Kokosriekstu eļļa
Kokosriekstu eļļas apraksts

Kokosriekstu eļļa tiek iegūta no kokosriekstu mīkstuma. Sākumā vajag saprast, ka šo eļļu ir labi noreklamējuši marketologi un tās unikālās īpašības, nemaz nav tik unikālas un tikai tai piederīgas.

Pētot dažādus zinātniskos Rietumu valstu rakstus, šī eļļa nemaz nav tik vērtīga cilvēka veselībai, lietojot to iekšķīgi.

Kokosriekstu eļļā ir daudz piesātināto tauku, pateicoties kuriem, palielinās holesterīna saturs asinīs. Kokosriekstu eļļā laurīnskābe ir, apmēram, 50% no kopējiem taukiem. Tai piemīt pretmikrobas īpašības, taču lietojot to tikai ārīgi un iedarbojas tikai uz dažiem mikrobiem. Lietojot laurīnskābi iekšķīgi, tā iedarbojas, kā jebkuri piesātinātie tauki. Kokosriekstu eļļā praktiski nav nekādu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, līdz ar to, tā nekādā veidā neietekmē imūnsistēmu.

Lietojot kokosriekstu eļļu ārīgi, jūs iegūsiet kosmētisku efektu, taču lietojot to iekšķīgi, lai notievētu vai ārstētu kādas nopietnas saslimšanas, efekts būs kā apēst, kādu šokolādīti ar kokosriekstu skaidiņām- daudz kaloriju, maz vērtīgo elementu.

Lietojot kokosriekstu eļļu nelielos daudzumos, tā nekādā veidā nekaitēs veselībai, protams, labumu nedos ar nekādu.

  Kokosriekstu eļļa (100gr) Kokosriekstu eļļa (1 ēd.k.)
Kalorijas (kcal.) 892 121
Tauki (gr.) 99 14
Tai skaitā:    
Piesātinātie (gr.) 82.5 11
Mononepiesātinātie (gr.) 6.3 0.9
Polinepiesātinātie (gr.) 1.7 0.2
Holesterīns (mg.) 0.0 0.0
Dzelzs (mg.) 0.05 0.01
Cinks (mg.) 0.02 0.0
Vitamīns E (mg.) 0.11 0.01
Vitamīns K (mkg.) 0.6 0.1
Fitosteroli (mg.) 86 12

 

Kokosriekstu eļļa ir visnotaļ interesants produkts, jo 83% tā sastāv no piesātinātajiem taukiem, ar kuriem izteikti bagāti ir dzīvnieku izcelsmes tauki.

Kokosriekstu eļļā nav holesterīna, trans tauki un tajā nav arī vitamīni.

Polifenoli

Polifenoli ir dabīgi, augu izcelsmes antioksidanti, kuriem piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, kā arī tie mazina tauku saturu organismā. Taču der zināt, ka kokosriekstu eļļā ir 6 polifenoli, tai pat laikā olīvu eļļā to ir 36.

Fitosteroli (fitosterīni)

Fitosterolus, kurus izstrādā augi ir spējīgi mazināt “slikto” holesterīnu saturu asinīs, jo eļļa mazinās spēju tiem uzsūkties zarnās. Taču, lai sasniegtu šo efektu, vismaz, par 5-15%, ir nepieciešams dienas laikā uzņemt 2gr fitosterolus. Vienā ēdamkarotē kokosriekstu eļļā ir 12mg fitosteroli.

Vitamīni kokosriekstu eļļā

Kokosriekstu eļļā nav E vitamīna, lai gan visur tiek minēts, ka ir! Vai pareizāk būtu teikt, praktiski nav- <0.01mg uz vienu ēdamkaroti eļļas. Ieteicamā diennakts deva pieaugušam cilvēkam ir 15mg.

Līdzīgi ir arī ar K vitamīnu, kokosriekstu eļļā ir <0.1mkg uz vienu ēdamkaroti eļļas, taču diennakts deva ir 90mkg- 120mkg (deva atšķiras pēc dzimuma).

