Nav ieteicams lietot
Kadiķa
augļus nedrīkst lietot asu nieru iekaisumu slimību gadījumā (nefrīts,
nefrozais-nefrīts), kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas čūlas gadījumā. Nav
vēlams arī lietot gastrīta un kolīta gadījumā. Kadiķa preparāti nav vēlami
grūtniecības laikā, jo pastiprina vēdera lejas daļas orgānu apasiņošanos.
Kadiķa
preparātus nedrīkst lietot ilglaicīgi, jo tie kairina nieres. Kadiķa ogas
lietojot ir stingri jāievēro devas- 50 ogas vienā devā draud ar smagu
saindēšanos.
Saindējoties
parādās sāpes kaklā, vēderā, vemšana ar asins piejaukumu, caureja, spēcīga
urīna izdale. Smagas saindēšanās gadījumā, parādās bīstami nieru bojājumi,
drudzis un samaņas zudums.
Receptes
Kadiķa
ogu nostādinājums: 10gr
(1 ēdamkarote) smalki maltas kadiķogas ievieto emaljētā traukā, aplej ar 200ml
kārstu ūdeni, pārklāj ar vāciņu un vāra ūdens peldē 15 minūtes, atdzesē istabas
temperatūrā 45 minūtes tad atdala biezumus un tos izspiež.
Iegūto
nostādinājumu papildina ar vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpuma. Uzglabā vēsā
vietā ne ilgāk par 2 diennaktīm. Lieto pa vienai ēdamkarotei 3-4 reizes dienā
pēc ēšanas.
Kadiķa
ogu novārījums: 10gr
drogas aplej ar 400ml verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, nostādina istabas
temperatūrā 10-15 minūtes, tad atdala biezumus. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes
dienā.
Kadiķa
ogu novārījums vannām: 100gr
drogu aplej ar 1L verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, nostādina 10-15 minūtes,
atdala biezumus un to pievieno vannai.
Kadiķa
ogu sula: sulu spiež
septembrī- oktobrī no gatavām ogām. Lieto pa viena ēdamkarotei ar medu, 3
reizes dienā.
Kadiķa
ogu un dzinumu novārījums: 50gr
augļus un dzinumus aplej ar spaini verdoša ūdens un nostādina 4 stundas, tad to
pievieno vannai.
Augļu
nostādinājumu gatavo no
10-12 ogām, aplejot tās ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 4 stundas. Dzer pa 1
ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā- bronhītu, saaukstēšanos slimību, sirds radītu
tūsku, gremošanas trakta vājuma, vēdera uzpūšanās un žultsakmeņu gadījumā.
Ārīgi lieto ierīvēšanai, sāpošu locītavu un muskuļu gadījumā.
Žāvētu
kadiķa ogu nostādinājums: žāvētas
ogas aplej uz 2 stundām ar 400ml, vārītu atdzesētu ūdeni. Atdala biezumus un
dzer pa 1 ēdamkarotei 3-4 reizes dienā pirms ēšanas, kā urīna dzenošu līdzekli.
Kadiķa
ogu novārījums: novāra
200ml ūdenī 15gr ogas un vāra uz mazas uguns 10 minūtes. Pēc tam noņem no uguns
un nostādina 30 minūtes, atdala biezumus. Dzer pa 50ml, 3-4 reizes dienā
urīnpūšļa, holecistīta un kolīta gadījumā.
Kadiķa
ogu cukura novārījums: novāra
400ml ūdenī 100gr kadiķa ogu un vāra 10 minūtes, tad pievieno
cukuru un vāra līdz sīrupa konsistencei. Atdala biezumus un dzer pa 1
tējkarotei, 3 reizes dienā pirms ēšanas kuņģa, zarnu, urīnpūšļa slimību gadījumā,
kā arī lai uzlabotu apetīti.
