Irbene parastā
VIBURNUM OPULUS L.

Parastās irbenes (Viburnum opulus L.) dzimta sevī iekļauj ap 200 krūmiem un koku veidiem. Lielākā daļa šī auga sugu nāk no Ķīnas un Japānas.

Krūmāji izaug 1.5-3m augstumam. Ogas ir spilgti sarkanas. Zied no maija līdz jūnijam, augļi nogatavojas augustā- septembrī.

Oficiālajā medicīnā, ārstnieciskam nolūkam izmanto irbenes novārījumus un ekstraktus, kuri gatavoti no mizas un ogām. Irbeni izmanto, lai apturētu asiņošanas ginekoloģijas jomā- dzemdes asiņošana, sāpīgas menstruācijas un pēc dzemdību laikā.

Irbenes ogas izmanto avitaminozes profilaksei un ārstēšanai.

Auga mizu ievāc agrā pavasarī, sulu laikā, no nozāģētiem kokiem. Mizu apvītina svaigā gaisā un tālāk jau žāvē žāvskapī 50-60C temperatūrā. Izžuvusi miza lūzt, ne līdz galam izžuvusi lokas.

Ogas ievāc septembrī- oktobrī sausos laika apstākļos, apvītina un žāvē žāvskapī pie 60-80C, līdz cietam stāvoklim.

Nereti ārstnieciskam nolūka izmanto arī lapas un ziedus, tos ievāc maijā un jūnijā, žāvē labi vēdināmā vietā, vai žāvskapī 40-50C temperatūrā un uzglabā papīra maisiņā.

Ārstnieciskā nozīme

Irbenes miza savas ārstnieciskās īpašības iegūst pateicoties tajā esošajiem iridoidāliem glikozīdiem. Irbenes mizas preparātus pielieto kā asins apturošu, antiseptisku, pretiekaisuma un spazmolītisku līdzekli. Tāpat arī tie iedarbojas savelkoši, urīna dzenoši, atsāpinoši, mazina nervu sistēmas spriedzi un ietekmē tauku vielmaiņu. Ilglaicīgi lietojot, irbenes miza mazinās arī holesterīna daudzumu asins vados.

Irbenes mizas novārījumu lieto, lai apturētu iekšējo asiņošanu, palielināt dzemdes tonusu, sašaurinātu asins vadus un nomierinātos.

Pateicoties ievērojamam daudzumam askorbīnskābei ogās, tā plaši tiek pielietota vitamīnu maisījumos. Irbenes ogas palielināt sirds muskuļa kontrakciju, iedarbojas urīna dzenoši, žults dzenoši, palīdz dziedēt brūces un ir labs kā pret iekaisuma līdzeklis. Irbenes ogas nedrīkst lietot podagras un dažādu nieru slimību gadījumā.

Irbenes ziedu un lapu novārījumus lieto, kā pretiekaisuma, asins apturošu un sviedrējošu līdzekli. Lieti noder kakla skalošanai angīnas un augšējo elpceļu katāras gadījumā. Irbenes sēklām ir tonizējoša iedarbība, kuras var izmantot kafijas vietā.

Šķidro ekstraktu un mizas novārījumus, kā arī 10-20% atšķaidītas ogu sulas pielieto infekciozās alerģijas, fotodermatīta, čūlu un pūžņojošu ādas slimību ārstēšanai (furunkuloze, karbunkuli, ekzēma u.c.)

Irbenes mizas novārījumā mazgā bērnus ar pseidofurunkulozes diagnozi. Tāpat ar ogu sulas aplikācijām ārstē psoriāzi, liekot aplikācijas tieši uz psoriāzes skartajām vietām.

Jau senatnē irbenes īpašības novēroja arī tautas dziednieki. Par irbenes ogu un mizu jau bija aprakstīts 16 gadsimta zāļu grāmatās. Pamatā ogas un ziedus tautas medicīnā izmanto medū, cukura sīrupos, tāpat gatavo arī uzlējumus, kurus pielieto nervu nomierināšanai, hipertonijas, aterosklerozes gadījumā. Irbenes ogas palīdz arī profilaksē, barības vada ļaundabīga audzēja ārstēšanai.

Žāvētas ogas, tās var izmantot kafijas vietā, kas regulēs arī gremošanas procesus. Ogu sulu lieto arī kā krāsvielu pārtikā un vilnas iekrāsošanai- ogas piešķir sarkanu, miza melni zaļu krāsu.

Irbeni lieto hemoroīdu, gastrīta, kolīta, aknu slimību, kuņģa un divpadsmit zarnu čūlas ārstēšanai, kā arī kā stiprinošu līdzekli, gadījumos, kad sirds vai nieru ietekmē rodas tūskas. Var izmantot arī kā sviedru dzenošu līdzekli saaukstēšanās slimību gadījumos.

Ārīgi var pielietot arī ādas slimību ārstēšanai un deguna asiņošanas apturēšanai.

Nav ieteicams lietot

Lai arī irbene ir vērtīgs augs, arī tai ir īpašības, kas rada to arī kaitīgu. To nedrīkst lietot cilvēki ar samazinātu kuņģa sulas saturu un ar podagru. Tāpat arī nav vēlams to lietot cilvēkiem ar nieru problēmām, cilvēkiem ar tendenci uz trombu veidošanos un, protams, grūtniecēm. Saprotams, kā ar jeb kuru dabas līdzekli ir jābūt uzmanīgam! 

Uztura receptes

Irbenes sula

1 kg irbenes ogu, 200 gr. cukura, 200gr. ūdens.

