Vīnskābe
Vīnskābes apraksts

Vīnskābe ir sastopama dažādos produktos, taču vislielākais tās saturs ir vīnogās. Vīnskābe ir plaši sastopams savienojums dabā. Ķīmijā šo skābi sauc par dioksīdzintarskābe jeb tartarskābe.

Vīnskābe ir sastopama caurspīdīgu kristālu veidā, bez smaržas un krāsas, ar izteiktu skābu garšu. Pēc ķīmiskās dabas vīnskābe ir divbāzu hidroksi skābe ar formulu C4H6O6. Pateicoties vīnskābei, izdodas pagatavot vīnu un ne tikai. Vīnskābe ir dažādu džemu, konfekšu un citos konditorijas izstrādājumos. Šodienā vīnskābe tiek pielietota visnotaļ plaši rūpniecībā, piemēram, pārtikas rūpniecībā ar nosaukumu E334. Pateicoties tā antioksidanta īpašībām, tā  pagarina produkta uzglabāšanas laiku.

Vīnskābes patēriņš palielinās

  • Palielinātas radiācijas ietekmē;
  • Stresa situācijās;
  • Gremošanas trakta darbības traucējumu gadījumā.
  • Vīnskābes absorbcija samazinās
  • Paaugstināta kuņģa skābes skābuma gadījumā;
  • Jūtīgas ādas un herpes vīrusa gadījumā;
  • Aktīvas saules staru ietekmē.

Vīnskābe absorbējas labi. Tas saistās ne tikai ar to, ka tā labi šķīst ūdenī, bet arī piedalās skābju un sārmu līdzsvara veidošanā. Vīnskābe organismā spēj pārveidoties citās, organismam nepieciešamās skābēs, līdz ar to vīnskābe ir uzskatāma par svarīgu un veselībai  nepieciešamu skābi.

Vīnskābes vērtīgās īpašības

Tāpat kā citas organiskās skābes, arī vīnskābei ir daudz vērtīgu īpašību.

Ārīgi lietojot vīnskābi:

  • Veicina mirušo audu atslāņošanos;
  • Mazina pūtītes un izsitumus uz ādu;
  • Mitrina un balina ādu.

Iekšķīgi lietojot vīnskābi:

  • Palielina vielmaiņas procesus;
  • Padara ādu elastīgāku un tvirtāku;
  • Palīdz sintezēt kolagēnu;
  • Ir lielisks antioksidants;
  • Palīdz izvadīt radioaktīvos savienojumus no organisma;
  • Paplašina asinsvadus;
  • Tonizē sirds un asinsvadu sistēmu, nervu sistēmu un gremošanas taktu;
  • Vīnskābe palīdz piesātināt organismu ar bioloģiskas izcelsmes augļu skābēm. Taču pārdozējot vīnskābi var rasties veselības problēmas.

Vīnskābes īpatnības

Vīnskābes nepietiekamība:

Vīnskābes nepietiekamība var radīt tādus simptomus, kā:

  • Skābju- sārmu līdzsvara traucējumi;
  • Gremošanas trakta darbības traucējumi;
  • Ādas iekaisums un kairinājums.

Vīnskābes pārsātinājums:

Vīnskābes pārsātinājums var radīt vielmaiņas traucējumus, kas negatīvi ietekmēs veselību kopumā. Lietojot vīnskābi ir jābūt uzmanīgam, ja ir jūtīga āda vai herpes vīrus. Tāpat arī nebūtu vēlams, ilglaicīgi uzturēties saulē.

Der zināt, ka vīnskābe lielās devās ir bīstama, jo tā iedarbojas, kā muskuļu toksīns, kurš var radīt paralīzi un pat nāvi. Pamata simptomi, kas liecina par organisma pārsātinātību ar šo skābi:

  • Galvas sāpes;
  • Slikta dūša un vemšana;
  • Caureja.

Smagas pārdozēšanas gadījumā:

  • Paralīze;
  • Letāls iznākums.

Vīnskābe mijiedarbojas ar ūdeni, PP vitamīnu, K vitamīnu. Turklāt, vīnskābe var reaģēt ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem un mikroelementiem. Vīnskābe ir spējīga veidot vitamīnu un minerālos kompleksus, kuri labvēlīgi ietekmē veselību.