiķa pamata aktivitāti nodrošina ēteriskā eļļa.

Parastais kadiķis plaši tiek pielietots tautas medicīnā kā nostādinājums, novārījums, izvilkums, sīrupi un tējas. Iekšķīgi nostādinājumus lieto sirds tūskas, plaušu slimību, zarnu atonijas, vēdera pūšanās un žultsakmeņu ārstēšanai.

Nav ieteicams lietot

Kadiķa augļus nedrīkst lietot asu nieru iekaisumu slimību gadījumā (nefrīts, nefrozais-nefrīts), kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas čūlas gadījumā. Nav vēlams arī lietot gastrīta un kolīta gadījumā. Kadiķa preparāti nav vēlami grūtniecības laikā, jo pastiprina vēdera lejas daļas orgānu apasiņošanos.

Kadiķa preparātus nedrīkst lietot ilglaicīgi, jo tie kairina nieres. Kadiķa ogas lietojot ir stingri jāievēro devas- 50 ogas vienā devā draud ar smagu saindēšanos.

Saindējoties parādās sāpes kaklā, vēderā, vemšana ar asins piejaukumu, caureja, spēcīga urīna izdale. Smagas saindēšanās gadījumā, parādās bīstami nieru bojājumi, drudzis un samaņas zudums.

Receptes

Kadiķa ogu nostādinājums: 10gr (1 ēdamkarote) smalki maltas kadiķogas ievieto emaljētā traukā, aplej ar 200ml kārstu ūdeni, pārklāj ar vāciņu un vāra ūdens peldē 15 minūtes, atdzesē istabas temperatūrā 45 minūtes  tad atdala biezumus un tos izspiež.

Iegūto nostādinājumu papildina ar vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpuma. Uzglabā vēsā vietā ne ilgāk par 2 diennaktīm. Lieto pa vienai ēdamkarotei 3-4 reizes dienā pēc ēšanas.

Kadiķa ogu novārījums: 10gr drogas aplej ar 400ml verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, nostādina istabas temperatūrā 10-15 minūtes, tad atdala biezumus. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā.

Kadiķa ogu novārījums vannām: 100gr drogu aplej ar 1L verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, nostādina 10-15 minūtes, atdala biezumus un to pievieno vannai.

Kadiķa ogu sula: sulu spiež septembrī- oktobrī no gatavām ogām. Lieto pa viena ēdamkarotei ar medu, 3 reizes dienā.

Kadiķa ogu un dzinumu novārījums: 50gr augļus un dzinumus aplej ar spaini verdoša ūdens un nostādina 4 stundas, tad to pievieno vannai.

Augļu nostādinājumu gatavo no 10-12 ogām, aplejot tās ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 4 stundas. Dzer pa 1 ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā- bronhītu, saaukstēšanos slimību, sirds radītu tūsku, gremošanas trakta vājuma, vēdera uzpūšanās un žultsakmeņu gadījumā. Ārīgi lieto ierīvēšanai, sāpošu locītavu un muskuļu gadījumā.

Žāvētu kadiķa ogu nostādinājums: žāvētas ogas aplej uz 2 stundām ar 400ml, vārītu atdzesētu ūdeni. Atdala biezumus un dzer pa 1 ēdamkarotei 3-4 reizes dienā pirms ēšanas, kā urīna dzenošu līdzekli.

Kadiķa ogu novārījums:  novāra 200ml ūdenī 15gr ogas un vāra uz mazas uguns 10 minūtes. Pēc tam noņem no uguns un nostādina 30 minūtes, atdala biezumus. Dzer pa 50ml, 3-4 reizes dienā urīnpūšļa, holecistīta un kolīta gadījumā.

Kadiķa ogu cukura novārījums: novāra 400ml ūdenī 100gr kadiķa ogu un vāra 10 minūtes, tad pievieno cukuru un vāra līdz sīrupa konsistencei. Atdala biezumus un  dzer pa 1 tējkarotei, 3 reizes dienā pirms ēšanas kuņģa, zarnu, urīnpūšļa slimību gadījumā, kā arī lai uzlabotu apetīti.

Kadiķa ogu novārījums kosmētiskais: 1 ēdamkaroti maltu, žāvētu ogu aplej ar 200ml verdoša ūdens, vāra uz mazas uguns 5 minūtes, ar vāciņu pārklātā traukā, nostādina 30 minūtes un atdala biezumus. 40 ml novārījuma sajauc ar cieti un klāj uz seju vai kaklu uz 20 minūtēm, pēc procedūras noskalo ar siltu ūdeni. Šī procedūra uz ādu iedarbojas tonizējoši, tai piemīt polivitamīnu un pretmikrobu iedarbība.

Ikdienā košļā pa vienai ogai tukšā dūšā, katru dienu pievienojot pa 1 ogai, līdz sasniedz 15 ogas, tad katru dienu par vienu ogu samazina. Šādu metodi pielieto, lai uzlabotu asins sastāvu.

Uztura receptes

Zupa ar parasto kadiķi

5 minūtes pirms beigt vārīt gaļas zupu, pievieno kadiķa ogas, ar aprēķinu 4-5 ogas uz vienu porciju. Var arī ogas samalt un pievienot jau gatavai zupai, ar aprēķinu 1 tējkarote pulvera uz 4-5 porcijām.

Kvass ar kadiķi

3-5h pirms kvass nogatavojas, pievieno 10-20 kadiķa ogu uz 1L kvasa.

Skābēti kāposti ar kadiķi

20 gr. žāvētu kadiķa ogu sasmalcina un novāra 1L ūdens. Novārījumu pievieno kāpostiem ar proporciju 0,5L uz 10 kg kāpostu.

Mednieku gaļa

1 kg liellopa gaļas, 20 gr. kadiķogu, 100 gr. sīpola, 20 gr. ķiploka, 1L ūdens, sāls un etiķis.

Gaļu sagriež gabalos, atmērcē marinādē 3h un cep uz pannas. Marinādi pagatavo: kadiķa ogas novāra, nolej novārījumu, tam pievieno sīpolus un ķiplokus, sālu un etiķi.

Kadiķa ogu alus

200 gr. kadiķa ogu, 2L ūdens, 50 gr. medus, 25 gr. rauga.

Svaigas kadiķogas vāra ūdenī 30 minūtes, atdala biezumus un atdzesē istabas temperatūrā, pievieno medu un raugu, samaisa un noliek, lai rūgst. Kad raugs uzpeldēs, atkal apmaisīt un saliet pa pudelēm. Aizvērt pudeles un novietot uz 3-5 dienām vēsā vietā.

Kadiķogu sīrups

1 kg kadiķa ogu, 3L ūdens. Ogas samīca piestiņā, aplej ar ūdeni un uzsilda 40-50C, notur šādu temperatūru 2-3h. Atdala biezumus un uzglabā ledusskapī. Izmanto, lai aromatizētu dažādus gaļas ēdienus un dzērienus.

Kadiķa ogu uzlējums

10 gr. svaigas vai 5-6 žāvētas kadiķa ogas, 50 gr. medus, 1L šņabis.

Kadiķa ogas vāra 15 minūtes, nelielā daudzumā ūdens, atdala biezumus. Tam piejauc medu un šņabi, samaisa un atstāj nostāties uz 5-10 dienām.

Lasīt par parasto kļavu ->

 .