Kokosriekstu eļļa plaši tiek pielietota kosmētikā gan ziepēs, gan šampūnos, gan krēmos. Šajos kosmētiskos līdzekļos tiek norādīts E vitamīna saturs, tad ziniet, ka tas tiek pievienots atsevišķi vai arī ir citu sastāvdaļu sastāvā. Taču der zināt, ka kokosrieksta eļļa ir lielisks vadītājs un tas spēj palīdzēt E vitamīnam nokļūt dziļākos zemādas slāņos.

Piesātinātie tauki

Kokosriekstu eļļā ir ap 83% piesātināto tauku. Zinātniski ir pierādīts, ka lietojot uzturā pastiprināti piesātinātos taukus, paaugstinās arī “sliktā” holesterīna daudzums asinīs, kas veicina sirds slimību iespējamību.

Dienas ieteicamā deva ar piesātinātiem taukiem ir 15gr, vienā ēdamkarotē tiek uzņemta praktiski visa dienas maksimālā deva 14gr. Lietojot piesātinātos taukus virs 15gr. jau parādās risks saslimt ar sirds slimībām.

Daudzos zinātniskos rakstos iesaka kokosriekstu eļļu iekšķīgi nelietot vispār, tieši šo piesātināto tauku dēļ.

Laurīnskābe

Piesātinātie tauki kokosriekstu eļļa sastāv no dažādām taukskābēm, 50% tā ir laurīnskābe. Kokosriekstu eļļa ir laurīnskābes saturošu avotu līderis. Laurīnskābes īpatnība ir tajā, ka tā paaugstina gan labo, gan slikto holesterīna saturu asinīs vienlaicīgi.

MTC jeb vidējas ķēdes garuma triglicerīdi (Medium Chain Triglycerides)

MTC ir atsevišķa taukskābju klase, kurai tiek piedēvēts potenciāla efektivitāte uzlabot cilvēka veselību, piemēram, kā paātrināt metabolismu un samazināt svaru. Šie tauki viegli uzsūcas organismā, nepiesārņojot asinsvadus un kalpo kā enerģijas avots.

Vidējas ķēdes garuma triglicerīdi sastāv no taukskābēm, kuru sastāvā ir 6-12 oglekļa atomi.

Kokosriekstu eļļā ietilpst 15% tīri triglicerīdi ar vidējas ķēdes garumu un aptuveni 50% laurīnskābes.

Kaprilskābe (8 oglekļa atomi)- 7%;

Kaprīnskābe (10 oglekļa atomi)- 8%;

Laurīnskābe (12 oglekļa atomi)- 48%.

Laurīnskābe, lai arī skaitās, kā triglicerīds ar vidējas ķēdes garumu (12 oglekļa atomi), tai pat laikā to var uzskatīt arī, kā triglicerīdu ar garo ķēdes garumu. No ķīmiskā viedokļa, trigicerīds ar vidēja ķēdes garumu, no bioķīmiskā viedokļa, triglicerīds ar garo ķēdes garumu. Laurīnskābe organismā iedarbojas, kā triglicerīds ar garo ķēdes garumu vai kā piesātinātie tauki, samazinot gremošanas procesu un veicinot tauku uzkrāšanos audos, tādi stimulējot slikto holesterīnu daudzumu asinīs.

Pētot vidējās ķēdes garuma triglicerīdus, laurīnskābe netiek izskatīta vispār un klasiski tiek pieņemta, kā garās ķēdes triglicerīds.

Tāpēc, kad ražotāji runā par kokosriekstu eļļas vērtību, minot lielo laurīnskābes saturu, tad der saprast, ka laurīnskābe ir piesātinātie tauki, kuri uz organismu atstāj negatīvas sekas.

