Senču recepte
Kā ziedes gatavoja senatnē?

Viena no senajām receptēm, kad cilvēkam nebija pieejamas šodienas izejvielas. Recepte ir tikai , kā piemērs un tā var sastāvēt no visdažādākajiem augiem. Šoreiz, ārstniecības tauksakne, ārstniecības kliņģerīte un cūku iekšu tauki. Recepte un pagatavošana ir vienkārša, līdz ar to, arī šādai metodei ir vietas būt, kā sev gatavot ārstniecības līdzekļus.

Sagriež plānās šķēlēs vai strēmelēs ārstniecības tauksaknes sakneni, apkaltējam. Ņemam, kaltētas kliņģerītes ziedkopas. Un augiem pievienojam cūku iekšu taukus. Saprotams, nekādas precīzas proporcijas nav, viss tiek gatavots uz "aci", tā lai augu sastāvdaļas būtu pārklātas ar taukiem.

Ņem klasisko čuguns pīli un liek to uz nelielas uguns silt, taču neļaujam sākt vārīties. Nokarsētu masu pārvieto uz cepeškrāsni un tur 50-60C temperatūrā vismaz 3 stundas. Agrākos laikos, pīle tika nolikta uz plīts malas un tā tur stāvēja visu nakti. Protams, pīle nav obligāta prasība, to drīkst aizstāt ar jeb kuru atbilstošu trauku.

Iegūto masu atfiltrē no rupjajām daļām un caur marli vai kādu audumu pārlej burciņās. Senatnē, tas būtu bijis māla ķipītis, kurš virspusē nosiets ar auduma gabaliņu.

Idejas autore Elita Melne