Nepiesātinātās taukskābes
Noderība vai nepieciešamība

food-3062139_640__1_.jpg

Nepiesātināto taukskābju vispārīgās īpašības

Nepiesātinātās taukskābes ir noderīgu vielu grupa, kas nepieciešama šūnu veidošanai mūsu organismā un vielmaiņas procesa regulēšanai.

Veselīga uztura cienītāju vidū nepiesātinātie tauki ieņem pirmo vietu. Tie ietver mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes.

Atšķirība starp nepiesātinātajām taukskābēm un citiem tauku veidiem slēpjas to ķīmiskajā formulā. Pirmajai nepiesātināto taukskābju grupai tās struktūrā ir viena dubultsaite, bet otrajai - divas vai vairākas.

Vispazīstamākie nepiesātināto taukskābju saimes pārstāvji ir omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes. Pazīstamākās ir arahidonskābe, linolskābe, miristoleīnskābe, oleīnskābe un palmitoleīnskābe.

Nepiesātinātajām taukskābēm parasti ir šķidra struktūra. Izņēmums ir kokosriekstu eļļa.

Pārtikas produkti, kas bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, visbiežāk ir augu eļļas. Lai gan nevajadzētu aizmirst par zivju eļļu, nelielu daudzumu speķa, kur nepiesātinātās taukskābes ir apvienotas ar piesātinātajām.

Augu pārtikā polinepiesātinātās taukskābes parasti ir kombinētas ar mononepiesātinātajām. Dzīvnieku izcelsmes produktos nepiesātinātās taukskābes parasti ir apvienotas ar piesātinātajām taukskābēm.

Nepiesātināto taukskābju galvenais uzdevums ir piedalīties tauku metabolismā. Nepiesātinātās taukskābes organismā viegli uzsūcas. Šāda veida tauku neesamība vai deficīts noved pie smadzeņu darbības traucējumiem un ādas stāvokļa pasliktināšanās.

Dienas nepieciešamība pēc nepiesātinātajiem taukskābēm

Veselīga cilvēka, ķermeņa normālai funkcionēšanai ir nepieciešams patērēt līdz 20% nepiesātināto taukskābju no kopējā uztura kaloriju satura.

Izvēloties pārtikas produktus lielveikalos, informāciju par produkta tauku saturu var izlasīt uz iepakojuma.

Kāpēc ir svarīgi uzņemt taukus pareizā daudzumā?

  • Mūsu smadzenes ir 60% tauku;
  • Nepiesātinātās taukskābes ir daļa no šūnu membrānām;
  • Mūsu sirds aptuveni 60% enerģijas saņem no tauku pārstrādes;
  • Tauki ir nepieciešami nervu sistēmai. Tie pārklāj nervu apvalkus un piedalās nervu impulsu pārraidē;
  • Taukskābes ir būtiskas plaušām: tās ir daļa no plaušu apvalka un tās piedalās elpošanas procesā;
  • Tauki palēnina gremošanu, veicina pilnīgāku barības vielu uzsūkšanos, ir lieliski enerģijas avoti un ilgstoši uztur sāta sajūtu;
  • Tauki ir svarīgi redzei.

Turklāt tauku slānis droši aizsargā iekšējos orgānus no bojājumiem. Dažiem taukskābju veidiem ir svarīga loma mūsu imūnsistēmas tonusa uzturēšanā.

Nepieciešamība pēc nepiesātinātajām taukskābēm palielinās:

  • kad pienāk aukstā sezona;
  • Sporta laikā, ja ķermenim ir lielas slodzes;
  • Strādājot darbā, kas saistīts ar smagu fizisko slodzi;
  • Sievietēm, kuras ir grūtnieces un pēc tam baro bērnu ar krūti;
  • Bērnu un pusaudžu aktīvās augšanas periodos;
  • Asinsvadu slimību (aterosklerozes) gadījumā;
  • Orgānu transplantācijas operācijas laikā;
  • Ādas slimību, diabēta ārstēšanas laikā.

Nepieciešamība pēc nepiesātinātajām taukskābēm samazinās:

  • alerģisku reakciju gadījumā uz ādas;
  • Grēmas un sāpes vēderā;
  • Ja nav fiziska stresa uz ķermeni;
  • Gados vecākiem cilvēkiem.

