Egļu sveķi, galvenokārt, tiek iegūti ievācot dabīgos tās
satecējumus uz mizas, līdz ar to tie ir nosacīti, ekskluzīvāki sveķi, par
priežu sveķiem, kurus nereti ievāc taisot iegriezumus priedēs, kā arī egļu
sveķus tirdzniecībā sastapt ir praktiski neiespējami.
Raksturojums
Egļu
sveķi veidojas uz koka mizas, kur tā ir mehāniski bojāta. Egļu sveķi ir šķidri,
taču saskarē ar gaisu tie ātri vien sastingst. Pavērojot egles no kurām izdalās
sveķi, bieži ievērosiet tādu ainu, ka sveķi atrodas ne tikai bojājuma vietā,
bet ir notecējuši arī pie koka pamatnes.
Lūzuma
vietā kristāliskie sveķi (izkaltušie) ir balti dzeltenā vai rozīgi violetā
tonī, vizuāli to faktūra atgādina granīta virsmu. Lai arī egļu sveķos ir maz
gaistošo terpentīnu, tiem piemīt tikai egļu sveķiem raksturīgā saldā skujkoku
smarža, kuru var sajust pat aukstā laikā.
Kristāliski
egļu sveķi, košļājot drūp un tai piemīt rūgta, terpentīnam raksturīga garša- jo
svaigāki sveķi, jo izteiktāka garša.
Egļu
sveķu sastāvā ietilpst: ēteriskās eļļas (<7,8%); sveķu skābes (<78,5%):
pimārskābe (40%), levopimārskābe (25%), abietīnskābe (10-15%), neoabietīnskābe
(10-15%), dehidroabietīnskābe (8-9%), palustrālskābe, izopimārskābe, sandrakopimārskābe;
mitrums (<6,7%); atkritumi (<7,8%). Sadegot pelnu pārpalikums 1-2%.
Sveķu
skābju daudzums var mainīties pēc sveķu oksidēšanās pakāpes. Egļu sveķos sveķu
skābes līdz pat 40% spēj oksidēties. Nestabilās skābes oksidējoties
izomerizējas un veido otršķirīgas skābes. Piemēram, levopimārskābe oksidējoties
veido abietīnskābi, kura, savukārt, izomerizējoties var kļūt par stabilu
savienojumu, piemēram, dehidroabietīnskābi.
Egļu
sveķu patīkamā smarža, liecina par tajā esošo sveķu terpentīnu, kurš sastāv no
terpēnu maisījuma. Raksturīgā atšķirība egļu sveķos esošajā terpentīnā ir
augstais I- limonēna un dipentēna (<10%) saturs.
Egļu
sveķu iedarbība: bakteriostatiska, hemostatiska, dezinficējoša, dezodorējoša,
atkrēpošanos veicinoša, brūču dziedējoša, repelenta, aromātu nostiprinoša,
fungicīda.
Pateicoties
egļu sveķu patīkamajam aromātam, tos var izmantot, kā aromatizātorus, vai
vilnas izstrādājumu aizsardzībai pret kodēm.
Egļu
sveķus var sasmalcināt un sabērt nelielā trauciņā, kuru novietot telpā, kurā
vēlaties aromatizēt gaisu (tualete, smēķētavas u.t.t.), laiku pa laikam varat
šajā sveķu pulverī iepilināt, kādu ēterisko eļļu. Egļu sveķu pulveris,
atšķirībā no priežu kanifolijas ilgu laiku nesacietē, ēterisko eļļu ietekmē un
ilgi šo aromātu spēj noturēt sevī.
Pievienojot
egļu sveķus dažādās ziedēs var ārstēt ādas un zemādas taukaudu slimības: čūlas,
furunkulus.
Sacietējušus
egļu sveķus saberž pulverī un ar šo pulveri var apstrādāt brūces un čūlas.
Milzīgs
ieguvums ir sveķu pielietošana dzīvnieku ārstēšanā, jo sveķu saturoši līdzekļi
tiem nenodara kaitējumu, protams, ja pārējās sastāvdaļas ir atbilstošas.
Somijas
zinātnieki pētot egļu sveķus, pierādīja to efektivitāti, nosakot to
bakteriostatisko iedarbību uz vairums grampozitīvajām baktērijām (piemēram,
pret meticilīnrezistento zelta stafilokoku un vankomicīnrezistento enterokoku).
Eksperimentāli ir pierādīta efektivitāte izmantojot ziedes uz egļu sveķu bāzes,
lai ārstētu brūces un izgulējumus, kā arī to pievienošana nagu lakā, palīdzēs
nagu epidermofītijas gadījumā.
Ir
noteikta arī bakteriostatiska iedarbība, pret grampozitīvām baktērijām, kā arī
fungicīda iedarbība, pateicoties levopimārskābes, abietīnskābes un
dehidroabietīnskābes klātbūtnei.
Abietīnskābe
un tās atvasinājumi rada pretiekaisuma, hipoholesterinēmisku (mazina
holesterīna līmeni asinīs), pret vīrusu (izteikti pret herpes vīrusu), pret
krampju (antikonvulsīvu), pret alerģijas, fitoeleksīnam līdzīgu (fitoncīdu,
fungicīdu), pret audzēju un citotoksisku iedarbību.
Dehidroabietīnskābe
un tās atvasinājumi rada plaša spektra bioloģisku iedarbību. Noteiktas ir to
pret čūlu, pretmikrobu, pret audzēju, citotoksiskas, fungicīdas, anksiolītiskā
(baiļu noņemošas) īpašības.
Egļu sveķus var izmantot fumigācijas (apdūmošanas)
procedūrā ( liek uz speciālas ogles, vai uz uzkarsētas māla/ metāla plāksnes),
var veidot sveķu saturošas ziedes un plāksterus.