Sunītis trejdaivu
BIDENS TRIPARTITA

    

Trejdaivu sunītis ir viengadīgs augs augumā līdz 30-100cm. Saknes ir mietveida, stipri zarotas. Stublāji stāvi, ar pretēji sakārtotu zarojumu. Lapas sakārtotas pretēji uz īsiem kātiem, pamatā šķeltas trīs daļās, tumši zaļas. Ziedi dzelteni, cauruļveida, izkārtoti vienā ziedkopas kārbiņā. Noziedot un veidojot augļus, kārbiņas paliek tumšas. Augļi- ķīļveida, saspiestas sēkliņas, ar vienu šķautni, apgriezti- olveida formas, ar nosmailinātu galu. Sēklas klātas ar zobiņiem, kuri vērsti uz leju. Sēkla 5-8mm gara, platumā 2-3mm. Augs zied no jūnija līdz septembrim, sēklas nobriest septembra beigās.

Ārstnieciskam nolūkam izmanto auga virszemes daļu. Treijdaivu sunīti ievāc laikā, kad augs sāk gatavoties ziedēt un ziedēšanas perioda sākumā. Ievāc auga augšdaļu 10-15cm garumā. Žāvēšanu veic labi vēdināmās, saulei nepieejamās telpās vai piespiedu žāvētājos, nepārsniedzot 45C temperatūru.

Treijdaivu sunītī ir atrasts karotīns, ēteriskā eļļa, rūgtvielas, vitamīns C, gļotvielas, laktoni, amīni, makro un mikroelementi. Flavonoīdi: luteolīns, izokorepsīns, cinarozīds, buteīns, sulfuretīns, sulfureīns, umbeliferons, skopoletīns un eskuletīns.

Ārstnieciskā nozīme

Trejdaivu sunītim piemīt daudz ārstniecisko īpašību. Pretiekaisuma un antiseptiskās īpašības saista ar augā esošo polifenolu savienojumiem, no kuriem sastāv rūgtvielas.

No trejdaivu sunīša ir izdevīgi pagatavot eļļas izvilkumu, kurā būs liels karotīna saturs, kurš labi šķīst eļļā! Šim izvilkumam būs pretiekaisuma un brūču dziedējošas īpašības.

Trejdaivu sunīša ārstnieciskās īpašības tieši saistāmas ar askorbīnskābes un mangāna saturu augā. Mangānu jonu saturs ietekmē asinsradi, tās recēšanu un iekšējo dziedzeru darbību.

Šis augs ir efektīvs arī dažādu ādas alerģiju ārstēšanai, tas saistās ar auga žulti dzenošajām īpašībām. Augs ir pieskaitāms pie holerētiskiem līdzekļiem. Augā esošie flavonoīdi un polisaharīdi iedarbojas kopīgi, iedarbojoties uz aknu žulti dzenošo īpašību.

Trejdaivu sunīša nostādinājums iedarbojas sedatīvi, samazina asins spiedienu, palielina sirds saraušanās amplitūdu, nedaudz pastiprina gludās muskulatūras orgānu saraušanās funkciju.

Saaukstēšanās gadījumā, Trejdaivu sunīti lieto, kā sviedrējošu, urīndzenošu, vitamīnu un pretalerģisku līdzekli.

Augs uzlabo vielmaiņu, līdz ar to trejdaivu sunīti, lieto diatēžu, skrofulozes, neirodermatītu un galvas ādas seborejas ārstēšanai. Ārīgi šo augu lieto, lai gatavotu vannas un aplikācijas ādas slimību ārstēšanai. Augs mazliet apžāvē, bojātās ādas vietu, tādi paātrinot dzīšanas procesu.

Klīniski ir pētīts trejdaivu sunīša spirta izvilkums un ziede, kuros novēroja līdzekļu pretiekaisuma iedarbību un spēju stimulēt virsnieru dziedzeru darbību. Spirta izvilkums un ziede tika pielietota psoriāzes slimniekiem 12-15 dienu garumā. 1 nedēļas beigās, slimniekiem jau pārstāja lobīties āda, sāka izzust un palikt bālākas psoriāzes “zīņas”. 2 nedēļas beigās, pārtrauca lietot spirta izvilkumu iekšķīgi un turpināja lietot tikai ziedi. Rezultātā 96% pacientu pārgāja psoriāzes pazīmes vai uzlabojās kopējais stāvoklis un tikai 4% šī terapija bija bez panākumiem. Un starp citu, eksperimenta laikā, netika novērotas blaknes.

Trejdaivu sunītis ir atzīts augs dažādu valstu, tautas medicīnā. Tautas medicīnā šo augu izmanto kā urīna dzenošu, sviedru dzenošu līdzekli, elpošanas orgānu slimību, skrofulozes, vielmaiņas traucējumu, asins slimību, kašķa, sliktas gremošanas, zobu sāpju ārstēšanai, kā arī kā pretalerģijas un pret diatēzes līdzekli. Trejdaivu sunīti nereti pielieto kā vitamīnu līdzekli, dažādu plaušu slimību, ādas čūlu un čūlaina kolīta gadījumā.

Iekšķīgi šī auga nostādinājumu lietot sāļu nogulsnēšanās, reimatisma, asiņošanas, hipertonijas, nervu darbības traucējumu, nātrenes gadījumā, kā arī lai uzlabotu apetīti.

Ar trejdaivu sunīša novārījumu mazgājās, lai attīrītu ādu no pinnēm un piedotu tai maigumu. Ar to var mazgāt arī bērnus, dažādu ādas slimību, iekaisumu un izsitumu gadījumā.

Auga dažādus eļļas izvilkumus pielieto, dažādu grūti ārstējamu un nedzīstošu ādas traumu un slimību gadījumā. No auga lapām var taisīt arī aplikācijas!