No svaigām un mazgātām ogām izspiež sulu. Izspaidas aplej ar ūdeni un vāra 5-10 minūtes, atdala biezumus. Novārījumu savieno ar sulu, pievieno cukuru, samaisa, atdzesē. Šo sulu var izmantot, kā piedevu dažādiem ēdieniem un dzērieniem.

Irbenes mors

Pus glāzes irbenes sulas, 1L ūdens, cukuru pievieno pēc garšas. Sulu samaisa ar verdošu ūdeni, pievieno cukuru pēc vēlmes un atstāj uz 3-5h nostāties. Pasniedz aukstā veidā.

Irbenes mors ar medu

Pus glāzes irbenes sulas, 1L ūdens, 100 gr. medus. Medu izšķīdina ūdenī, pievieno sulu, samaisīt un pasniedz aukstā veidā.

Irbenes ķīselis

100 gr. irbenes sulas, 280 gr. cukura, 90 gr. kartupeļu cietes, 2L ūdens.

Kartupeļu cieti izšķīdina nelielā daudzumā ūdens, ielej uzkarsētā sulā, kura ir atšķaidīta ar ūdeni, pievieno cukuru. Maisot vāra, līdz uzvārās. Pasniedz karstu vai atdzesētu.

Irbene ar iesalu

500 gr. iesala, 500 gr. irbenes ogu, 100 gr. cukura, 500 gr. ūdens.

Iesalā lēnām pievieno ūdeni, lai iznāk bieza masa. Irbenes ogas, noplaucē, izberž caur sietu, lai atbrīvotu no kauliņiem. Iegūto masu pievieno izšķīdinātajam iesalam, pievieno cukuru. Masu kārtīgi izmaisa un liek krāsnī vai cepešu krāsnī zemā temperatūrā uz 5-6h.

Iegūto pastveidīgo masu izmanto, kā desertu vai pildījumu.

Irbene cukura pūderī

1kg irbenes ogas, 200 gr. cukura pūdera, 5-10 gr. cietes. Ogas apber ar cukura pūdera un cietes maisījumu un liek apkalsts uz 10-12h.

Irbeņu želeja

1kg irbenes ogu, 1kg cukura, 2 glāzes ūdens.

Attīrītas un mazgātas irbenes ogas blanšē karstā ūdenī 5-6 minūtes. Ūdeni nolej, aplej ogas ar 2 glāzēm svaiga, silta ūdens un vāra līdz ogas kļūst mīkstas. Izberž caur sietu un iegūto masu savieno ar  cukuru. Vāra atkārtoti 50 minūtes. Pilda burciņās, tālāk uzglabā vēsā vietā.

Irbenes sīrups

1L irbenes sulas, 2kg cukura, 10 gr. citronskābes.

Irbenes sulai pievieno cukuru, uzsilda līdz cukurs izkūst, noņem putas un pievieno citronskābi, atkārtoti vāra 5 minūtes. Atdala biezumus un salej pa pudelēm. Uzglabā vēsā vietā.

Irbenes biezsula

Irbenes ogas blanšē 5 minūtes, izberž caur sietu. Iegūto masu sajauc ar tāda paša tilpuma 35% cukura sīrupa.

Irbenes un ābolu kompots

200 gr. irbenes sulas, 400 gr. ābolu, 300 gr. cukura, līdz 2L ūdens.

Irbenes ogas vāra kopā ar āboliem, cukura sīrupā 8 minūtes. Pasniedz atdzesētā veidā.

Irbenes muss

200 gr. irbenes sulas, 200 gr. cukura, 30 gr. želantīna, līdz 1L ūdens.

Sagatavo želantīnu, nelielā daudzumā vārīta ūdens. Pievieno pārējo ūdeni, samaisa un uzvāra. Pievieno cukuru, pievieno irbenes sulu, atdzesē līdz 35C, uzputo masu. Salej formās un atdzesē.

Irbenes mērce

200 gr. irbenes sulas, 10 gr. kadiķogu pulvera.

Irbenes sulai pievieno kadiķa pulveri un uzvāra, pēc tam atdzesē. Iegūto mērci izmanto otrajiem gaļas ēdieniem.

Irbenes biezā mērce

200 gr. irbenes sulas, 30 gr. cukura, 2 glāzes ūdeni, 5 gr. kartupeļu cietes.

2 ed.k ūdenī atšķaida kartupeļu cieti, ielej verdošā ūdenī, pievieno irbenes sulu, cukuru un uzvāra. Izmanto kā mērci graudaugiem.

Irbene cukura sīrupā

1 kg irbenes ogas, 1L 40% cukura sīrupa.

Sagatavotas ogas ieber burkās un aplej ar verdošu sīrupu un sterilizē 15-20 minūtes.

Irbenes pastilas

1 kg irbenes ogu, 800 gr. cukura, 1 glāze ūdens.

Ogas blanšē verdošā ūdenī 3 minūtes, ūdeni nolej, aplej ar 1 glāzi svaiga ūdens un vāra līdz ogas paliek mīkstas. Izberž ogas caur sietu, iegūtai masai pievieno cukuru un vāra līdz mīklai līdzīgai konsistencei. Iegūto masu izklāj uz koka dēlīšiem un žāvē cepeškrāsnīs. Uzglabā sausā un vēsā vietā.

Irbenes uzlējums

200 gr. irbenes sulas, 150 gr. cukura, 1L šņabja, 1 glāzi ūdens.

Cukuru izšķaidīt ūdenī, pievieno irbenes sulu un šņabi, notur 2 dienas.

Lasīt par parasto kadiķi ->

 .