Hlors ir viens no trijiem nutrientiem, kurš cilvēkam ir
nepieciešams lielos daudzumos. Dzīvniekiem un cilvēkiem hlora joni nodrošina
osmotisko stabilitāti, tam piemīt optimālais rādiuss, lai nokļūtu cauri šūnu
membrānai. Tieši ar šo īpašību tiek pamatota tā mijiedarbība ar nātrija un
kālija joniem, lai radītu pastāvīgu osmotisko spiedienu un regulētu ūdens-sāļu
vielmaiņu.
Organismā hlors ir ap 1000 gr un koncentrēts tas ir pamatā
ādā. Nereti dzeramajam ūdenim pievieno hloru, lai to attīrītu un iznīcinātu
dažādus slimības ierosinātājus, piemēram, vēdera tīfu vai hepatītu. Ūdeni vārot
hlors izgaro un garšas kvalitāte uzlabojas.
Hlors no organisma labi tiek izvadīts ar sviedriem un urīnu.
Hlora vērtīgās īpašības
Hlors piedalās ūdens līdzsvara nodrošināšanai organismā. Tas
nepieciešams adekvātai nervu un muskuļu darbībai, veicina gremošanu, palīdz no
organisma izvadīt kaitīgās vielas, palīdz attīrīt aknas no taukiem un ir nepieciešams
smadzeņu darbībai.
Gadījumos, kad hlora organismā ir par daudz, organisma sāk
uzkrāties ūdens.
Hlors mijiedarbojas ar nātriju un kāliju, regulējot skābju
un sārmu, kā arī ūdens līdzsvaru organismā.
Hlora īpatnības
Hlora nepietiekamība:
- Muskuļu vājums;
- Sausums mutē;
- Apetītes zudums.
- Samazinās arteriālais asinsspiediens;
- Sirds pulsa paātrināšanās;
- Bieži samaņas zudumi.
Hlora deficīts ir sastopams ārkārtīgi reti vai pat nav sastopams
vispār, jo to uzņemam ne tikai caur pārtiku, bet arī caur dzeramo ūdeni.
Pievienojot jeb kuram pārtikas produktam pārtikas sāli, tajā palielinās hlora
saturs.
Hlora pārsātinājums organismā sastopams ārkārtīgi reti.