Mārdadzis īstais
Silybum marianum (L.) Gaertn.

Mārdadzis īstais (Silybum marianum (L.) Gaertn.)

 
    

Viengadīgs vai divgadīgs lakstaugs augumā līdz 150cm. Spēcīgs stublājs, stāvs, maz sazarots, apmatots, kails vai viegli klāts ar “zirnekļu” pavedienu, veidojas 2 gadā. Piesaknes lapas lielas, līdz 80 cm garumā un 30 cm platumā, iestiepti ovālas, spēcīgi krokotas; stublāja lapas izkārtotas pamīšus, ādainas, spīdīgas ar baltu zīmējumu, gar lapas malu un dzīslām zem lapas dzelteni dzelkšņi. Ziedi aveņkrāsa- violeti vai purpura, savāktas vientuļās bumbveida ziedkopās- groziņos, kuri aizsargāti ar asām ziedkopu lapām. Ziedi tūbveida, divdzimuma. Auglis- balti pleķaina sēkliņa, krunkaina un garumā līdz 5mm. Zied visu vasaru. Augļi nobriest septembrī- oktobrī.

Ārstnieciskām vajadzībām izmanto nobriedušus žāvētus augļus, kā arī sēklas un sakneņus. Sēklas ievāc augustā- septembrī, kad sažūst kārbiņa. Ievāc agri no rīta, pirms atveras ziedi, žāvē un uzglabā elpojošos traukos 1 gadu. Saknes rok rudenī, mazgā, žāvē saulē vai piespiedu žāvētājos pie 40-50C temperatūras, uzglabā stingri noslēgtos traukos, ne ilgāk par 2 gadiem.

Pamata aktīvās vielas, kuras ir atrodamas īstā mārdadža augļos ir flavonoīdi un to atvasinājumi (silibīns, silikristīns, silidianīns, eriodiktiols u.c.), augu tauki (<32%), ēteriskā eļļa (0,08%), alkaloīdi, saponīni, gļotvielas, organiskās vielas, vitamīns E, K, D, B grupas vitamīni, biogēnie amīni (tiramīns, histamīns), makro un mikroelementi, olbaltumvielas u.c.

Ārstnieciskā nozīme

Īstā mārdadža preparāti pastiprina žults radi un izdali, pastiprina aknu aizsargfunkciju pret infekcijām un dažāda veida toksikozi. Tie rada antioksidantu iedarbību, stimulē strukturālo olbaltumvielu un fosfolipīdu sintēzi, stabilizē aknu šūnu membrānas un paātrina to reģenerāciju. Auga īpašības sniedz iespēju to izmantot, lai ārstētu hronisku hepatītu, cirozi, holecistītu, kā arī saindēšanos ar ķīmiskām vielā, tas būs lietderīgs arī cukura diabēta, hronisku gremošanas sistēmu saslimšanu, varikozo vēnu gadījumā.

Ārstnieciskam nolūkam var izmantot visas auga daļas, taču, biežāk, izmanto tieši augļus un sēklas, no kurām iegūst eļļu un miltus, kā arī var gatavot nostādinājumus un novārījumus.  Īstā mārdadža augļi tiek iekļauti maisījumos ar kuriem ārstē aknu un liesas slimības.

Īstā mārdadža preparātiem piemīt arī urīna dzenošas, temperatūru mazinošas, karminatīva, kā arī gremošanas trakta darbības normalizējoša iedarbība. Īstā mārdadža eļļu lieto arī ārīgi, kā brūču dziedējošu līdzekli. Sakņu novārījumu izmanto zobu skalošanai, zobu sāpju gadījumā, urīna aiztures, diarejas un krampju gadījumā.

Tautas medicīnā lieto īstā mārdadža sulu, kuru spiež no tā lapām, kā vieglu caurejas veicinošu, sviedru, urīna un žulti dzenošu līdzekli. Sakņu novārījumu lieto, lai ārstētu gastrītu, caureju, radikulītu, krampjus un urīna aizturi. Īstā mārdadža sēklu izspaidas vai milti palīdz mazina cukura saturu asinīs, attīra asinis un palīdz varikozo vēnu gadījumā.

