Esmu nolēmis padalīties ar Jums, kādā vecā receptē,
kurai veiktas nelielas manas korekcijas un varbūt kādam šīs korekcijas šķitīs
tīkamākas pēc izejmateriālu lietojuma. Taču balstīšos uz pamata receptes!
Šoreiz pastāstīšu par ziedi, kuru katrs mājās
var pagatavot pats- tā noderēs gan nobrāzumiem, gan pūtītēm, ēdēm, sastiepumiem
un lērums citu problēmu gadījumā, pēdējie mani eksperimenti liecina, ka tā
lieliski palīdz arī ādas un matu kopšanā.
Tad sāksim ar pašām sastāvdaļām, kuras mums būs
nepieciešamas:
- priežu vai egļu sveķi- vienīgais, lūgums, sveķus ievākt dabā saudzīgi, nebojājot pašus
kokus. Vislabāk to darīt ir saulainos meža izcirtumos, kur koki jau ir
bojāti un vietām atrodami no tiem iztecējuši sveķi. Sveķus prātīgi ar nazi
ieteicams nogriezt neiegriežot pašā kokā. Sveķiem, protams, būs dažādi
piejaukumi, bet tālāk pastāstīšu arī, kā tos attīrīt!
- bišu vasks- bišu vasku vislabāk iegādāties pie vietējiem biteniekiem, vai uz tirgu
pie kāda zemnieka. Nereti tiek kausētas sveces (jāuzmanās, lai nebūtu
parafīna piejaukumu), tāpat arī var iegādāties vaska plāksnes, kuras
izmanto bišu stopiem, kā pamatnes jaunajām kārēm- tad tās nereti tiek
apstrādātas ar kaut kādu vielu, kas pasargā bites no kaut kādas slimības.
Tāpēc tomēr vaska izvēlē būtu jābūt prātīgiem!
- cūku tauki- cūku
tauki, kā arī zosu tauki tiek izmantoti pēc sentēvu receptes, taču
vislabāk izmantot cūku iekšu taukus. Taču, lai ziede iznāktu maigāka un
manām vajadzībām atbilstoša, es lieliski cūku taukus aizstāju ar kokosriekstu
eļļu, nākamais solis būs nerafinēta palmu eļļa, kuras
sastāvā ir daudz vairāk vitamīnu un vērtīgo vielu, kā arī, ja kokosriekstu
eļļa paliek šķidra pie 24C, tad palmu eļļai šī temperatūra ir ievērojami
augstāka 36-40C.
- sviests- sviestu, ieteicams,
iegādāties pie sev uzticama zemnieka! Sviestam būtu jābūt ar mazu sāls
saturu, taču ja arī sviestā būs sāls, tas nekādā veidā nebojās
ziedi. Sviesta vietā var izvēlēties arī Šī sviestu- pats neesmu mēģinājis,
taču domāju, ka kopējo masu tas nebojās!
- piedevas- ārstnieciskie
augi, medus u.c.
Proporcijas
- Priežu vai egļu sveķi- 1 daļa;
- Bišu vasks- 1 daļa;
- Cūku/ zosu tauki, kokosriekstu vai palmu eļļa- 1
daļa;
- Sviests- 1 daļa;
- Medus- parasti rēķinu vienu ēdamkaroti ar
kaudzīti uz 0,5 kg kopējās masas;
- Citas piedevas-vadoties pēc veselā saprāta.
Sveķu attīrīšana
Izvēlamies metāla trauku, kurā mēs attīrīsim
sveķus no piemaisījumiem. Trauku ieteicams izvēlēties lielāku, jo tajā arī
vārīsim tālāko ziedi. Traukam būtu jābūt bez rokturiem, vai ar metāla
rokturiem- tādu kuru mēs varam likt gan cepeškrāsnī, gan uz lēnas uguns
vārīties!
Der zināt, ka smēres vārīšana ir visnotaļ ķēpīgs
process, tāpēc izvēlētajama traukam būtu jābūt drīzāk paredzētam šādām
izdarībām, kā mīļajam pusdienu grāpītim!
Pārklājam metāla trauku ar marli divās kārtās un ap
trauka malu ar diega (kokvilnas, ne kādā gadījumā plastiku saturošu
materiālu) palīdzību to nosienam. Skatoties pēc mūsu sveķu masas, atbilstoši
arī nosienam marli, lai tā neiekristu traukā no sveķu radītā svara. Šeit
būs viena nianse- jo lielāks trauka diametrs, jo vieglāk sveķi izies cauri
marlei, jo mazāk nāksies kārsēt masu!
