Lucerna apiņu
Medicago lupulina L.

Apiņu lucerna

   

Apiņu lucerna ir viengadīgs, retāk divgadīgs augs. Stublāju daudz, augumā 10-35cm, pie pamatnes sāk jau zaroties, tievi, trausli, parasti stāvi vai piepacelti. Lapas trīskāršas, sastāv no trīs lapiņām. Lapas 7-15mm garas, 3-9mm platas, apgrieztas olformas vai gandrīz rombformas, pie pamatnes ķīļformas, virsotnē zobotas ar iedobi. Pielapes uz 1/3 vai līdz 1/2 saaugušas, olformas-lancetveida, plati-lancetveida vai lancetveida, smailas, augšējās ar gludu malu, zemākās ar 1-3 trīsstūra zobiem. Lapu kāti īsi (<1cm), retāk apakšējām lapām garāki (<7cm). Stublāji un lapas kailas, apmatotas vai klātas raupju apmatojumu.

Ziediņš ir maziņš, 1-4mm liels, gaiši dzeltens. Izvietoti galviņas tipa ziedkopā. Ziedkopa 5-15mm gara un 7-8mm diametrā, blīva, olformas vai izstieptas olformas. Ziedkopu veido 10-30 ziediņi.

Auglis 2-3mm gara pāksts, diametrā ap 1mm, nierformas, bez dzelkšņiem, kailas vai klātas raupju apmatojumu. Nobriedušas kļūst melnas, ar izteiktu dzīslojumu mugurpusē, iekšā viena sēkla. Sēklas olformas vai ovālas, gludas, dzeltenas, dzelteni zaļas vai brūnganas 1,5-2mm garas un 1-1,5mm diametrā.

Augs zied no maija beigām līdz septembra sākumam.

Ārstnieciskām vajadzībām ievāc apiņu lucernas virszemes daļu, tā ziedēšanas laikā. Žāvē labi vēdināmā un apēnotā vietā. Pieļaujama žāvēšana piespiedu žāvētājos nepārsniedzot 40C temperatūru. Drogu uzglabā elpojošā tarā līdz 2 gadiem.

Augā atrasts proteīns, šķiedrvielas, sārmi, fluors, kalcijs, magnijs un dzelzs. Tāpat apiņu lucernā ir saponīni, miecvielas, ēteriskā eļļa un fitoestrogēnam līdzīgas vielas. Lapās ir atrasts karotīns, vitamīns C un D.

Ārstnieciskā nozīme

Apiņu lucerna ir sens ārstniecības līdzeklis, kuru tautas medicīnā pazīst izsens, savukārt, oficiālajā medicīnā, pavisam nesen noteica lucernas īpašību no organisma izvadīt toksiskos elementus un mazināt holesterīna līmeni.

Tautas zintnieki no apiņu lucernas iesaka gatavot ziedes, nostādinājumus un kompreses. Ar šādiem preparātiem ārstē locītavas, nervu darbības traucējumus, dermatoloģiskas patoloģijas, gremošanas trakta slimības, cukura diabētu, saaukstēšanās slimības, hemoroīdus, kā arī tiek galā ar ginekoloģiska rakstura problēmām (kolpītu), oftalmoloģiskām problēmām un pat ar prostatītu. Un tās vēl nav visas problēmas, ar kurām spēj tikt galā šis mazais augs.

Svarīgi zināt, ka šis augs ir īpaši nozīmīgs sievietēm, kurām ir pazemināta laktācija. Savukārt, ikdienas tēja kurā pievienot mazliet apiņu lucernas novārījumu, spēs atvieglot stāvokli sievietēm, kurām ir sākusies menopauze.

Oficiālā medicīna arī aktīvi strādā pie šī auga izmantošanas dažādos preparātos. Savukārt, speciālisti iesaka šo augu lietot, kā uzturlīdzekli.

Augs ir arī lietojams uzturā, to lieto zupās un salātos; sēklas maļ miltos un pievieno maizei.

Nav ieteicams lietot

Der zināt, ka apiņu lucerna ir augs, kurš, labprāt, sevī uzkrāj  smagos metālus. Tāpēc rūpīgi izvēlamies vietu, kur šo augu stādīt vai ievākt. Savukārt, šai īpašībai ir arī savi plusi, ja vēlaties attīrīt savu zemi no smago metālu savienojumiem. Iestādiet šo augu, vismaz uz vienu sezonu.

Augs nav ieteicams cilvēkiem, ar paaugstinātu asins reci, sarkano vilkēdi, kuņģa čūla un tās saasinājumi, fenilketonūriju, celiakiju, izkaisīto sklerozi un citām autoimūnām saslimšanām.

Augu nelieto bērnu ārstēšanai, līdz 3 gadu vecumam. Grūtniecības un laktācijas periodā lieto tikai un vienīgi diedzētas sēklas.

Lietojot šo augu neadekvātās devās, saskarsieties ar gremošanas traucējumiem, izsitumiem uz ādas, sāpju sajūtu vēdera dobumā.

Un, ko der īpaši zināt meitenēm! Augā ir hormoniem līdzīgas vielas un taukos šķīstošas vielas, kuras veicinās svara uzņemšanu, tāpēc ārstēšanos garāku par 8-12 nedēļām netaisām. Nepieciešamības gadījumā, kursu var atkārtot ievērojot viena mēneša pārtraukumu!

Kosmētiskā nozīme

Turklāt augā esošās vielas organismam ir viegli absorbējamas.

Uzreiz der pieminēt, ka pateicoties viegli absorbējamo vielu formai, to ir vērts izskatīt arī, kā kosmētisku augu, tā preparāti viegli un rezultatīvi uzsūksies ādā. Ēteriskā eļļa bieži tiek izmantota kosmetoloģijā.

Ar šī auga palīdzību atbrīvojas no tūskas, dermatoloģiskām problēmām un uzlabo ādas stāvokli. Apiņu lucernas preparāti iedarbojas jauneklību piešķiroši uz ādu. Mājas apstākļos var droši izmantot arī svaiga auga maskas.

No apiņu lucernas sēklām gatavo krēmus- skarbus, ar tiem attīra ādu no vecās ādas plēksnēm un sabaro esošo.

Ar svaiga auga vai žāvētas drogas aplikācijām ārstē ādas plīsumus, brūces un pūtītes. Augs palīdzēs ārstēt dermatozi un mazinās uz ādas redzamos kapilārus- mazinās to izteiksmīgumu.

Apiņu lucernu sulu var pielietot arī matu kopšanā, tā ne tikai ārstēs matus, bet arī piešķirs tiem kuplumu.

Lasīt par sējas lucernu->

 .