Citronskābe nav askorbīnskābe
(C vitamīns) un tās savā starpā nevajadzētu jaukt.
Šī skābe ir visbiežāk sastopama augļos, ogās un dārzeņos.
Pārtikas rūpniecībā citronskābi var sastapt ar nosaukumiem E330, E331 un E333.
Citronskābe ir pieskaitāma pārtikas skābēm. Citronskābes
pamata ieguves avoti ir augu pasaules produkti un to pārstrādes produkti. Dabā
citronskābe ir sastopama augos, augļos un to sulās. Nereti augļu garšu veido
citronskābe, cukuri un aromātiskie savienojumi. Citronskābe un tās sāļi- cirtīti,
piešķir pārtikas produktiem skābumu.
Citronskābes un tās sāļu iedarbību nodrošina to spēja
helatēt metālus. Citronskābei ir patīkama un viegla garša, to izmanto, lai
izgatavotu kausētos sierus, majonēzi, zivju konservus, kā arī konditorijas
izstrādājumus un margarīnu. Ar fermentācijas metodi, ik gadus tiek izgatavoti vairāku
miljonu tonnu citronskābes.
Citronskābes patēriņš palielinās
- Fizisku slodžu gadījumā;
- Kad organisms atrodas agresīvas vides ietekmē;
- Stresa situācijās.
Citronskābes absorbcija samazinās
- Miera stāvoklī;
- Pastiprinātas kuņģa sulas skābuma gadījumā;
- Zobu emaljas erozijas gadījumā.
Citronskābes vērtīgās īpašības
Šī skābe ir vērtīga cilvēkiem, kuri sirgst ar dažādām nieru
slimībām. Tā bremzē akmeņu veidošanos un iznīcina maza izmēra akmeņus. Tai
piemīt aizsardzības spējas, jo lielāks tās saturs urīnā, jo mazāks risks
saskarties ar nierakmeņu problēmām.
Citronskābei ir īpaša vieta vielmaiņas procesos. Šī skābe ir
obligāta starp viela, kura piedalās enerģijas izstrādē. Šī skābe ir atrasta
muskuļu audos, urīnā, asinīs, kaulos, zobos, matos un pienā.
Citronskābe nodrošina labāku citu vielu absorbciju,
piemēram, kāliju, kalciju un nātriju.
Citronskābes īpatnības
Citronskābes nepietiekamība
Ar velmi apēst, ko skābu organisms signalizē par to, ka tam
pietrūkst skābes, tai skaitā citronskābes. Ilglaicīgas skābju deficīta
rezultātā organisma vide kļūst sārmaina.
Citronskābes pārsātinājums
Gadījumos, kad citronskābe ir par daudz asinīs palielinās
kalcija jonu skaits. Pastiprināta citronskābes lietošana var apdedzināt
gļotādas un bojāt zobu emalju.