Nav ieteicams lietot

Īstā mārdadža preparātus nav vēlams lietot psihisku slimību gadījumā, kuras saistās ar nervu sistēmas traucējumiem. Jeb kādu hronisku slimību saasināšanās gadījumā. Tāpat arī, ja organismā ir pārlieku lielā koncentrācijā fosfors un kalcijs. Augu nelieto arī grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī ar to neārstē bērnus jaunākus par 3 gadiem.

Kosmētiskā nozīme

Īstais mārdadzis kosmētikā tiek izmantots, kā antioksidants, balinoša, tonizējoša un ādas uzmundrinoša sastāvdaļa. Augs tiek pielietots pret novecošanas krēmos- tas novērš krunku veidošanos un pigmentācijas plankumus.

Īstā mārdadža ekstraktam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības, tas aktivizē pastiprinātu kolagēna sintēzi, turklāt palīdz balināt ādu un atbrīvot to no pigmentācijas plankumiem. Auga ekstraktam piemīt arī pretiekaisuma īpašības, tas palielina ādas tonusu un izgludina ādas tekstūru. Šīs īpašības palīdz cīnīties pret grumbām uz sejas. Pateicoties īstajam mārdadzim, āda tiek sabarota, aizsargāta no mitruma zuduma- žūšanas un plēkšņošanās.

Īstā mārdadža efektivitāti nodrošina tādi fitosavienojumi, kā silibīns, silidianīns un silikristīns. Zinātniski ir noteikts, ka īstais mārdadzis spēj ne tikai novērst iekaisumus, bet apspiest arī kanceroģenēzi- normālo šūnu pārtapšana ļaundabīgās. Vienam no vadošajiem savienojumiem- silimarīnam, piemīt vājš estrogēnmodulējošs efekts un tas piedalās šūnu dabīgās nāves regulācijas procesā.

Valda uzskats, ka īstā mārdadža ekstraktam ir tik spēcīgas ādas aizsargspējas, ka tas spēj novērst apdegšanu saulē. Augs veicina papildus barošanu ādas šūnām, tās mitrina un piešķir jauneklīgu izskatu ādai, uzlabo sejas krāsu, palielina aizsargfunkcijas, elastību, tvirtumu, paātrina ādas mikrocirkulāciju un pat izlīdzina nelielas grumbiņas.

Īstais mārdadzis ir arī lielisks palīgs matu kopšanā. Šim nolūkam biežāk izmanto eļļu, kas tiek iegūta no auga sēklām. Šie līdzekļi palīdzēs mitrināt galvas ādu, nepiešķirot tai taukainību. Auga sēklās ir atrasti vairāk kā simts dažādi vērtīgi elementi, vitamīni un mikroelementi, starp kuriem vērtīgākais ir silimarīns. Turklāt sēklās ir līdz 30% augu tauki. Tīras sēklu eļļas lietošana iedarbojas barojoši, mīkstinoši, pretiekaisumu un jauninoši!

Īstais mārdadzis sevi ir pierādījis jau kopš seniem laikiem ar savām daudzpusīgajām īpašībām, galvenā tā īpašība ir jauneklības piešķiršana ādai.

Visbiežāk, īstā mārdadža kosmētiku lieto:

  • Lai rūpētos par nobriedušu vai novecojošu ādu;
  • Lai rūpētos par ādu aknes un rozācijas gadījumā;
  • Lai stimulētu ādas reģenerāciju pēc mehāniskiem, termiskiem vai UV starojuma bojājumiem.
  • Īstā mārdadža eļļa vai ekstrakts noder, lai koptu nogurušu, blāvu ādu, kā arī trauslus un plānus matus.
  • Šis augs ir perspektīvs līdzeklis, kuru izmantot melanomas ārstēšanai!

Īstais mārdadzis nerada blaknes, neskaitot gadījumus, ja pret to ir individuāla nepanesamība!

Lasīt par mārrutku ->

 .