Smiltsērkšķis
HIPPOPHAE

Neliela auguma koks vai krūms, kura augstums reti kad pārsniedz 3m. Tiek audzēts, kā augļu koks ar vērtīgiem augļiem- tiem ir izteikta ārstnieciska iedarbība.

Ārstnieciskam nolūkam, pamatā izmanto augļus. Smiltsērkšķa augļus ievāc vēlā rudenī, kad tie iegūst izteikti dzeltenu vai sarkanīgu nokrāsu. Augļus var ievākt arī ziemā. Augļus ievāc negriežot kokam zarus- tas traumēs koku uz ilgu laiku. Svaigus augļus tur tumšā telpā līdz 3 dienām, sasaldētus līdz 6 mēnešiem.

Smiltsērkšķis ir spēcīgs vitamīnu avots, tajā ir neaizstājamas aminoskābes, kā arī omega skābes-3,6,9 un retā omega- 7.

Pēc augļos esošā vitamīnu daudzuma, smiltsērkšķis ir karalis starp visiem augļu kokiem. Augļos ir vesels vitamīnu kompleks (C, B1,B2,B6,B9,E,P,PP), organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe, vīnakmens skābe), karotonoīdi (karotīns 60%, kriptoksantīns, zeaksantīns, fizalēns), folijskābe, miecvielas, flavonoīdi, fosfolipīdi, cukurs, augu tauki līdz 8%, mikroelementi (kobalts, niķelis, vanādijs, mangāns, sudrabs, varš, dzelzs, silīcijs), minerālie sāļi, pektīni; augļu sēklās arī ir vitamīni, augu tauki līdz 12.5%, karotīns; auga lapās ir atrasti kumarīni, triterpēna skābes, inozīts, vitamīnu kompleks, miecvielas, polifenoli; paša koksne satur līdz 10% miecvielas; miza satur alkaloīdu hippofeīnu un miecvielas.

Ārstnieciskā nozīme

Smiltsērkšķim piemīt daudz ārstniecisko īpašību: adaptogēnas un labas antioksidanta īpašības, kā arī baktericīdas, sāpju remdējošas, pretiekaisuma un epitelizējošas īpašības. Smiltsērkšķa preparāti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, gremošanu, iznīcina sāpju radošas baktērijas. Smiltsērkšķis uzlabo vēža slimnieku stāvokli, kuri atrodas ķīmijas terapijā. Palīdz ārstēt dzemdes eroziju un citas ginekoloģiskas saslimšanas, iedarbojas uz visdažādākajām acu slimībām. Pastiprina šūnu reģenerāciju pēc dažāda veida operācijām, pazemina asinsspiedienu, tonizē un uzlabo asinsriti, kā arī atjauno ādas veselīgu izskatu. Palīdz ķemrenim atbrīvoties no toksīniem, atjauno spēkus pēc ilgstošām slimībām, palielina organisma aizsargspējas.

Oksikumarīni laikus neļauj rasties trombiem un sulā esošie kumarīni kopā ar flavonoīdiem rada pret audzēju aktivitāti.

Smiltsērkšķu eļļa aizsargā bioloģiskās membrānas no ķīmisko aģentu iedarbības, tai piemīt izteikta pretmikrobu iedarbība, veicina ātru brūču, griezumu, erozijas sadzīšanu un iedarbojas stimulējoši uz trofisko čūlu un staru bojājumu ārstēšanu. Palīdz reģenerēt ādas šūnas un noņem sāpes.

Tautas medicīnā šis augs pazīstams ir izsenis. Senatnē smiltsērkšķa augļus un mizu izmantoja pret dizentēriju. Sēklas pielietoja kā vieglu caurejas veicinošu līdzekli, lapas pret reimatismu un, lai ārstētu ādas saslimšanas. Augļus pielieto pie hipo- un avitaminozes, kā arī kopēja organisma izsīkuma gadījumā. Tautas medicīnā augļu novārījumu un eļļu lieto, lai ārstētu kuņģa un zarnu trakta slimības, ārstētu gļotādas traumas un angīnu, smaganu slimības, anēmiju, organisma izsīkumu un cingu, kā arī izmanto, kā pret sāpju līdzekli.

Lapu un ogu novārījumus izmanto podagras ārstēšanai, sēklas- kā caureju veicinošu līdzekli. Smiltsērkšķa eļļa efektīvi palīdz trofisko čūlu, apdegumu, vilkēdes, ekzēmu un izgulējumu ārstēšanai.

Mājas kosmetoloģijā lapu un augļu novārījumus lieto iekšķīgi, lai stiprinātu matu saknes un uzlabotu galvas ādas stāvokli.

Smiltsērkšā eļļu lieto iekšķīgi un smērē uz nagu plāksnītēm, lai uzlabotu nagu struktūru. Tāpat arī samīcot augļus un lapas putriņā, varat likt kompreses (maskas), lai uzlabotu sausas ādas stāvokli.