Veids, kā tiek izgatavota kokosrieksta eļļa un eļļas dūmošanas punkts

Rafinētu kokosriekstu eļļu gatavo no žāvēta kokosrieksta mīkstuma. Šai eļļai nav smaržas un tajā, praktiski, nav nekādu vērtīgo īpašību vispār, jo tā tiek pakļauta agresīvākai apstrādei un tālākai attīrīšanai. Turklāt nereti, lai izgūtu vairāk eļļas tiek pielietots šķīdinātājs- heksāns, attiecīgi, šie kaitīgie savienojumi var būt arī gala produktā.

Rafinētas kokosriekstu eļļas dūmošanas punkts vidēji 232C.

Nerafinēta kokosriekstu eļļa tiek iegūta ar aukstās spiedes metodi, izmantojot svaigu kokosrieksta mīkstumu. Tādā veidā tiek radīta iespēja saglabāt vismaz daļu vērtīgo vielu un antioksidantu gala produktā.

Nerafinētas kokosriekstu eļļas dūmošanas punkts ir 177C.

Kokosriekstu eļļas kosmētiskā nozīme

Kokosriekstu eļļu var izmantot ikdienas ādas kopšanā, īpaši ja āda ir sausa, lobas, uz tās viegli veidojas iekaisumi, tā ir palikusi cieta un zaudējusi “dzīvīgumu”. Eļļu var pielietot arī, lai koptu plakstiņu zonu un krūšu zonu.

Kokosriekstu kušanas temperatūra ir 24C.

Kokosriekstu eļļa ir universāls ādas kopšanas līdzeklis, lai koptu galvas, kakla, sejas, roku un pēdu ādu.

Mājas apstākļos šo eļļu var lietot:

  • Kā bāzes eļļu, dažādu krēmu, sejas masku, balzāmu sastāva bagātināšanai- īpaši līdzekļiem, kuri paredzēti, lai barotu, mīkstinātu un mitrinātu ādu.
  • Kā barojošu un atjaunojoša eļļa bojātiem, trausliem, lūstošiem un krāsotiem matiem.
  • Kā masāžas eļļu.
  • Kā līdzekli, lai attīrītu sejas ādu no kosmētikas.
  • Kā, mutes dobuma skalojamais līdzeklis.
  • Kā lūpu balzamu.
  • Kā balzamu pēc dušas vai pirts.
  • Kā aizsarglīdzekli pret vides ietekmi.
  • Kā roku un nagu kutikulu kopšanas līdzekli.
  • Kā mīkstinošu un nomierinošu līdzekli, pēc manikīra, pedikīra, epilācijas un skūšanās.
  • Kā aizsargājošu pirms un pēc sauļošanās.
  • Kā līdzeklis, lai koptu bērnu ādu.

Kokosriekstu eļļas kosmētiskās īpašības

Kokosriekstu eļļa labi iesūcas ādā, neatstājot taukainu spīdumu un neradot lipīguma sajūtu, tā lieliski baro un mīkstina ādu. Eļļa tonizē ādu, tai piešķirot elastību un tvirtumu, palīdz atbrīvoties no sīkām grumbām. Tā lieliski palīdz cīnīties ar akni un neļauj parādīties pinnēm.

Kokosriekstu eļļa palīdz saglabāt ādas mitrumu un atjauno ādas dabīgās aizsardzības funkcijas, neļauj ādai žūt un lobīties. Pastiprina ādas reģenerācijas spēju. Palīdz novērst pigmentācijas plankumus un priekšlaicīgu ādas novecošanos. Kā arī palīdz atjaunot ādas lipīdu- olbaltumvielu līdzsvaru, pēc nekvalitatīvu ziepju, šampūnu un dušu želeju lietošanas.

Eļļa palīdzēs nomierināt iekaisušu un kairinātu ādu, aizsargās to no ultravioletā starojuma ietekmes. To var droši lietot, lai mīkstinātu cietu pēdas ādu.

Secinājumi

Kokosriekstu eļļa ir produkts ar lielu laurīnskābes saturu, kuru var lieliski izmantot ārīgām vajadzībām, izmantojot to kā sastāvdaļu, dažādiem kosmētiskiem produktiem. Ieteicams, šo eļļu lietot ārīgi, bet ne iekšķīgi.

 .