Eļļa no kuras parasti baidās, jo balstās uz nostāstiem, taču
neatšķir dabīgu palmu eļļu no hidrogenētas eļļas- kaitīgā ir tieši hidrogenētā
palmu eļļa. Tā tad izskatīt vēlams tikai dabīgu un nerafinētu palmu eļļu, ja
mēs to taisāmies lietot iekšķīgi.
Ieguves procesā iegūst trīs frakcijas, kuras atšķiras pēc
konsistences un īpašībām: sterīnu, kuru pielieto tehniskām un pārtikas
rūpniecības vajadzībām; klasisko eļļu, kura ir optimāla cepšanai cepešu krāsnīs
(pīrāgi, bulciņas, cepumi u.t.t.) un oleīnu, kurš ir ideāls cepšanai un
fritēšanai.
Pateicoties, tam ka palmu eļļā ir liels karotonoīdu saturs,
tai ir sarkani oranža nokrāsa un tai piemīt patīkams aromāts un neliela riekstu
piegarša. Virs 30C klasiskā eļļa kļūst šķidra, taču atdziestot jau pie 18C tā
paliek krēmveidīga.
Palmu eļļa ir lielisks karotinoīdu, taukskābju, E vitamīna,
Q10 avots, kā arī tajā ir D un K vitamīni, skvalens, fosfolipīdi, fitosteroli,
magnijs un citi ne mazāk svarīgi minerāli. Palmu eļļā karotinoīdi ir 16 reizes
vairāk, kā burkānā un 48 reizes vairāk, kā tomātos. Der pieminēt, ka starp
palmu esošajiem karotonoīdiem ir arī luteīns, kurš ir nozīmīgs redzei. Tāpat
arī organisma fermentu ietekmē karotinoīdi pārvēršas A vitamīnā, kurš ir antioksidants.
Tāpat ir arī divu formu E vitamīns (tokoferols un tokotrienols), pēc
tokotrienola satura palmu eļļa ir līderis no visām augu eļļām.
Palmu eļļā ir liels saturs piesātināto tauku- palmintskābe.
Palmu eļļā ir arī Omega 9 (oleīnskābe) 36-40% un Omega 6 (linolēnskābe) 5-10%,
tāpat arī nenozīmīgos daudzumos stearīnskābe, laurīnskābe, arahīnskābe,
miristīnskābe un citi augu lipīdi. Palmu eļļas unikalitāte ir pateicoties tajā
esošajam, dabīgajam antioksidantam ubihinonam (koenzīms Q10), kurš ir svarīgs
enerģētiskās vielmaiņas procesu katalizators.
Dziednieciskās īpašības
Kompleks, kuru veido palmintskābe, oleīnskābe un linolskābe,
vitamīns A un E, kā arī Q10 iedarbojas labvēlīgi uz sirds asinsvadu sistēmu.
Tādi tā uzlabo muskuļiem enerģijas piegādi, normalizē asins spiedienu, stiprina
asinsvadu sieniņas, mazina risku veidoties trombiem, kupē iekaisuma procesu
cēloni.
Tāpēc palmu eļļu var lietot profilaktiski aterosklerozes,
hipertonijas, išēmiskās slimības, sirds nepietiekamības, kardiomiopātijas,
sirds un asinsvadu iekaisumu slimību, insulta, infarkta un citu slimību
gadījumā.
Palmu eļļā esošais luteīns neļauj degradēties radzenes
dzeltanajam plankumam. Vitamīns A ir nozīmīgs pigmenta rodopsīna sintēzē, kas
ļauj redzei uztvert krāsu un padara redzi asāku nepietiekamā apgaismojumā.
Papildinot A vitamīna rezerves uzlabojas acu veselība.
Palmu eļļa uzlabo arī gremošanas sistēmas darbību- uzlabo
žultsradi, mazina tauku uzrāšanos aknās, dziedē gremošanas trakta gļotādu
eroziju un čūlas. Tāpēc šī eļļa ir ieteicama, lai ārstētu gastrītu, čūlas,
gastroduodenītu, kolītu, ezofagītu, enterokolītu, žultsakmeņu slimību,
holecistītu, holecistoholangītu, holangītu, žults ceļu diskinēzi, hepatoz un
daudzas citas gremošanas trakta slimības.