Nav ieteicams lietot

Smiltsērkšķim blakņu ir maz, protams, var būt individuāla nepanesamība. Smiltsērkšķa eļļu nav ieteicams lietot cilvēkiem ar smagiem kuņģa un zarnu trakta traucējumiem, cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu, aizkuņģa dziedzera slimībām, akūtu holecistītu, žults akmeņu un nierakmeņu gadījumā. Smiltsērkšķa lietošana lielās devās un nekontrolēti ir īpaši bīstama aknu slimību gadījumā- smiltsērkšķis stāvokli pasliktinās.

Uztura receptes

Smiltsērkšķis ar cukuru

1kg smiltsērkšķa, 1kg cukura.

Ogas apber ar cukuru, samaisa un sapilda burkās. Uzglabā vēsā vietā bez pasterizācijas.

Smiltsērkšķu sula

1kg smiltsērkšķu, 0,7L vārīta un atdzesēta ūdens.

Ogas nomazgā, saspaida, aplej ar ūdeni, samaisa un nospiež sulu. Salej tīrās pudelēs un sterilizē. Uzglabā vēsā un tumšā vietā.

Smiltsērkšķu sula ar cukuru

3 glāzes smiltsērkšķa sulas, 30 gr. cukura, 1 glāzi vārīta un atdzesēta ūdens. Visu samaisa un atdzesē.

Smiltsērkšķa sula ar medu un tīruma mētru

3 glāzes smiltsērkšķa sulas, 50 gr. medus, 1 glāze vārīta ūdens, 0.5 glāzes tīruma mētras novārījuma. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa un atstāj aukstumā uz 2h.

Smiltsērkšķa muss

400 gr. smiltsērkšķa, 200 gr. cukura, 4 glāzes ūdens, 4 gr. želantīna.

Smiltsērkšķa ogas saspaida, pielej ūdeni, samaisa un izberž caur sietu. Izspaidas aplej ar ūdeni, uzvāra un atdala biezumus. Novārījumam pievieno cukuru un sagatavotu želantīnu. Sildīt, līdz sāk vārīties, atdzesēt un savienot kopā ar smiltsērkšķa sulu un sakult līdz parādās putas. Saliet traukos un atstāt aukstumā.

Smiltsērkšķa želeja

200 gr. smiltsērkšķa sulas, 30 gr. irbenes sulas, 5 gr. želantīna, 0.5 glāzes ūdeni, 15 gr. cukura.

Sagatavo želantīnu, pievieno cukuru, pievieno irbenes sulu un smiltsērkšķa sulu, silda līdz sāk vārīties. Salej traukos un noliek aukstumā līdz izveidojas želeja.

Smiltsērkšķa sīrups

1 kg smiltsērkšķa, 1 L 45% cukura sīrupa. Svaigas ogas saliek burkās un pārlej ar 45% cukura sīrupu. Pasterizēt verdošā ūdenī 10 minūtes, blīvi noslēgt un uzglabāt vēsā vietā.

Smiltsērkšķa biezenis

1 kg smiltsērkšķa, 50 gr. cukura.

Ogas noplaucē, notecina ūdeni uz sieta, izberž cauri sietam, samaisa ar cukuru. Saliek burciņās, pasterizē un novieto vēsā vietā.

Smiltsērkšķu ievārījums ar valriekstiem

1 kg smiltsērkšķa, 200 gr. valrieksta, 1.5kg cukura, 2 glāzes ūdens.

Samaltus valriekstus novāra cukura sīrupā 20 minūtes, pievieno smiltsērkšķi un vāra vēl 20 minūtes.

Smiltsērkšķa eļļa

1kg smiltsērkšķa.

Ogas tiek spēcīgi saspaidītas piestiņā, sula tiek nolieta burkā caur sietu. Atstāj sulu uz 24h, pēc tam no sulas virspuses var novākt 80-90 gr. eļļas.

Smiltsērkšķu pastilas

1kg smiltsērkšķa ogu izspaidas, 600 gr. cukura.

Izspaidas maļ caur gaļas mašīnu, samaisa ar cukuru. Izklāj uz koka paliknīša 1cm biezumā, žāvē istabas temperatūrā vai cepeškrāsnīs. Sagriež kubiņos un pārber ar pūdercukuru. Uzglabā stikla traukos, vēsā vietā.

Lasītāju receptes

Nr.1

Cik nu ievārījums, bet smiltsērkšķu biezsula, tā ir pasakaini garda ar parasto vai mājās gatavoto saldējumu🤤

Gatavas ogas izlaižu caur elektrisko sulas spiedi. Sulu vēlreiz izkāšu caur dubultā saliktu marli, to pašu izdari ar čagām. Tās lieku žāvēt vai samaļ un pievieno skrubim vai pārlej ar vīnogu kauliņu eļļu.

Sulu lej katliņā, pievieno cukuru. Te nu katram sava izvēle kādu. Neesmu vēl mēģinājusi sīrupam domāto. Ja mājās tajā brīdī ir, lieku ievārījumam domāto, proporcija kā norādīta uz pakas. Uzkarsēju, uz lēnas uguns, pāris minūtes un kāšu burkās. Burkas uz pāris stundām griežu otrādi.

Lasīt par vilkābeli ->

 .