AMinoskābes
Aminoskābju apraksts

Dabā sastopamas ap 200 aminoskābēm, 20 no tām ir sastopamas mūsu uzturā, 10 atzītas par neaizstājamām. Aminoskābes nodrošina mūsu organisma pilnvērtīgu funkcionalitāti.

Aminoskābes ir pieskaitāmas pie organiskajiem savienojumiem un tās organisms izmanto, lai sintezētu hormonus, vitamīnus, pigmentus un purīnvielu bāzes.

Augi un vairums mikroorganismu spēj aminoskābes sintezēt paši, taču dzīvnieki un cilvēki to nespēj. Daudzas aminoskābes mūsu organisms saņem tikai no uztura.

Pie neaizstājamām aminoskābēm pieskaitāmas: valīns, leicīns, izoleicīns, treonīns, lizīns, metionīns, fenilalanīns, arginīns, histidīns un triptofāns. Pie aizvietojamām aminoskābēm (organisms spēj izstrādāt tās pats) pieskaitāmas: glicīns, alanīns, cisteīns, serīns, asparagīns, aspartāts, glutamīns, glutamāts, tirozīns. Kaut arī šī uzskaite ir nosacīta, jo piemēram, histidīns un arginīns tiek sintezēts organismā, taču ne vienmēr pietiekamā daudzumā. Kā arī aizvietojamā aminoskābe tirozīns, var kļūt par neaizvietojamo, ja organismā ir fenilalanīna nepietiekamība.

Aminoskābju patēriņš pieaug

  • Organisma augšanas periodā;
  • Intensīvu fizisku un garīgu slodžu rezultātā.

Aminoskābju patēriņš samazinās

Patēriņa samazināšanās saistās ar iedzimtām organisma īpatnībām. Šajā mirklī dažas no olbaltumvielām var kļūt par cēloni alerģiskai reakcijai, tai skaitā gremošanas trakta darbības traucējumi, niezes un slikta pašsajūta.

Aminoskābju vērtīgās īpašības

Katrai aminoskābei ir sava raksturīgā ietekme uz organismu. Metionīns ietekmē tauku vielmaiņu, izmantojams, kā profilaktisks līdzeklis aterosklerozes, cirozes un aknu tauku distrofijas gadījumos. Dažādu nervu un psihiskās veselības traucējumu novēršanai izmanto glutamīnu. Glutamīnskābe tiek izmantota arī kulinārijā, kā garšviela. Cisteīns noder acu slimību gadījumā.

Trīs galvenās aminoskābes- triptofāns, lizīns un metionīns ir īpaši svarīgs mūsu organismam. Triptofāns tiek pielietots, lai paātrinātu organismu augšanu un attīstību, tas notur līdzsvarā arī slāpekļa savienojumus. Lizīns nodrošina adekvātu organisma augšanu un ir neaizstājams asins veidošanās procesā.

Visas aminoskābes ir ūdenī šķīstošas. Tās mijiedarbojas ar B grupas, A, E, C vitamīniem un dažiem mikroelementiem. Tās piedalās serotīna, melanīna, adrenalīna, noradrenalīna un citu hormonu sintēzē.

Aminoskābju īpatnības

Aminoskābju nepietiekamība:

  • Apetītes zudums vai tā samazināšanās;
  • Vājums un miegainība;
  • Organisma augšanas un attīstības bremzēšana;
  • Matu izkrišana
  • Ādas stāvokļa pasliktināšanās;
  • Anēmija;
  • Vāja pretestība pret infekcijām.

Dažu aminoskābju pārsātinājums organismā:

  • Vairogdziedzera darbības traucējumi;
  • Hipertonija (tirozīna pārsātinājums);
  • Pāragra nosirmošana, locītavu slimības;
  • Aneirisma (histidīna pārsātinājums);
  • Pieaug insulta un infarkta risks (metionīna pārsātinājums).

Šādas problēmas var rasties, ja organismā ir B grupas, A, E, C vitamīnu un selēna deficīts. Ja šie savienojumi ir pietiekamā daudzumā, tie ātri neitralizē aminoskābju pārsātināju, pārvēršot lieko organismam noderīgos savienojumos.