Regulāra palmu eļļas lietošana arī ieteicama cilvēkiem, kā
komponents diētiskam uzturam, cilvēkiem, kuri sirgst no aptaukošanās vai cukura
diabēta. Palmu eļļa uzlabo cukura līmeņa stabilizāciju un normalizē lipīdu
vielmaiņu.
Palmu eļļa ir ieteicama cilvēkiem, kuri sirgst ar dažādām respiratoram
slimībām- plaušu, bronhu slimības un respiratorās infekcijas.
Palmu eļļa ir efektīva arī anēmijas gadījumā, jo tajā esošie
vitamīni palielina hemoglobīna līmeni asinīs.
Šī eļļa ir vērtīga arī sievietēm grūtniecības un laktācijas
periodā, kā arī pirmsmenstruālajā un klimaktēriskajā periodā, kā arī jeb kuru
sieviešu sistēmas problēmu gadījumā. Eļļa uzlabo mātes piena kvalitāti, un eļļā
esošais A vitamīns un magnijs mazina risku attīstīties osteoporozei, kas
raksturīga menopauzei.
Palmu eļļas spējai iedarboties pret iekaisumiem un
normalizēt estrogēnu līmeni, var radīt labvēlīgu ietekmi, olnīcu slimību, krūšu
problēmu, dzemdes kakla un citu sieviešu līnijas problēmu gadījumā.
Palmu eļļa ir ieteicama kā sastāvdaļa bērnu pārtikai, jo
tajā ir fosfolipīdi, kuri kalpo kā materiāls, smadzeņu šūnu, nervu un redzes
orgānu uzbūvei. Šis produkts labvēlīgi ietekmē arī atmiņas funkciju un to jau
izsens pielieto profilaktiski pret Alcheimera slimību.
Palmu eļļu pielieto arī, lai ārstētu lūzumus, kaulu slimības, mugurkaula un locītavu problēmas, lai pastiprinātu imūno sistēmu, kā arī profilaksei pret onkoloģiskām un infekciju slimībām. Turklāt, eļļas lietošana iekšķīgi un ārīgi, vienlaicīgi, veiksmīgi tiek pielietota, lai ārstētu dažādas ādas slimības, ginekoloģiska rakstura slimības, aizcietējumus, anālās trūces, hemoroīdus, paradontozi, paradontītu un citas smaganu slimības, trūces uz sievietes krūšu galiem, laktācijas periodā.
Palmu eļļas negatīvā puse
Grūtniecības un laktācijas periodā, tomēr būtu vēlams
konsultēties ar savu ārstu par šīs eļļas lietošanu. Uzmanīgam ir jābūt, arī ja
ir tendences uz alerģiju. Lielākais kaitējums, kuru rada palmu eļļa ir visnotaļ
augstais piesātināto taukskābju saturs. Zinātnieki min, ka tās pārlieku liels
lietojums, var radīt sirds un asinsvadu slimības.
Bieži tiek runāts par to, ka šai eļļai ir augsts kušanas
punkts un līdz ar to tā ķermenī nespējot sadalīties un netiek izvadīta ārā, bet
ja padomāsiet loģiski....
Palmu eļļas ieguve bieži ir ar smagu kaitējumu dabai,
atņemot mājas daudziem zvēriem, tāpēc iegādājoties palmu eļļu, skatieties, lai
tā ir augstas kvalitātes un ražota pie atbildīga ražotāja. Izpētiet aprakstus
un izvēlieties tikai augstas kvalitātes produktu,. Neekonomējiet pērkot šo
eļļu!
Palmu eļļas, ieteicamā, diennakts deva ir ne vairāk par vienu ēdamkaroti, uzturā lietojot citus produktus ar piesātināto taukskābju saturu, palmu eļļas deva atbilstoši ir jāsamazina.
Kosmetoloģiskā nozīme
Pateicoties nepiesātinātajām taukskābēm un E vitamīnam, palmu eļļa mitrina ādu, novērš tās lobīšanos un žūšanu un pasargā ādu no priekšlaicīgas novecošanas (pigmentācijas plankumi un grumbas).
Palmu eļļai ir mīkstinoša, tonizējoša, elastības un tvirtuma radoša. Tā īpaši der cilvēkiem ar sausu ādas tipu, kura ir jūtīga un iespējams pat vides ietekmē. Palmu eļļu ir ieteicams pievienot mājas kosmētikai, pirms to darīt, uzsildiet to līdz maksimums 55C.