Kadiķa
ogu novārījums kosmētiskais: 1
ēdamkaroti maltu, žāvētu ogu aplej ar 200ml verdoša ūdens, vāra uz mazas uguns
5 minūtes, ar vāciņu pārklātā traukā, nostādina 30 minūtes un atdala biezumus.
40 ml novārījuma sajauc ar cieti un klāj uz seju vai kaklu uz 20 minūtēm, pēc
procedūras noskalo ar siltu ūdeni. Šī procedūra uz ādu iedarbojas tonizējoši,
tai piemīt polivitamīnu un pretmikrobu iedarbība.
Ikdienā
košļā pa vienai ogai tukšā dūšā, katru dienu pievienojot pa 1 ogai, līdz
sasniedz 15 ogas, tad katru dienu par vienu ogu samazina. Šādu metodi pielieto,
lai uzlabotu asins sastāvu.
Pārtikas nozīme
Pārtikā ievāc kadiķogas. Tās ievāc rudenī, kad ogas ir palikušas tumšas, tumšas. Zaļas un sarkanīgas ogas ne tikai slikti garšos, bet var būt arī bīstamas veselībai. Kadiķogas tiek izmantotas, galvenokārt, kā garšvielas. Manuprāt, nav neviena mednieka, kurš savos medījuma ēdienos nepievienotu kadiķogas. Protams, kadiķogas ir sastopamas ar visdažādākos dzērienos un bez kadiķogas nemaz nepastāvētu tāds stiprinātais dzēriens, kā džins.
Uztura receptes
Zupa ar
parasto kadiķi
5 minūtes pirms beigt vārīt gaļas zupu, pievieno kadiķa ogas,
ar aprēķinu 4-5 ogas uz vienu porciju. Var arī ogas samalt un pievienot jau
gatavai zupai, ar aprēķinu 1 tējkarote pulvera uz 4-5 porcijām.
Kvass ar
kadiķi
3-5h pirms kvass nogatavojas, pievieno 10-20 kadiķa ogu uz 1L
kvasa.
Skābēti
kāposti ar kadiķi
20 gr. žāvētu kadiķa ogu sasmalcina un novāra 1L ūdens.
Novārījumu pievieno kāpostiem ar proporciju 0,5L uz 10 kg kāpostu.
Mednieku
gaļa
1 kg liellopa gaļas, 20 gr. kadiķogu, 100 gr. sīpola, 20 gr.
ķiploka, 1L ūdens, sāls un etiķis.
Gaļu sagriež gabalos, atmērcē marinādē 3h un cep uz pannas.
Marinādi pagatavo: kadiķa ogas novāra, nolej novārījumu, tam pievieno sīpolus
un ķiplokus, sālu un etiķi.
Kadiķa ogu
alus
200 gr. kadiķa ogu, 2L ūdens, 50 gr. medus, 25 gr. rauga.
Svaigas kadiķogas vāra ūdenī 30 minūtes, atdala biezumus un
atdzesē istabas temperatūrā, pievieno medu un raugu, samaisa un noliek, lai
rūgst. Kad raugs uzpeldēs, atkal apmaisīt un saliet pa pudelēm. Aizvērt pudeles
un novietot uz 3-5 dienām vēsā vietā.
Kadiķogu
sīrups
1 kg kadiķa ogu, 3L ūdens. Ogas samīca piestiņā, aplej ar
ūdeni un uzsilda 40-50C, notur šādu temperatūru 2-3h. Atdala biezumus un
uzglabā ledusskapī. Izmanto, lai aromatizētu dažādus gaļas ēdienus un
dzērienus.
Kadiķa ogu
uzlējums
10 gr. svaigas vai 5-6 žāvētas kadiķa ogas, 50 gr. medus, 1L
šņabis.
Kadiķa ogas vāra 15 minūtes, nelielā daudzumā ūdens, atdala
biezumus. Tam piejauc medu un šņabi, samaisa un atstāj nostāties uz 5-10
dienām.