Lielā diždadža ekstrakts
Lielā diždadža saknes izvilkums eļļā

Lielais dadzis nav rets viesis, dažādās, pat visneiedomājamākās vietās. Tas Latvijā aug, praktiski, visur. Šo augu nereti dēvē par Eiropas ženšeņu, tā unikālo īpašību dēļ un kam droši var arī piekrist.

Lielajam dadzim piemīt pretaudzēju īpašības, tas spēs palīdzēt pret dažāda tipa audzējiem, polipiem, miomām un citiem veidojumiem. Par īpaši efektīvu tas ir atzīts krūts dziedzeru vēža gadījumos.

Dadzis ir arī urīndzenošs, žulti dzenošs, sviedrējoš, alerģiju un sāpju mazinošs, kā arī antibakteriāls līdzeklis.

Dadzi plaši pielieto pret migrēnu, kuņģa un zarnu trakta problēmām un ar to tīra dažāda stāvokļa nedzīstošas brūces.

Šis augs ir izmantojams pilnībā un no tā taisa praktiski visu sākot no uzlējumiem, novārījumiem, tējām, sulā, un beidzot ar eļļu, spirta izvilkumiem un pulveriem.

Tā kā raksts ir par lielā dadža eļļu, tad šoreiz apskatīsim tieši šo lielā diždadža izmantošanas veidu.

Dadža eļļas izvilkumam, visatbilstošākās būs viengadīga dadža saknes, parasti tās rok oktobrī, vai agrā pavasarī jau divgadīga dadža saknes (aprīlis, maijs) līdz dadzis vēl nav uzziedējis. Auga pirmo gadu no otrā var atšķirt pavisam vienkārši- ja nav gara stublāja ar ziediem, tad dadzim ir pirmais gads- augs tikai otrā gadā veido ziedu kātu.

Sakni pēc izrakšanas vajag notīrīt no augsnes  paliekām- ideālā versijā, ja Jums ir dārzs un laistīšanas aprīkojums, ar sūkņa pastiprinātu strūklu.

Lielā dadža eļļu var gatavot no svaiga dadža saknes, no žāvētas vai arī saldētas!

Lielā dadža saknes, ja tās ir paprāvas pēc izmēra, ieteicams sagriezt smalkāk, pirms tās žāvēsiet. Žāvēt ieteicams ēnainā un labi vēdināmā vietā. Protams, žāvēšanu var veikt arī elektriskajos žāvētājos, izvēloties tajos nelielu temperatūru <45C.

Lai uzglabātu dadža sakni ilglaicīgi to ieteicams sasaldēt. Tikko izraktas dadža saknes iemērc aukstā ūdenī uz divām stundām. Un tad noskalo aukstā ūdenī lieko augsnes daļu. Tad sakni sagriež smalki vai sarīvē un izklāj uz lina vai kokvilnas auduma un noliek ēnā apžūt, kad saknes būs apžuvušas tās liek saldēšanas maisiņā , kuru iespējams blīvi noslēgt.

Gatavojot lielā dadža eļļu mājas apstākļos no saldētas dadža saknes, nesteidzieties, bet ļaujiet tai atkust pašai- piespiedu atkausēšanas laikā tā zaudēs daudz vielu.

Dadža eļļu lieto tikai ārīgām vajadzībām- ādas un matu kopšanai. Matu kopšanai to iemasē galvas ādā vismaz 10 minūtes masējot, lai pastiprinātu galvas ādas apasiņošanu, nereti noder, šai eļļai pievienot arī nelielu sarkanā pipara gabaliņu (Cayenne- asākus labāk neizvēlēties), tas palīdzēs palielināt galvas ādas apasiņošanos.

Un tagad dažas receptes, kā pagatavot eļļu:

Pirmatnējā recepte:

  • 20gr. smalki sagriezta vai rīvēta dadža sakne;
  • 200ml augstākā labuma olīveļļas;

Masu karsē apmēram stundu nepārsniedzot 50C temperatūru! Tālāk masu novieto tumšā vietā un vidēji 10 dienas nostādina. Kad tas viss izdarīts, ar divkāršas marles palīdzību no eļļas nofiltrē sakņu daļas!

Gatavo eļļu uzglabājam tumšā un vēsā vietā!

Pēc vēlmes var arī šo eļļu aromatizēt ar ēterisko eļļu palīdzību, iesaku izvēlēties bergomoti, neļķi, citrona vai gerānijas eļļu.

Lielā dadža eļļa no svaigas saknes:

  • dadža sakne (1 daļa);
  • aukstākā labuma olīveļļas ( 3 daļas);

Saknes sasmalcinām (sarīvējam/ sablenderējam/ samaļam) un aplejam ar siltu eļļu. Noturam to divas dienas tumšā vietā. Pēc tam to nepieciešams vienu stundu pavārīt, nepārsniedzot 50C temperatūru- ērti to darīt ir ielejot grāpītī ūdeni un tajā ievietojot trauku ar masu. Un nofiltrējam gatavo eļļu caur dubultu marli.

Lielā dadža eļļa no svaigas saknes 2 versija:

  • 40gr. Svaigas un sasmalcinātas dadža saknes;
  • 100ml mandeļu eļļas;

Iegūtā masa tiek noturēta tumšā vietā 10 dienas un pēc tam tiek uzsildīta nepārsniedzot 50C grādus, vidēji 15 minūtes. Šādu eļļu var lietot ne tikai matu augšanai, bet arī trofisko čūlu dziedēšanai.

Lielā dadža eļļa no sausas saknes :

  • 20gr. žāvētas saknes;
  • 150ml eļļas pēc katra paša izvēles;

Masu liekam tumšā un vēsā vietā uz 10 dienām, ieteicams katru dienu trauku mazliet sakratīt! Pēc 10 dienām, liekam masas trauku grāpītī ar ūdeni un 15 minūtes uzkārsējam uz lēnas uguns. Tad ļaujam masai atdzist un nofiltrējam no tās eļļu un viss!

 

Neliela viltība matu kopšanā: nereti, lai palielinātu matu augšanas efektu, šai eļļai var pievienot sarkano piparu eļļu, jasmīna eļļu vai sinepju eļļu! Taču esiet prātīgi, aso piparu vai sinepju eļļa nepareizā proporcijā var radīt nopietnus ādas apdegumus un pateicoties eļļai, tā uzsūcās ādā un to ir grūti izmazgāt.

Neatkarīgi no izvēlētās receptes iegūto eļļu ieteicams lietot ne biežāk kā divas reizes nedēļā, pirms lietošanas nedaudz to uzsildot. Eļļu iemasē galvas ādā, masāžu turpinot vidēji 10 minūtes, ādas apasiņošanai- ja klāt eļļai pievienots sarkanais pipars, vai sinepju sēklas, tad ilglaicīga masāža nav nepieciešama. Optimāli būtu veikt vismaz 10 procedūras, divas nedēļas atpūsties un veikt 10 procedūras atkārtoti.

Jeb kurā receptē, olīveļļas izmantošana nav obligāta, drīkstat izvēlēties arī jeb kuru sev derīgu eļļu, kā arī receptes norādītas tikai informatīvā nolūkā, Jūs tās drīkstat mainīt pēc savas vēlmes un nepieciešamības.

Šī eļļa noder visa veida apmatojuma augšanai, attiecīgi, šo eļļu var lietot arī vīrieši audzējot bārdu