Novārījumi- koncentrāti
Novārījumiem lieto tikai jaunus sēņu augļķermeņus
(nobriedušus piepēm un mušmirēm). Piepes pirms novārīšanas obligāti
nepieciešams sasmalcināt.
Emaljētā traukā lej pus glāzi ūdens, pievieno 10gr sāli un 2
gr citronskābi (proporcija uz 1kg sēņu; piepēm citronskābi nepievieno).
Sagatavoto šķīdumu liek vārīties un gaida, kad tas sasniedz vārīšanās
temperatūru, tad pievieno sēnes un vāra 30 minūtes uz mazas liesmas, nelielās
porcijās pievieno vēl pusi glāzes ūdeni. Uz ūdens virsmas esošās putas nošūmē,
līdzīgi, kā to dara ievārījumiem. Novārītās sēnes lej cauri sietam un ļauj tām
notecēt, tad tās maļ cauri gaļas mašīnai un izspiež.
Iegūtos novārījumus, pēc vārīšanas un izspiešanas savieno un
atfiltrē, tad lej atpakaļ emaljētā traukā. Atkārtoti vāra, līdz novāra nost ½ no
sākotnējā ūdens tilpuma. Rezultātā sanāks sīrupa konsistences masa.
Vēl kārstu iegūto masu pilda nelielās burciņās, piepildot
tās 1cm zemāk par vāciņu. Tās ievieto katliņā ar 70C ūdeni un uz nelielas
liesmas sterilizē 30 minūtes. Pēc sterilizācijas burciņas aizvāko un liek
dzesēties.
Šādos novārījumos ir lielāks vērtīgo vielu saturs, kā
vienkārši novārītās sēnēs vai buljonos.