Kosa tīruma
EQUISETUM ARVENSE

   

Tīruma kosa ir daudzgadīgs augs ar garu, ložņājošu sakneni un smalkām saknītēm. Agrā pavasarī augs veido nesazarotus, sarkani brūnus stublājus augumā līdz 25cm, kuru galotnē ir sporu vālīte. Sporas nobriest maijā, pēc kā stublājs atmirst un veidojas neauglīgs, sazarots, zaļš augs augumā 30-60cm. Zari tam ir daudz, tie vērsti slīpi uz augšu. Lapas neattīstītas. Vasaras zaļie stublāji raupji, abrazīvi uz tausti, tas pateicoties silīcijskābes kristāliem, kuri veidojas uz tā.

Ārstnieciskiem nolūkiem izmanto vasaras zaļā auga virszemes daļu. Ievāc tos visas vasaras garumā, ātri žāvē ēnā vai žāvētājos, nepārsniedzot 40—50C temperatūru.

Augs satur flavonoīdus (kempferolu, apigenīnu, saponaretīnu, naringenīnu, dihidrokempferolu, ekvizetrīnu, izokvercetīnu, luteolīnu); askorbīnskābi (<0,2%), karotīnu, ābolskābi, akonītskābi, skābeņskābi, sitosterīnu, miecvielas, alkaloīdus (nikotīns, palustrīns), silīcijskābes atvasinājumus (<25%), augu taukus, rūgtvielas, sveķvielas, makro un mikroelementus.

Ārstnieciskā nozīme

Tīruma kosa iedarbojas urīna dzenoši un kā pretiekaisuma līdzeklis.

Cilvēkiem ar sirds dekompresijas slimībām, kuras pavada tūskas, tīruma kosa palielina diurēzi līdz pat 2 reizēm. Iedarbība parādās jau ar pirmajām auga lietošanas dienām un pārtraucot lietot augu, turpinās vēl 2-3 dienas.

Silīcijskābe sadaloties ūdenī veido sāļus, kuri viegli uzsūcas gremošanas traktā. Urīnā silīcijskābes kristāli veido aizsarg koloīdus, kuri neļauj veidoties citu minerālo komponentu kristāliem, liedzot iespēju veidoties akmeņiem urīnpūslī.

Veseliem cilvēkiem šis augs blaknes nerada, taču ilglaicīgi to lietojot var sāk iekaist nieru parenhīma, tāpēc tā izmantošana ne vienmēr ir droša.

Vairākkārtīgi pētījumi ir noteikuši, ka tīruma kosai piemīt arī asiņošanu apturošas un pretiekaisuma īpašības.  Tīruma kosas novārījumi uzlabo fosfora- kalcija vielmaiņu.

Augam piemīt detoksicējošas īpašības, tas spēj no organisma izvadīt svinu, līdz ar to šo augu var pielietot gadījumos, kad ir nācies saindēties ar šo metālu.

Augs plaši tiek pielietots tautas medicīnā. Novārījumus no nostādinājumus pielieto plaušu un elpceļu slimību, urīnpūšļa slimību, iekšējo asiņošanu, malārijas, sēžas nerva iekaisuma, dažādu formu cukura diabēta, sirds mazspējas, aterosklerozes un augsta arteriālā asinsspiediena ārstēšanā. Auga īpašības tiek pielietotas arī, lai ārstētu podagru un reimatismu.

Tautas medicīnā tīruma kosu izmanto maisījumos, kurus lieto arī ārīgi čūlu un vecu brūču gadījumā. No nostādinājuma un svaigas sulas taisa aplikācijas, kompreses, vannas, lai ārstētu abscesus, furunkulus, ēdes, ekzēmas, osteomielītu, ādas tuberkulozi.

Šī auga sulu var maisīt kopā ar parastās māllēpes sulu un iegūt efektīvu līdzekli ar kuru ārstēt augšējo elpceļu un bronhu slimības.

Augu izmanto arī, lai nomāktu vemšanas refleksu, kas noder caureju, dizentēriju, aknu un žultspūšļa, kā arī bronhu slimību gadījumā.

Nav ieteicams lietot

Augu nav ieteicams lietot grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī nieru slimību gadījumā (nefrīts, nefrozes). Ir jāsaprot, ka auga sastāvā ir vielas, kuras pārdozējot var izdarīt kaitējumu Jūsu organismam.

Uztura receptes

Tīruma kosa ar pienu

1 glāze tīruma kosas ziedkopas, 1 glāze piena, 15 gr. cukura.