Nav ieteicams lietot 

Trejdaivu sunītim nav novērotas izteiktas blaknes, tik cik, ja pret to ir alerģija.

Receptes

Trejdaivu sunīša nostādinājums: 10 gr (3 ēdamkarotes) drogas ieber emaljētā traukā un aplej ar 200ml verdoša ūdens, uzsilda verdošā ūdens peldē 15 minūtes, atdzesē istabas temperatūrā 45 minūtes, atdala biezumus un tos izspiež. Nostādinājumam pievieno vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1/3-1/2 glāzei 3 reizes dienā pēc ēšanas, kā pretiekaisuma un pretalerģijas līdzekli. Līdzekli uzglabā vēsā vietā ne ilgāk par 2 diennaktīm. Vannai uz katriem 10L ņem vienu glāzi nostādinājumu.

Trejdaivu sunīša novārījums: 1 ēdamkaroti drogu aplej ar 200ml verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, tad atdala biezumus. Lieto pa 1 ēdamkarotei, 2-3 reizes dienā.

Iekšķīgi lietojams trejdaivu sunīša nostādinājums: 4 ēdamkarotes drogu aplej ar 5 glāzēm verdoša ūdens, nostādina visu nakti un lieto to pa ½ glāzei, 3-4 reizes dienā.

Spirta izvilkums un ziede psoriāzes jeb zvīņēdes ārstēšanai: 20 pilieni, 3 reizes dienā pirms ēšanas. Psoriāzes skartos laukumus apsmērē ar trejdaivu sunīša saturošu ziedi.

Nostādinājums: 2 ēdamkarotes aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens (diennakts iekšķīgi lietojamā deva- pieļaujamā). Ārīgai lietošanai novārījumus un nostādinājumus gatavo 4-5 ēdamkarotes drogu uz 2 glāzēm verdoša ūdens.

Trejdaivu sunīša novārījums: 3 ēdamkarotes drogu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, vārad 10 minūtes un tad atdala biezumus.

Trejdaivu sunīša izvilkums spirtā: svaigu, smalki sagrieztu augu aplej ar šņabi, attiecībā 1:5, nostādina 14 dienas un tad atdala biezumus.

Kosmētiskā nozīme

Trejdaivu sunītis ir sens ārstniecības līdzeklis, kuru pielietoja arī Senajā Romā, sievietes mazgājot savus bērniņus, lai attīrītu to ādu un novērstu iekaisumus no autiņiem. Šodienā, šis augs netiek aizmirsts un tiek pielietots ekstrakta veidā. Trejdaivu sunītis ir viena no zālītēm, kura bieži ir sastopama dažādos kosmētiskos izstrādājumos, arī rūpnieciskos. Tomēr, trejdaivu sunīšu komponente ir populāra Ziemeļeiropā, Rietumos tā sastopama retāk- tradicionāli to biežāk izmantoja slāvu kultūrā.

Iespējas izmantot trejdaivu sunīti kosmētikā ir visnotaļ plašas, jo tā iedarbība uz ādu ir daudzpusēja. Ekstraktam piemīt izteiktas antibakteriālas, pretiekaisuma un pretalerģiskas īpašības. Tas saistās ar to, ka auga virszemes daļā ir daudz antioksidantu- polifenoli, flavonoīdi, flavanoni, karotēns, luteīns, askorbīnskābe. Turklāt, augā ir arī augstās koncentrācijas kumarīni, miecvielas un organiskās skābes.

Trejdaivu sunītim ir tik plašās iedarbības iespējas, ka to pat izmanto ārstnieciskajā kosmētikā, ar kuru ārstē dermatītu, galvenokārt, alerģiskas izcelsmes. Trejdaivu sunīša ekstrakts rada arī fotoprotektoru iedarbību- aizsargā no ultravioletā starojuma un samazina svīšanu.

Senatnē, trejdaiva sunīti izmantoja arī matu tonēšanai, tas dod melno toni. Šodien, ar dažādu dabīgo produktu lietošanas, kustību un organizāciju attīstību, šī auga īpašība atkal nāk modē un meitenes ar novārījumiem un nostādinājumiem skalojot matus, panāk tumšāku toni.

Skaistuma vārdā, der pieminēt arī ka trejdaivu sunītim piemīt attīrošas īpašības. Augs spēj atindēt organismu, lietojot to iekšķīgi, līdz ar to uzlabot ādas stāvokli.

Pirmkārt, trejdaivu sunītis ir kā radīta zālīte cilvēkiem, kuri sirgst ar ekzēmu. Taču nedomājiet, ka tā ir kāda inovācija: šo īpašību zināja jau senajā Ķīnā, kur novārījumus pievienoja vannām un tajās ārstēja cilvēkus ar ekzēmu.

Klasiskajā kosmetoloģijā, trejdaivu sunīša ekstraktus lieto ādas iekaisuma novēršanai, piemēram, rozācijas gadījumā. Konkrētā sastāvdaļa spēj aizdziedēt mikroplaisas, novērst ādas lobīšanos un mazināt iekaisumu, neatkarīgi no tā cēloņa.

Trejdaivu sunīša līdzekļi sniedz lieliskus rezultātus, kopjot hiperjūtīgu ādu, kurai ir tendence uz lobīšanos un iekaišanu. Ar šo līdzekli var kopt arī problemātisku ādu, kura cieš no pinnēm, pūtītēm, seborejas u.c.

Augs nav toksisks, līdz ar to alerģiskas reakcijas un blaknes rada reti, neskaitot ja uz augu ir individuāla nepanesamība.

Lasīt par meža suņburkšķi->

 .