Kļavu sula
Kļavu sulas apraksts

Kļavu sula ir šķīdums gaiši dzeltenā krāsā, kuru iegūst no kļavām. Pareizi ievākta kļavu sula pēc garšas ir saldena ar vāju koksnes piegaršu. Ievācot sulu no kļavas, kura ir nogatavinājusi pumpurus, sula kļūs mazāk salda. Kļavas sulas garša ir tieši saistīta no sugas, no kuras tā iegūta- pamatā mainās saharozes daudzums.

Kļavu sula sastāv no:

  • 90% ūdens;
  • Saharozes (0.5-10% saistīts ar kļavu sugu un laiku kad tiek ievākta sula);
  • Glikozes;
  • Fruktozes;
  • Vitamīna B, E, PP, C;
  • Minerālvielām (kālijs, kalcijs, dzelzs, silīcijs, mangāns, cinks, fosfors, nātrijs);
  • Polinepiesātinātām skābēm;
  • Organiskajām skābēm (citronskābes, ābolskābes, fumārskābes, dzintarskābes);
  • Miecvielām;
  • Aldehīdiem.

Der zināt! Sulas saldumu nosaka kļavas augšanas apstākļi: kļavām, kuras aug reģionos ar mitru klimatu, sula ir daudz saldāka, kā kļavām, kuras aug sausa klimata reģionos.

Pateicoties tam , ka kļavu sulā ir daudz vitamīnu, minerālvielu un organisko skābju, tā papildina mūsu organisma nozīmīgo vielu rezerves, kas ir īpaši noderīgi mums pavasara periodā.

Turklāt, kļavu sulai piemīt sekojošas īpašības:

  • Izteikts urīndzenošs efekts;
  • Stiprina imunitāti;
  • Palielina enerģijas rezerves;
  • Palīdz attīrīt asinsvadus;
  • Neļauj veidoties trombiem asinsvados, attīstīties aterosklerozei un sirds slimībām;
  • Piemīt antioksidanta īpašības;
  • Iedarbojas žulti dzenoši;
  • Normalizē aizkuņģa dziedzera darbību;
  • Piemīt antiseptiskas, baktericīdas un pretiekaisuma īpašības;
  • Brūču un apdegumu dziedējošas īpašības;
  • Normalizē cukura saturu asinīs;
  • Uzlabo vīriešu dzimumspēju.

Kļavu sula ir piesātināta ar fruktozi, taču glikoze tajā ir mazā daudzumā, tāpēc to var lietot arī cukura diabēta slimnieki. Tā ir noderīga arī grūtniecības laikā, jo tajā ir daudz minerālvielu, kuras ir nepieciešamas normālai augļa attīstībai un mātes veselības nodrošināšanai.

Svarīgi zināt! Kļavu sulā ir ap 50 dažādu polifenolu, kuri ir dabīgi antioksidanti, neļaujot attīstīties iekaisumiem un vēža šūnām.

Apzinoties kļavu sulas īpašības ir svarīgi saprast, kā pareizi to ievākt. Kļavu sulas sāk ievākt martā, kad gaisa temperatūra sasniedz -2 līdz +6C. Pirmā pazīme, ka laiks ievākt sulas ir kļavu pumpuru piebriešana. Tiklīdz pumpuri atveras, tā beidzas sulu ievākšanas laiks. Sulu laiks ilgst vien 2-3 nedēļas.

Sula rit pa kļavas stumbra ārējo malu, līdz ar to urbumu kokā nevajag taisīt dziļāku par 3-4cm, jo tas var radīt spēcīgus bojājumus kokam. Urbumu taisa 45 grādu leņķī no lejas uz augšu. Sulas ievāc no koka, kurš sasniedzis diametrā vismaz 20cm, urbumu taisa ziemeļu pusē, no zemes vismaz 50cm augstumā, urbumam nevajadzētu būt lielākam par 1,5cm. Vislabāk sulas tek saulainās dienās.

Labvēlīgos laika apstākļos no viena koka var ievākt 15-30L sulas, līdz ar to ir nepieciešams domāt, kā to uzglabāt. Svaigā veidā šo sulu var uzglabāt ledusskapī ne ilgāk par divām dienām, tad to nepieciešams jau pārstrādāt. Ierastākais veids, kā uzglabāt kļavu sulas ir to konservācija- sīrupa izveide. No kļavu sulas var izveidot arī kļavu medu, eļļu vai iegūt cukuru.

Konservācija bez cukura: sterilizē burkas apmēram 20 minūtes. Uzkarsē sulu līdz 80C un salej pa burkām, tās hermētiski noslēdzot.

Konservācija ar cukuru: sterilizē burkas. Sulai pievieno cukuru ( uz 1L sulas 100gr cukura). Sulas un cukura maisījumu vāra, līdz cukurs pilnībā izkusis un sula sākusi vārīties. Kārstu salej burkās un hermētiski noslēdz. Drīkst garšai pievienot apelsīna vai citrona daiviņu.

No kļavu sulas var izveidot arī gardu nostādinājumu.  Uz litru sulas pievieno ēdamkaroti medus un žāvētus augļus, nostādina 14 dienas tumšā un vēsā vietā

Kļavu sīrupa pagatavošana: kļavu sīrups tiek gatavots vienkāršā veidā- no sulas tiek iztvaicēts ūdens. Ņem dziļu emaljētu trauku, lej tajā sulu un liek vārīties. Tiklīdz sula sāk vārīties, liesmu ir jāsamazina un ļauj sulai vārīties uz mazas liesmas. Sīrups ir gatavs, tiklīdz traukā redzat karamelizētu, biezu masu un saožat vieglu koksnes aromātu. Mazliet masu atdzesējot, to vēlams pārliet stikla tarā. Uzglabāt šādu produktu vēlams ledusskapī vai vēsā un tumšā vietā. Viena litra sīrupa pagatavošanai būs nepieciešami 40-50L sulas. Kļavas sīrupam piemīt daudz vērtīgu īpašību, tas stiprina imunitāti, palielina enerģijas rezerves, uzlabo smadzeņu darbību un atmiņu, palīdz attīrīt asinsvadus, neļauj attīstīties sirds slimībām, stiprina sirds muskuļus, tas ir efektīvs pretiekaisuma un antiseptisks līdzeklis. Sīrups ir bagāts ar minerālvielām- kāliju, fosforu, dzelzi, nātriju, cinku un kalciju.

Kļavu sula var arī kaitēt, jo lai arī šis produkts ir vērtīgs, tajā tomēr ir cukurs un pārmērīga tā lietošana var kaitēt cilvēkiem ar cukura diabētu.