Neliela
auguma koks vai krūms, kura augstums reti kad pārsniedz 3m. Tiek audzēts, kā
augļu koks ar vērtīgiem augļiem- tiem ir izteikta ārstnieciska iedarbība.
Ārstnieciskam
nolūkam, pamatā izmanto augļus. Smiltsērkšķa augļus ievāc vēlā rudenī, kad tie
iegūst izteikti dzeltenu vai sarkanīgu nokrāsu. Augļus var ievākt arī ziemā.
Augļus ievāc negriežot kokam zarus- tas traumēs koku uz ilgu laiku. Svaigus
augļus tur tumšā telpā līdz 3 dienām, sasaldētus līdz 6 mēnešiem.
Smiltsērkšķis
ir spēcīgs vitamīnu avots, tajā ir neaizstājamas aminoskābes, kā arī omega
skābes-3,6,9 un retā omega- 7.
Pēc
augļos esošā vitamīnu daudzuma, smiltsērkšķis ir karalis starp visiem augļu
kokiem. Augļos ir vesels vitamīnu kompleks (C, B1,B2,B6,B9,E,P,PP), organiskās
skābes (citronskābe, ābolskābe, vīnakmens skābe), karotonoīdi (karotīns 60%,
kriptoksantīns, zeaksantīns, fizalēns), folijskābe, miecvielas, flavonoīdi,
fosfolipīdi, cukurs, augu tauki līdz 8%, mikroelementi (kobalts, niķelis,
vanādijs, mangāns, sudrabs, varš, dzelzs, silīcijs), minerālie sāļi, pektīni;
augļu sēklās arī ir vitamīni, augu tauki līdz 12.5%, karotīns; auga lapās ir
atrasti kumarīni, triterpēna skābes, inozīts, vitamīnu kompleks, miecvielas,
polifenoli; paša koksne satur līdz 10% miecvielas; miza satur alkaloīdu
hippofeīnu un miecvielas.
Ārstnieciskā nozīme
Smiltsērkšķim
piemīt daudz ārstniecisko īpašību: adaptogēnas un labas antioksidanta īpašības,
kā arī baktericīdas, sāpju remdējošas, pretiekaisuma un epitelizējošas
īpašības. Smiltsērkšķa preparāti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, gremošanu,
iznīcina sāpju radošas baktērijas. Smiltsērkšķis uzlabo vēža slimnieku
stāvokli, kuri atrodas ķīmijas terapijā. Palīdz ārstēt dzemdes eroziju un citas
ginekoloģiskas saslimšanas, iedarbojas uz visdažādākajām acu slimībām.
Pastiprina šūnu reģenerāciju pēc dažāda veida operācijām, pazemina
asinsspiedienu, tonizē un uzlabo asinsriti, kā arī atjauno ādas veselīgu
izskatu. Palīdz ķemrenim atbrīvoties no toksīniem, atjauno spēkus pēc ilgstošām
slimībām, palielina organisma aizsargspējas.
Oksikumarīni
laikus neļauj rasties trombiem un sulā esošie kumarīni kopā ar flavonoīdiem
rada pret audzēju aktivitāti.
Smiltsērkšķu
eļļa aizsargā bioloģiskās membrānas no ķīmisko aģentu iedarbības, tai piemīt
izteikta pretmikrobu iedarbība, veicina ātru brūču, griezumu, erozijas
sadzīšanu un iedarbojas stimulējoši uz trofisko čūlu un staru bojājumu
ārstēšanu. Palīdz reģenerēt ādas šūnas un noņem sāpes.
Tautas
medicīnā šis augs pazīstams ir izsenis. Senatnē smiltsērkšķa augļus un mizu
izmantoja pret dizentēriju. Sēklas pielietoja kā vieglu caurejas veicinošu
līdzekli, lapas pret reimatismu un, lai ārstētu ādas saslimšanas. Augļus
pielieto pie hipo- un avitaminozes, kā arī kopēja organisma izsīkuma gadījumā.
Tautas medicīnā augļu novārījumu un eļļu lieto, lai ārstētu kuņģa un zarnu
trakta slimības, ārstētu gļotādas traumas un angīnu, smaganu slimības, anēmiju,
organisma izsīkumu un cingu, kā arī izmanto, kā pret sāpju līdzekli.
Lapu
un ogu novārījumus izmanto podagras ārstēšanai, sēklas- kā caureju veicinošu
līdzekli. Smiltsērkšķa eļļa efektīvi palīdz trofisko čūlu, apdegumu, vilkēdes,
ekzēmu un izgulējumu ārstēšanai.
Mājas
kosmetoloģijā lapu un augļu novārījumus lieto iekšķīgi, lai stiprinātu matu
saknes un uzlabotu galvas ādas stāvokli.
Smiltsērkšā
eļļu lieto iekšķīgi un smērē uz nagu plāksnītēm, lai uzlabotu nagu struktūru.
Tāpat arī samīcot augļus un lapas putriņā, varat likt kompreses (maskas), lai
uzlabotu sausas ādas stāvokli.