Tīruma kosas ziedkopas nomazgā, sagriež. Aplej ar pienu, pievieno cukuru, samaisa un ļauj nostāties 5-10 minūtes.

Tīruma kosas pildījums pīrādziņiem

200 gr. tīruma kosas, 50 gr. sīpola, 1 olu, 4 ēd.k. krējuma, sāls.

Tīruma kosas ziedkopas, attīrītas un nomazgātas, sagriež kopā ar vārītu olu, pievieno uz pannas sautētu sīpolu un krējumu, samaisīt un izmantot, kā pīrādziņu pildījumu.

Tīruma kosas zupa

300 gr. tīruma kosas ziedkopas, 300 gr. kartupeļa, 40 gr. krējuma, sāls.

Novāra kartupeļus, pievieno tīruma kosas ziedkopas un uzvāra. Pirms pasniedz zupai pievieno krējumu.

Tīruma kosas sacepums

100 gr. tīruma kosas, 100 gr. kartupeļu, 1 glāze piena, 1 ola, 10 gr. sviesta, sāls.

Sasmalcina tīruma kosas ziedkopas, pievieno kartupeļu biezeni un piena, olas maisījumu, sāla, piparo un cep cepeškrāsnī.

Tīruma kosas ziedkopu pavasara aukstā zupa

2 glāzes kvasa, 2 vārītus kartupeļu, 1 olu, 5-10 skābeņu lapas, 1 ēd.k. rīvēta mārrutka, 1 glāzi tīruma kosas ziedkopas, 1 tēj.k. cukura, 2 ēd.k. krējuma, 60 gr. desas, sinepes, sāls.

Vārītu olu, skābenes un tīruma kosas ziedkopas, aplej ar kvasu , pievieno kartupeli un mārrutku, sāla, pievieno sinepes un desas gabaliņus, pievieno krējumu.

Ceptas tīruma kosas ziedkopas ar sēnēm

200 gr. sēnes, 150 gr. tīruma kosas ziedkopas, 20 gr. sviesta, sāls.

Tīruma kosas ziedkopas samaisa ar vārītām sēnēm un sacep sviestā.

Tīruma kosas ziedkopas ceptas sviestā

200 gr. tīruma kosas ziedkopas, 60 gr. sviesta, sāls.

Mazgātas ziedkopas izvārta rīvmaizē un apcep sviestā.

Tīruma kosu ziedkopu sacepums ar gaļu podiņā

200 gr. tīruma kosu ziedkopu, 200 gr. gaļas, 150 gr. kartupeļu, 20 gr. tauku, 50 gr. krējuma.

Podiņā ieklāj sagrieztu kartupeli, pāri gaļas gabaliņus, tad tīruma kosu ziedkopas. Aplej ar krējumu. Podiņu virspusē pārklāj ar mīklu, kuru samaisa ar taukiem. Ar visu podiņu ievieto cepeškrāsnī un sautē līdz gatavs.

Tīruma kosas sacepums ar žāvētām sēnēm

50 gr. sausas sēnes, 200 gr. tīruma kosu ziedkopas, 40 gr. krējuma, sāls.

Izmērcē žāvētas sēnes, samaļ gaļas mašīnā, samaisa ar tīruma kosas ziedkopas, sāla. Ievieto visu metāla formās, aplej ar krējumu un sacep cepešu krāsnī.

Tīruma kosu ziedkopu kotletes

200 gr. tīruma kosu ziedkopu, 40 gr. mannas, 20 gr. rīvmaizes, 20 gr. tauku, 1 glāze piena.

Sasmalcina tīruma kosas ziedkopas, samaisa ar mannas biezputru, kura vārīta pienā, formē kotletes, izviļā rīvmaizē un cep cepešu krāsnī.

Tīruma kosas ziedkopu omlete

3 olas, 1 glāzi piena, 2 glāzes tīruma kosas ziedkopu, 15 gr. sviesta.

Olas samaisa ar pienu, pievieno sasmalcinātas ziedkopas, samaisa. Maisījumu lej uz nokarsētas pannas ar sviestu. Pannu pārklāj ar vāku un cep cepešu krāsnī.

Tīruma kosas ziedkopu omlete ar sieru

2 olas, 1 glāze piena, 2 glāzes tīruma kosas ziedkopas, 15 gr. sviesta, 30 gr. rīvēta siera.

Gatavo kā iepriekšējā receptē, tikai pievieno sieru.

Lasīt par ziemzaļu kosu ->

 .