Monosaharīdi
Monosaharīdu apraksts

Bieži nākas saskarties ar tādu informāciju, kā kaitīgie un vērtīgie ogļhidrāti, ātrie un lēnie, vienkāršie un sarežģītie. Šie apzīmējumi ir īpaši populāri veselīga dzīves veida piekritējiem.

Ir speciālisti- mediķi, kuri uzskata, ka veselīga organisma fundaments ir tieši ogļhidrāti. Ogļhidrātu līdzsvara nojukšanas gadījumā pasliktinās garastāvoklis, rodas apātija, pastiprināta nervozitāte, samazinās prāta un fiziskā aktivitāte un daudz citu blakņu. Tāpēc šoreiz parunāsim par vienu ogļhidrātu grupu- monosaharīdiem.

Monosaharīdi ir ogļhidrātu grupa, kuru sauc par vienkāršajiem cukuriem. Tie nehidrolizējas ar ūdeni, izskatās kā polihidroksi savienojumi, kuru sastāvā ietilpst aldehīdi un ketoni.

Monosaharīdi ātri šķeļas un momentāni nonāk asinīs, neradot tauku rezerves. Šie ogļhidrāti ir īpaši svarīgi smadzeņu darbībai. Monosaharīdiem ir raksturīga salda piegarša, dažādā intensitātē. Tie viegli šķīst ūdenī.

Šīs formas ogļhidrāti ir sastopami sekojošās formās:

  • Glikoze- visbiežāk sastopamas formas monosaharīds, kurš var izveidoties sašķeļoties disaharīdiem un pārtikas cietei;
  • Fruktoze- viegli absorbējas, neradot cukuru pārsātinājumu asinīs;
  • Galaktoze- laktozes sašķelšanās produkts.

Brīvā veidā divas pirmās formas ir sastopamas augļos un ziedos. Dažkārt, tās vienlaicīgi sastopamas dārzeņos, augļos, ogās, kā arī bišu medū. Galaktoze, savukārt, nav pārtikas sastāvdaļa.

Monosaharīdu patēriņš palielinās

  • Fizisku slodžu gadījumā;
  • Smagu intelektuālu slodžu gadījumā;
  • Agrā vecumā, kad īpaši nepieciešama enerģija;
  • Miegainības gadījumā;
  • Intoksikācijas gadījumā;
  • Aknu, nervu sistēmas un gremošanas trakta slimību gadījumā;
  • Pazeminātas masas gadījumā;
  • Enerģētiska izsīkuma gadījumā.

Monosaharīdu absorbcija samazinās

  • Aptaukošanās gadījumā;
  • Mazkustīga dzīves veida gadījumā;
  • Vecāka dzīves gājuma cilvēkiem;
  • Hipertonijas gadījumā.

Monosaharīdu vērtīgās īpašības

  • Organisma apgāde ar enerģiju;
  • Palielina smadzeņu darba spēju;
  • Izvada toksīnus;
  • Izmanto sirds muskuļa mazspējas gadījumā;
  • Palīdz stiprināt imunitāti;
  • Labi mazina sāta sajūtu, pareizu produktu izvēles gadījumā (biezputra, svaigi dārzeņi, augļi);
  • Palīdz atjaunot spēkus pēc slodzes;
  • Uzlabo gara stāvokli.

Lietojot uzturā dārzeņus, kuri ir bagāti ar monosaharīdiem, nav jābīstas cukura diabēta slimniekiem, jo šī ogļhidrātu grupa tiem nav bīstama. Taču augļus lietot, gan vajadzētu uzmanīgāk.

Svarīgi ir zināt, ka lietojot fruktozi, mazinās kariesa, diatēzes risks un tā palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, īpaši cukura diabēta gadījumā. Lai fruktoze spētu nonākt asinīs un iekšējos orgānos, nav nepieciešams insulīns.

Der pieminēt, ka monosaharīdu vērtība, kuru sniedz galaktoze, ir palielināta kalcija absorbcija, zarnu trakta darbības sakārtošana, stimulē nervu sistēmas procesu regulāciju. Glikoze ir ļoti svarīga, jo tā ir asins sastāvā un tā ir svarīgs elements enerģijas nodrošināšanai.

Monosaharīdi veicina kalcija un C vitamīna absorbciju. Nesadalās hidrolīzes ietekmē.

Monosaharīdu īpatnības

Monosaharīdu nepietiekamība:

  • Samazinās cukura līmenis asinīs;
  • Galvas reiboņi;
  • Izsalkums;
  • Vielmaiņas procesu traucējumi;
  • Svara zudumi;
  • Depresija.

Monosaharīdu pārsātinājums:

  • Paaugstināts asins spiediens;
  • Skābju- sārmu līdzsvara izjukšana;
  • Aknu distrofija;
  • Piena produktu nepanesamība.

Monosaharīdi organismā nonāk ar pārtiku. Glikoze un fruktoze var sintezēties ar disaharozes un cietes palīdzību.