Olīvu eļļa
Olīvu eļļas apraksts

Olīvu eļļa ir eļļa, kura tiek iegūta no Eiropas olīvām (Olea europaea). Pēc taukskābju satura olīvu eļļa ir taukskābju triglicerīdu maisījums ar augstu oleīnskābes saturu. Tai raksturīga ir brūni- dzeltenīga līdz zaļi- dzeltenīgai krāsa un pēc garšas mazliet jābūt rūgtenai.  Kušanas temperatūra  7-10C, atkarīgs no eļļas sagatavošanas metodes.

Ir vairāki olīvu eļļas veidi:

  • Dabīga (virgin)- nozīmē, ka eļļa iegūta izmantojot tikai mehāniskus spiešanas līdzekļus, nepielietojot ķīmiskus palīglīdzekļus.
  • Attīrīta (rafined)- nozīmē, ka papildus mehāniskiem procesiem, pielietoti arī ķīmiskie, lai mazinātu olīvu eļļas intensīvo garšu un mazinātu skābju saturu. Rafinēta olīvu eļļa saprotams ir zemāka pēc kvalitātes, kā dabīga.
  • Izspaidu (pomace)- nozīmē, ka eļļa ir iegūta no olīvu izspaidām, pielietojot šķīdinātāju (parasti, heksānu) un temperatūru.

Ražotāji pakļaujas kopējam standartam, olīvu eļļu ražošanā un veikala plauktos ir iespējams sastapt šādus nosaukumus:

  • Extra- virgin olive oil- tā ir eļļa, kura ir pilnībā dabīga un tās skābju saturs nepārsniedz 0.8%, šī eļļa ir augstākā pēc kvalitātes;
  • Virgin olive oil- tā ir eļļa, kura ir pilnībā dabīga un tās skābju saturs ir ne vairāk , kā 2%;
  • Pure olive oil- tā ir eļļa, kura iegūta sajaucot dabīgu eļļu kopā ar attīrītu eļļu;
  • Olive oil- dabīgas un attīrītas eļļas maisījums, kuras skābju saturs nedrīkst būt lielāks par 1,5%;
  • Olive pomace oil- tā ir eļļa, kura iegūta no izspaidām un attīrīta, retos gadījumos tai mēdz jaukt klāt dabīgu eļļu. Šī eļļa ir ievērojami lētāka un tiek pielietota arī plaši kulinārijā.
  • Lampante oil- šo eļļu pārtikas veikalos nesastapsiet, jo tā ir lampu eļļa. To neizmanto pārtikā, bet gan rūpnieciskām vajadzībām.

Eļļas īpašības

Lai arī Olīvu eļļai ir sen zināmas vērtīgas īpašības cilvēku veselībai, to der lietot pareizi, jo tās termiskā apstrāde, vai arī lietošana pārlieku lielās devās var radīt kaitējumu.

Olīvu eļļas lietošana labvēlīgi var ietekmēt cilvēka veselību, taču par ārstniecības līdzekli to uzskatīt nevajadzētu, drīzāk kā profilaktisku, tās lietošana uzturā var palīdzēt sirds slimību, Alcheimera slimības un aterosklerozes gadījumā.

Olīvu eļļai piemīt pretiekaisuma, atsāpinošas un brūču dziedējošas īpašības, Tā uzlabo gremošanas trakta darbību, novērš iekaisumus kuņģa un zarnu gļotādā. Palīdz ārstēt: gastrītu, kolītu un dažāda veida čūlas. Olīvu eļļai piemīt caureju veicinošas īpašības, veicina zarnu un žults pūšļa motoriku.

Regulāra olīvu eļļas lietošanai var būt profilaktiska nozīme, lai nerastos infarkts un insults.

Olīvu eļļa pastiprina imūno sistēmu un tā izturību pret vīrusu slimībām. Eļļa iedarbojas arī, kā antioksidants, neļaujot veidoties onkoloģiskām saslimšanām.

