Es pat kaut kur dziļi sevī esmu drošs, ka tiekot jau līdz raksta šai daļai, iekšā rodas kaut kādi argumenti par to, ka ir jāizvēlas sertificēti produkti. Bet tik pat labi arī saprotu, ka ne vienmēr cilvēki apzinās, ko kapitālismā nozīmē sertifikācija. Nē, nē, es negribu teikt, ka viss ir nopērkams un laboratorija var uzzīmēt, kādus rezultātus vien vēlies. Es arī esmu par saulainu nākotni un ticību partijai. Labi, parunāsim par to kā tad ir ar sertifikāciju un pārbaudītiem produktiem iekš kaut kādiem vietējiem PVD.
Pārbaudes fokusējas uz ierobežotu piesārņojumu spektru
Parasti sertifikācijas un kvalitātes kontroles iestādes pārbauda:
-
Smago metālu sāļus (piemēram, svinu, dzīvsudrabu, kadmiju),
-
Pesticīdu atliekas,
-
Mikrobioloģisko drošību (piemēram, pelējuma sēņu un baktēriju klātbūtni),
-
Radiācijas līmeni dažos gadījumos.
Taču, farmaceitiskais piesārņojums, kas pēdējos gados ir atzīts par nozīmīgu un neatgriezenisku vidi ietekmējošu faktoru, netiek pārbaudīts vai arī nav iekļauts standarta testos. Tāpat arī mikroplastmasa un daudzi noturīgie organiskie piesārņotāji (POP) lielākoties netiek testēti.
Testēšanas paraugs – vai tas ir reprezentatīvs?
Vēl viens būtisks ierobežojums ir testēšanas partijas izvēle. Parasti ražotājs vai vācējs iesniedz laboratorijai vienu vai dažus kontrolējamus paraugus no lielākas kopējās ražas. Tas nozīmē:
-
Pārbaudīts tiek ierobežots apjoms – paraugs var neatspoguļot pilnu ražas piesārņojuma līmeni,
-
Ja piesārņojums nav vienmērīgi sadalīts, dažās partijās tas var būt augsts, citās – zemāks,
-
Pārbaudes tiek veiktas pirms vai tūlīt pēc ievākšanas, kamēr piesārņojums var rasties arī uzglabāšanas vai transportēšanas laikā.
Šis modelis nodrošina noteiktu kvalitātes garantiju, bet ne pilnīgu drošību, it īpaši attiecībā uz piesārņojumu, kas ir slēpts, grūti nosakāms vai vēl nav plaši regulēts.
Ko tas nozīmē patērētājam?
-
Sertificēta daba velte nav sinonīms pilnīgai “tīrībai” vai pilnīgai piesārņojuma neesamībai.
-
Ir svarīgi izvērtēt produkta ražotāja reputāciju, izcelsmi un pārskatāmību.
-
Papildu drošības pasākums ir meklēt produktus ar papildu testiem vai neatkarīgu laboratoriju atzinumiem, kas pārbauda plašāku piesārņojuma spektru.
-
Dabas veltēs joprojām pastāv risks uzņemt nevēlamas ķīmiskas vielas, tajā skaitā farmācijas atliekas, mikroplastmasu un citas “jaunas paaudzes” vides piesārņotājas.
Sertifikācija un kontrole ir ļoti svarīgs solis, lai mazinātu riskus, taču to neuzskatiet par pilnīgu garantiju. Dabas veltēm nepieciešama modernāka, plašāka un regulārāka piesārņojuma monitoringa sistēma, kas ietvertu arī farmaceitiskos un citus mūsdienu piesārņojuma veidus. Tikmēr patērētājam jābūt informētam un piesardzīgam, izvēloties dabas produktus.
Šajā teksta posmā jau varētu rasties sajūta, ka sen jau zināji, ka visa veida dabas veltes labāk uzturā ir nelietot, kur nu vēl ārstniecībā. Bet....
Svarīgi saprast, ka šie piesārņojuma veidi nenozīmē tūlītēju vai katastrofālu draudu ārstniecībā izmantojamo dabas velšu pasaulei. Tā vietā tie ir daļa no plašākas vides piesārņojuma problēmas, kas skar visu pārtikas ķēdi un ikdienā lietotos pārtikas produktus. No dārzeņiem, graudaugiem un augļiem līdz dzīvnieku izcelsmes produktiem – visi šie pārtikas produkti var saturēt piesārņojumu, kas uzkrājas pārtikas ķēdē.
Turklāt, rūpnieciskā pārtikas ražošana nereti izmanto pievienotās vielas un minerālelementus, kas pārmērīgi vai nepareizi lietojot var būt kaitīgi veselībai. Tas pastiprina kopējo ķīmisko slodzi uz cilvēka organismu un vidi.
Tādēļ, izvēloties dabas veltes vai pārtiku, ir svarīgi ne tikai koncentrēties uz to, vai produkts ir “sertificēts” vai “dabīgs”, bet arī izvērtēt kopējo ražošanas un vākšanas procesu, kā arī vides piesārņojuma kontekstu, kurā šīs veltes aug un tiek vāktas.
Noslēgumā
Kopumā jāatzīst, ka vide, kurā ievācam dabas veltes, nekad nav pilnībā brīva no piesārņojuma, pat ja tā vizuāli šķiet tīra un nekaitīga. Mūsdienu piesārņojuma veidi ir daudzveidīgi un bieži vien nemanāmi — no smago metālu sāļiem un pesticīdiem līdz mikroplastmasai un farmaceitiskām vielām, kas caur cilvēku izdalījumiem nonāk dabā un netiek pilnībā attīrītas. Šīs vielas ietekmē ne tikai ārstniecībā izmantojamos augus un sēnes, bet arī visu mūsu pārtikas ķēdi, radot pakāpenisku ķīmisko slodzi gan uz vidi, gan uz cilvēka organismu. Turklāt rūpnieciskā pārtikas ražošana papildina šo slodzi ar dažādām pievienotajām vielām, kas nereti nav veselīgas ilgtermiņā.
Svarīgi saprast, ka sertificētas dabas veltes, lai gan ir kvalitatīvāks un drošāks izvēles variants, nesniedz pilnīgu garantiju pret visiem piesārņojuma veidiem. Testēšana parasti aptver tikai daļu no iespējamajiem piesārņojumiem, un pārbaudes paraugi ne vienmēr pilnībā atspoguļo produkta kvalitāti visā ražas apjomā. Tāpēc patērētājiem ir jābūt informētiem, jāizvēlas pārbaudīti ražotāji un, ja iespējams, jāmeklē papildus informācija par produkta izcelsmi un analīžu rezultātiem.
Šajā kontekstā vislielākais izaicinājums ir nevis pilnīgi atteikties no dabas veltēm, bet gan veicināt plašāku un modernāku vides piesārņojuma monitoringu, kā arī izprast piesārņojuma plašo ietekmi uz visu pārtikas ķēdi un mūsu veselību kopumā. Tikai apzinoties un pieņemot šo realitāti, mēs varam atbildīgi izvēlēties, kādus dabas produktus lietot un kā rūpēties par mūsu kopējo vidi.