Šo vitamīnu sauc arī par biotīnu.Vitamīns H ir atzīts par
pašu aktīvāko vitamīnu- katalizatoru. Nereti to dēvē arī par mikrovitamīnu, jo
organisma normālai darbībai to vajag pavisam maz.
Biotīns sintezējas zarnu mikroflorā.
H vitamīna patēriņš pieaug:
- Organisma pārslodzes gadījumā;
- Sportisku nodarbību rezultātā;
- Ja ikdienas uzturs ir piesātināts ar ogļhidrātiem;
- Aukstos laika apstākļos (patēriņš pieaug 30-50%);
- Psiho- emocionālas spriedzes gadījumā;
- Grūtniecības un laktācijas periodā;
- Darba laikā ar dažādām ķīmiskām vielām (dzīvsudrabs, amonjaks, sērūdeņradis u.c.);
- Apdegumu gadījumā;
- Gremošanas trakta slimību gadījumā;
- Cukura diabēta gadījumā;
- Hronisku infekciju gadījumā;
- Antibiotiku lietošanas laikā.
H vitamīna vērtīgās īpašības
H vitamīns piedalās ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku
vielmaiņā. Ar tā palīdzību organisms iegūst enerģiju no šīm vielām. Tas
piedalās glikozes sintēzē.
Biotīns ir nepieciešams normālai gremošanas trakta darbībai,
tas labvēlīgi ietekmē imūno un nervu sistēmu, veicina matu un nagu veselību.
Biotīns mijiedarbojas ar citiem citām esenciālām vielām, tas
ir nepieciešams PP, B5, folijskābes, B12 vitamīna vielmaiņai, kā arī lai
sintezētu askorbīnskābi.
Magnija deficīta gadījumā, var rasties H vitamīna
nepietiekamība.
H vitamīna īpatnības
H vitamīna nepietiekamību pavada:
- Ādas lobīšanās (ap degunu un muti);
- Roku, kāju un vaigu dermatīts;
- Ādas sausums;
- Vājums un miegainība;
- Apetītes zudums;
- Slikta dūša, ik brīža vemšana;
- Mēles tūska un tās gludums;
- Muskuļu sāpes;
- Tirpšana rokās un kājās;
- Anēmija.
Ilgstošs biotīna deficīts var radīt:
- Imunitātes novājināšanos;
- Stiprs izsīkums;
- Trauksme un dziļa depresija;
- Halucinācijas.
Biotīns ir izturīgs pret karsēšanu, skābekli, skābu un
sārmainu vidi.
Biežākie iemesli, kāpēc rodas biotīna nepietiekamība ir
gastrīts ar nulles skābumu, zarnu slimības, zarnu mikrofloras nomākšana ar
antibiotikām un ļaunprātīgu alkohola lietošanu.
Der zināt, ka jēlas olas baltumā ir tāda viela, kā avidīns,
kurš zarnās savienojās ar biotīnu un padara to nepieejamu, protams, termiski
apstrādājot olas, avidīns sabrūk.