Olīvu eļļas pozitīvās īpašības:

  • Mazina ādas šūnu novecošanos;
  • Palīdz dziedēt brūces, čūlas, traumas un griezumus;
  • Normalizē gremošanas trakta darbību;
  • Paaugstina imunitāti;
  • Stiprina kaulus;
  • Profilaktiski pret ļaundabīgu audzēju parādīšanos
  • Neļauj veidoties nervu sistēmas slimībām un veicina smadzeņu darbību;
  • Tautas medicīnā olīvu eļļu izmanto, lai novērstu aizcietējumus, sāpes ausīs, saaukstēšanās slimības un citas problēmas.

Olīvu eļļas negatīvās īpašības

  • Kvalitāte- ne visi ražotāji ievēro starptautiskos ražošanas standartus un olīvu eļļai jauc klāt pat rapšu eļļu;
  • Pārlieku lietošana- var radīt pārslodzi gremošanas traktam, liekā svara rašanos, nieru infiltrāciju un stimulēt cukura diabēta rašanos;
  • Termiskā apstrāde- vērtīgās vielas eļļu pārkārsējot zūd un rodas kancerogēnas vielas, kaut arī mazos daudzumos.
  • Augsts kaloriju saturs- vienā ēdamkarotē olīvu eļļas ir 120 kilokalorijas, attiecīgi, šī eļļa veicina aptaukošanos;
  • Olīvu eļļa var radīt veselības problēmas, cilvēkiem, kuri sirgst ar holecistītu. Kā arī tā kaitē, ja ir zarnu infekcijas, diareja vai saindēšanās.

Olīvu eļļas sastāvs

Olīvu eļļa ir taukskābes (oleīnskābe, linolskābe), vitamīni (A, E, D) un minerālvielas . Olīvu eļļā ir specifiski fosfora savienojumi- fosfatīdi, tajos ir daudz cukuru, kuri palīdz noturēt ūdeni organismā un fosfolipīdi, kuri piedalās šūnu membrānas izveidošanā un vielmaiņas procesos.

Pateicoties sastāvā esošiem karotinoīdiem, steroliem un tokoferoliem, olīvu eļļa palīdz nomierināt, atjaunot un mīkstināt ādu. Olīvu eļļā ir daudz oleīnskābes, taču ir arī stearīnskābe, palmintskābe un linolskābe. Pētījumos tiek norādīts neliels, bet arī citu taukskābju saturs.

Olīvu eļļā ir:

Mononepiesātinātā oleīnskābe Omega 9 (71,2%);

Polinepiesātinātā linolskābe Omega 6 (līdz 10%)

Fitosteroli, vitamīns E, K, holīns un betaīns, kā arī kālijs, kalcijs, dzelzs un nātrijs.

Kaloriju saturs uz 100gr- 884 kcal.

Olīvu eļļa kosmetoloģijā

Olīvu eļļu plaši pielieto kosmētiskām vajadzībām- gan rūpnieciskām, gan mājas. Eļļa baro un mitrina sausu ādu, palielina tvirtumu un elastību. Palīdz novērst galvas ādas sausumu, novēršot blaugznas, niezi, matu lūšanu un izkrišanu. Lietojot olīvu eļļu masāžām, tā uzlabo ādas apasiņošanos.

Pateicoties lielajam oleīnskābes saturam, eļļa stimulē lipīdu vielmaiņu ādā, tādi veicinot ātrāku tauku sairšanu- tāpēc olīvu eļļu izmanto anticelulīta masāžās. Eļļa spēj arī aizsargāt ādu no UV starojuma.

Nereti olīvu eļļa masu saziņas līdzekļos tiek pasniegta, ne īsti korekti, salīdzinājumā ar citām augu pasaules eļļām. Salīdzinājumā ar linsēklu eļļu, olīvu eļļā ir niecīgs saturs 0mega 3, taču pēc E vitamīna satura, tā ne tuvu nav salīdzināma ar saules puķu sēklu eļļu.

Nav ieteicams lietot

Olīvu eļļu ieteicams, lietot nelielos daudzumos. To nebūtu vēlams lietot žults pūšļa slimību gadījumā, jo eļļai ir žulti dzenošas īpašības, kas var radīt slimības saasinājumus.

 .