Raibā tauriņpiepe ir viena no daudzajām ārstniecības sēnēm, kura ir apveltīta ar ārstnieciskām īpašībām un ir vērta, lai to izmantotu veselības uzlabošanā. Par pašu sēni varat palasīt šeit! Šī sēne ir pazīstama sen un pasaulē to plaši pielieto ārstniecībā. Un pat viens no pasaulē slavenākajiem mikologiem " Paul Stamets" savos semināros reiz stāstīja, ka pateicoties šai sēnei ir izglābis savu mammu no smagas slimības (onkoloģija).
Raibā tauriņpiepe ir sastopama visas gada garumā, taču kā esmu ievērojis, vislabāk, tā aug vēlā rudenī un ziemā, citā laikā reti. mans ieteikums ir doties tai pakaļ meža cirsmās un nostaigāt bērza celmus, kā arī pievērst uzmanību bērza kritalām. Sēni var sajaukt arī ar citām, līdzīgām! Tāpēc pirms dodaties sēņu medībās, papētiet internetā raibās tauriņpiepes virsmu, poras (ierakstot google "trametes versicolor"). Svarīgi ir nesamulst dabā satiekot ne tik košas un krāsainas raibās tauriņpiepes, kā redzat bildēs internetā. Pie mums augošās ir tumšākas un biežāk "zemes" toņos, taču atpazīšanas pazīmes tās pašas.
Kad esat ievākuši raibās tauriņpiepes, tās ir jāizžāvē! Sākotnēji tās notīriet, var arī noskalot, nogrieziet kātus, lai nepaliek koksnes paliekas un lieciet žāvētājā. Žāvē vidēji līdz 60C, tos nepārsniedzot. Uzglabā līdz 2 gadiem, hermētiski noslēgtos traukos, laiku pa laikam vēdinot masu.
No raibās tauriņpiepes var gatavot ekstraktus spirtā, ekstraktus eļļā, kā arī tēju (novārījumu). Taču šoreiz par raibās tauriņpiepes dubulto izvilkumu!
Pirms gatavot raibās tauriņpiepes dubulto izvilkumu, sēni ir ieteicams samalt. Visērtāk to ir darīt kafijas dzirnaviņās, taču ja ir kādas citas malšanas iekārtas ar asmeni, tad varat izmantot arī tās. Kā ērtāk! Galvenais ir samalt. Rezultātā sanāks celulozei līdzīga masa.
Maltu masu ievietojiet atbilstoša tilpuma burkā un aplejiet ar degvīnu, kuram ir 70 un vairāk grādu. Un atstājiet burku uz stundu, kamēr masa sasūc sevī degvīnu un to papildiniet līdz sākotnējam tilpumam. Degvīnam ir jāpārklāj sēnes masas tilpumu, vismaz 1cm.
Kad no masas neizdalās vairs gaisa burbulīši, var burku blīvi noslēgt ar tīru vāciņu. Un nomarķēt burku ar datumu, kurā to aizvākojāt. Tagad burku vajag novietot tumšā un ne pārāk siltā vai pārāk aukstā vietā uz vienu mēnesi.
Pēc mēneša masu ir nepieciešams izfiltrēt caur daudzu kārtu marli, kafijas automāta filtru, papīra filtru vai kādu citu blīvu filtrējošu materiālu. Pāri palikušos biezumus iesaku ietīt marles sainītī un izspiest, lai tajos ir maksimāli maz degvīna pārpalikumu.
Iegūto izvilkumu degvīnā, pagaidām varat likt maliņā un ķerties klāt biezumiem!
Biezumus liek katliņā un to pilda ar ūdeni, vidēji, 2x vairāk kā izgūtā degvīna tilpums, bet ar nosacījumu, ka biezumi ir pārklāti ar ūdeni. Ja, nav tad papildiniet ūdeni līdz nepieciešamajam daudzumam. Un sāciet vārīt uz nelielas liesmiņas- nepanākot agresīvu vārīšanos, praktiski, visas vārīšanas garumā notiek stipra kārsēšana, ne vārīšanās. Šādi, nepieciešams uzturēt kārsēšanu vismaz 2h.
*Ko svarīgi ievērot, vārīšanas sākumā turiet vāku katliņam atvērtu, nekādā gadījumā neveriet katliņu ciet, jo tajā sāks uzkrāties spirti, kuri ir ar lieliskām uzliesmojošām īpašībām. Mirklī, kad vairs nesaožat garaiņos spirta klātbūtni, tad varat aizvērt to.
Iegūtam novārījumam ļaujam atdzist istabas temperatūrā un tad to filtrējam, varam arī izspiest biezumus!
Tālāk jau izvilkumu degvīnā un novārījumu lejam kopā, kārtīgi izmaisam un pildam mazākos tilpumos. Es iesaku, vērot līdzi iegūtā divkāršā ekstrakta grādus un nelaist tos zemāk pa 35. Tāpat arī nemulstiet, ja iegūtais, dubultais izvilkums ir duļķains un veido nogulsnes, tas ir pieļaujams.
Gatavs!