Kad esam sagatavojuši trauku, uz marles kraujam virsū
sveķus un liekam cepeškrāsnī silt- jo vairāk process tuvosies noslēgumam, jo
spēcīgāk smaržos pēc sveķiem Jūsu mājvieta! Taču, kad sāksiet maisīt
pārējās sastāvdaļas klāt, smarža samazināsies! Nemācēšu pateikt par
temperatūrām, taču manai gāzes plītij ir 8 temperatūras iedaļas, es izvēlos
diapazonu no 4-5. Laiku pa laikam pārbaudot uz marles sakrautās masas
stāvokli- to varēs redzēt, kad palikušas uz marles vairs skujas, miziņas un
citi piemaisījumi- visi sveķi būs jau salijuši traukā!
Lai ievērotu proporciju, es sveķus sveru pirms
attīrīšanas, vizuāli atrēķinot piejaukumu masu- ja arī sveķi rezultātā būs
mazliet mazāk, nekas slikts nenotiks!
Brīdī, kad esam attīrījuši sveķus nav vēlams
vilcināties (sveķi sastingst, ātri atdziestot)- noņemam marli ar
piemaisījumiem un liekam trauku ar sveķu masu uz lēnas uguns, uzreiz arī sākot
pievienot citas sastāvdaļas. Pirmais ko daru parasti pievienoju bišu vasku, jo
tas lēnāk kūst! Tālāk jau attiecīgi pievienoju taukus/ eļļu un sviestu. Kā
pēdējās pievienoju piedevas.
Masai grāpītī ir jāizkūst pilnībā un jākļūst
viendabīgai. Pēc sentēvu metodes uzskatīja tā- Kad smēre uzmet
pirmās putas, tā ir gatava! To var pildīt tīrās burciņās!
Pildot burciņās, ir jāzina viens knifs, nezinu kamdēļ
tā , bet ir šāda parādība laiku pa laikam- izlejot praktiski visu ziedi
burciņās, nereti uz trauka pamatnes paliek bieza, brūni melna masa, kas vārīšanas procesā nav sasaistījusies ar pārējo masu- tā veidojas no
sveķiem vai bišu vaska! Tad šo masu pēc iespējas ātrāk centieties izliet no
trauka, jo tai atdziestot, to būs praktiski neiespējami izdabūt ārā!!!
Salejot ziedes masu pa burciņām nolieciet to siltā
vietā (es parasti salieku burciņas un pārklāju tās ar jaku) un ļaujiet tai
dzist. Atdziestot tā no tumši brūnas krāsas kļūs aiz vien gaišāka. Ziede pati
būs visnotaļ cietas konsistences un tādu to uzglabāt ir vislabāk! Šādā veidā
ziede ir lieliski pielitojama ādas kopšanā, to smērējot tā kusīs un kļūs
šķidrāka!
Taču, ja vēlaties izveidot no šīs ziedes jau ziedi sejai vai matiem, tad tomēr to būs nepieciešams padarīt šķidrāku- šeit
lieliski noderēs eļļa, ar kuru sajaucoties ziede paliks šķidra! Es parasti
izvēlos to jaukt ar smiltsērkšķa eļļas maisījumu, lēnām pievienojot eļļu, kārtīgi izmaisu masu un
skatos vai tiek iegūta man nepieciešamā viskozitāte- maisīšanas process
ir ilgs, tāpēc varat izmantot blenderi vai mikseri- ziede sakuļas un kļūst
mazliet gaisīgāka, taču pēc laika tā atkal nostāsies!
Tagad, Jūs, zināt par vienu viltību vairāk, kuru varat
pielieto savās mājās, gan kā dziedinošu līdzekli, gan kā skaistuma uzturēšanas
palīgu!
Pašlaik pēc maniem novērojumiem, šī ziede lieliski
noder visa veida ādas kopšanai (pinnes, pūtītes, sasārtumi, insektu kodumi,
nobrāzumi), tā palīdz arī pie ādas slimībām, vairāk kā profilaktisks un kopjošs
līdzeklis, šī smērīte ir ādas barojoša! Tāpat arī šī smēre lieliski noder pie
izmežģījumu kopšanas (to klāj izmežģījumu vietā uz ādas). Kā arī matu kopšanā,
tā lieliski parūpējas par matiem un to dzīvīgumu!
Ja tomēr
ir izdevies pamēģināt šo ziedi uzvārīt arī pašam, es priecātos, par atsauksmēm,
kuras varētu pielietot arī tālākās šīs ziedes īpašību izpētei Pašlaik pēc
maniem novērojumiem, šī ziede lieliski noder visa veida ādas kopšanai (pinnes,
pūtītes, sasārtumi, insektu kodumi, nobrāzumi), tā palīdz arī pie ādas
slimībām, vairāk kā profilaktisks un kopjošs līdzeklis, šī smērīte ir ādas
barojoša! Tāpat arī šī smēre lieliski noder pie izmežģījumu kopšanas (to klāj
izmežģījumu vietā uz ādas). Kā arī matu kopšanā, tā lieliski parūpējas par
matiem un to dzīvīgumu!