Pieauguša cilvēka organismā ir apmēram 1,5-2gr.cinka.
Visvairāk cinka atrodas muskuļos, aknās, priekšdziedzerī un ādā.
Cinka patēriņš palielinās:
- Palielinātas fiziskas slodzes gadījumā;
- Pastiprinātas sviedru izdales laikā.
Cinka vērtīgās īpašības
Cinks ir vairāk, kā 200 fermentu sastāvā, kuri piedalās
dažādu vielmaiņu reakcijās, ieskaitot ogļhidrātu, olbaltumvielu, tauku un
nukleīnskābes sintēzē un sairšanā.
Cinks ir pamata sastāvdaļa aizkuņģa dziedzera hormonam-
insulīnam, kurš regulē cukura līmeni asinīs. Cinks veicina organisma augšanu un
attīstību, tas nepieciešams dzimuma briedumam un dzimtas turpināšanai. Tam ir
nozīmīga loma skeleta formēšanā, nepieciešams imūnsistēmas funkcionalitātei,
tam piemīt antivīrusu un antitoksiskas īpašības, tas piedalās cīņā pret
infekciju slimībām un vēzi.
Cinks nepieciešams matu, nagu un ādas veselībai, tas palīdz
arī sajust garšu un smaržu. Tas ir spirta pārstrādes fermentos.
Cinkam tiek piedēvētas arī antioksidantu aktivitāte, līdzīga
kā selēnam, c un E vitamīnam- tas ietilpst superoksīddismutāzes fermentā, kurš
liedz organismā veidoties agresīvām un aktīvām skābekļa formām.
Cinka pārsātinājums organismā traucē absorbēties varam un
dzelzim.
Cinka īpatnības
Cinka nepietiekamība:
- Smaržas, garšas un apetītes zudums;
- Nagu trauslums, uz nagiem parādās balti punkti;
- Matu izkrišana;
- Biežas infekciju slimības;
- Slikta brūču dzīšana;
- Impotence;
- Viegla nogurdināmība un aizkaitināmība;
- Koncentrācijas nespēja;
- Caureja.
Cinka pārsātinājums:
- Gremošanas trakta darbības traucējumi;
- Galvas sāpes;
- Slikta dūša.
Cinka deficītu var radīt urīndzenošu līdzekļu lietošana, kā
arī ogļhidrātu pārsātinājums uzturā.