Nav ieteicams lietot
Smiltsērkšķim blakņu ir maz, protams, var būt individuāla
nepanesamība. Smiltsērkšķa eļļu nav ieteicams lietot cilvēkiem ar smagiem kuņģa
un zarnu trakta traucējumiem, cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu,
aizkuņģa dziedzera slimībām, akūtu holecistītu, žults akmeņu un nierakmeņu
gadījumā. Smiltsērkšķa lietošana lielās devās un nekontrolēti ir īpaši bīstama
aknu slimību gadījumā- smiltsērkšķis stāvokli pasliktinās.
Uztura receptes
Smiltsērkšķis
ar cukuru
1kg smiltsērkšķa, 1kg cukura.
Ogas apber ar cukuru, samaisa un sapilda burkās. Uzglabā vēsā
vietā bez pasterizācijas.
Smiltsērkšķu
sula
1kg smiltsērkšķu, 0,7L vārīta un atdzesēta ūdens.
Ogas nomazgā, saspaida, aplej ar ūdeni, samaisa un nospiež sulu.
Salej tīrās pudelēs un sterilizē. Uzglabā vēsā un tumšā vietā.
Smiltsērkšķu
sula ar cukuru
3 glāzes smiltsērkšķa sulas, 30 gr. cukura, 1 glāzi vārīta un
atdzesēta ūdens. Visu samaisa un atdzesē.
Smiltsērkšķa
sula ar medu un tīruma mētru
3 glāzes smiltsērkšķa sulas, 50 gr. medus, 1 glāze vārīta
ūdens, 0.5 glāzes tīruma mētras novārījuma. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa un
atstāj aukstumā uz 2h.
Smiltsērkšķa
muss
400 gr. smiltsērkšķa, 200 gr. cukura, 4 glāzes ūdens, 4 gr.
želantīna.
Smiltsērkšķa ogas saspaida, pielej ūdeni, samaisa un izberž
caur sietu. Izspaidas aplej ar ūdeni, uzvāra un atdala biezumus. Novārījumam
pievieno cukuru un sagatavotu želantīnu. Sildīt, līdz sāk vārīties, atdzesēt un
savienot kopā ar smiltsērkšķa sulu un sakult līdz parādās putas. Saliet traukos
un atstāt aukstumā.
Smiltsērkšķa
želeja
200 gr. smiltsērkšķa sulas, 30 gr. irbenes sulas, 5 gr.
želantīna, 0.5 glāzes ūdeni, 15 gr. cukura.
Sagatavo želantīnu, pievieno cukuru, pievieno irbenes sulu un
smiltsērkšķa sulu, silda līdz sāk vārīties. Salej traukos un noliek aukstumā
līdz izveidojas želeja.
Smiltsērkšķa
sīrups
1 kg smiltsērkšķa, 1 L 45% cukura sīrupa. Svaigas ogas saliek
burkās un pārlej ar 45% cukura sīrupu. Pasterizēt verdošā ūdenī 10 minūtes,
blīvi noslēgt un uzglabāt vēsā vietā.
Smiltsērkšķa
biezenis
1 kg smiltsērkšķa, 50 gr. cukura.
Ogas noplaucē, notecina ūdeni uz sieta, izberž cauri sietam,
samaisa ar cukuru. Saliek burciņās, pasterizē un novieto vēsā vietā.
Smiltsērkšķu
ievārījums ar valriekstiem
1 kg smiltsērkšķa, 200 gr. valrieksta, 1.5kg cukura, 2 glāzes
ūdens.
Samaltus valriekstus novāra cukura sīrupā 20 minūtes,
pievieno smiltsērkšķi un vāra vēl 20 minūtes.
Smiltsērkšķa
eļļa
1kg smiltsērkšķa.
Ogas tiek spēcīgi saspaidītas piestiņā, sula tiek nolieta
burkā caur sietu. Atstāj sulu uz 24h, pēc tam no sulas virspuses var novākt
80-90 gr. eļļas.
Smiltsērkšķu
pastilas
1kg smiltsērkšķa ogu izspaidas, 600 gr. cukura.
Izspaidas maļ caur gaļas mašīnu, samaisa ar cukuru. Izklāj uz
koka paliknīša 1cm biezumā, žāvē istabas temperatūrā vai cepeškrāsnīs. Sagriež
kubiņos un pārber ar pūdercukuru. Uzglabā stikla traukos, vēsā vietā.
Lasītāju receptes
Nr.1
Cik nu ievārījums, bet smiltsērkšķu biezsula, tā ir
pasakaini garda ar parasto vai mājās gatavoto saldējumu🤤
Gatavas ogas izlaižu caur elektrisko sulas spiedi. Sulu
vēlreiz izkāšu caur dubultā saliktu marli, to pašu izdari ar čagām. Tās lieku
žāvēt vai samaļ un pievieno skrubim vai pārlej ar vīnogu kauliņu eļļu.
Sulu lej katliņā, pievieno cukuru. Te nu katram sava izvēle
kādu. Neesmu vēl mēģinājusi sīrupam domāto. Ja mājās tajā brīdī ir, lieku
ievārījumam domāto, proporcija kā norādīta uz pakas. Uzkarsēju, uz lēnas uguns,
pāris minūtes un kāšu burkās. Burkas uz pāris stundām griežu otrādi.