Nepiesātināto taukskābju sagremojamība

Nepiesātinātās taukskābes tiek uzskatītas par viegli sagremojamām. Bet ar nosacījumu, ka organisms nav pārsātināts. Lai uzlabotu nepiesātināto taukskābju uzsūkšanās procesu, ir vērts dot priekšroku pārtikas produktiem, kas tiek gatavoti bez termiskās apstrādes (piemēram, salāti). Vai vārīti ēdieni – putra, zupas. Pilnvērtīga uztura pamatā ir augļi, dārzeņi, graudaugi, salāti ar olīveļļu un pirmie ēdieni.

Tauku uzsūkšanās ir atkarīga no to kušanas temperatūras. Tauki ar augstu kušanas temperatūru ir mazāk sagremojami. Tauku sadalīšanās process ir atkarīgs arī no gremošanas orgānu stāvokļa un noteiktu pārtikas produktu pagatavošanas metodes.

Nepiesātināto taukskābju labvēlīgās īpašības un to ietekme uz ķermeni

Atvieglojot vielmaiņas procesu, nepiesātinātās taukskābes veic svarīgu funkciju organismā. Tie kontrolē "labā" holesterīna darbu, bez kura nav iespējama pareiza asinsvadu darbība.

Turklāt, nepiesātinātās taukskābes palīdz likvidēt slikti strukturētu "slikto" holesterīnu, kam ir destruktīva ietekme uz cilvēka ķermeni. Tās uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Tāpat nepiesātināto taukskābju lietošana uzturā kontrolē smadzeņu darbību, stiprina sirds muskuli, palīdz koncentrēt uzmanību, uzlabo atmiņu un palīdz stiprināt imūnsistēmu.

Sabalansēts uzturs ar optimālu tauku saturu uzlabo garastāvokli un atvieglo depresīvu stāvokļu pārvarēšanu!

Mijiedarbība ar citiem elementiem

A, B, D, E, K, F vitamīni organismā uzsūcas tikai tad, ja tie ir harmoniski apvienoti ar taukiem.

Pārmērīgs ogļhidrātu daudzums organismā sarežģī nepiesātināto taukskābju sadalīšanās procesu.

Nepiesātināto taukskābju trūkuma pazīmes organismā

  • traucējumi nervu sistēmas darbībā;
  • Ādas stāvokļa pasliktināšanās, nieze;
  • Trausli mati un nagi;
  • Atmiņas un uzmanības pasliktināšanās;
  • Autoimūnas slimības;
  • Sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumi;
  • Augsts holesterīna līmenis asinīs;
  • Vielmaiņas traucējumi.

Nepiesātināto taukskābju pārsātinājuma pazīmes organismā

  • svara pieaugums;
  • Asinsrites traucējumi;
  • Sāpes vēderā, grēmas;
  • Alerģiski ādas izsitumi.

Faktori, kas ietekmē nepiesātināto tauku saturu organismā

Nepiesātinātās taukskābes cilvēka organismā nesintezējas. Tās nonāk mūsu organismā pateicoties pārtikai.

Noderīgi padomi

Lai saglabātu veselību un ārējo pievilcību, lietojiet nepiesātinātās taukskābes bez termiskās apstrādes (ja iespējams, protams!). Galu galā tauku pārkaršana noved pie kaitīgu vielu rašanās, kas var pasliktināt ne tikai jūsu figūru, bet arī veselību kopumā.

Nepiesātinātās taukskābes skaistumam un veselībai

Labākās diētas programmas gandrīz vienmēr iekļauj zivis. Zivju ēdieni ir viegli sagremojamu nepiesātināto taukskābju avots. Jūras zivis (sardīnes, siļķes, mencas, laši...) ir īpaši bagātas ar nepiesātinātajām taukskābēm.

Ja organismā ir pietiekami daudz nepiesātināto taukskābju, āda izskatās veselīga, nelobās, mati izskatās spīdīgi, un nagi nelūzt.

Aktīvs dzīvesveids un sabalansēts uzturs ar pietiekamu daudzumu nepiesātināto taukskābju ir labākā izvēle tiem, kas vēlas saglabāt jaunību un veselību!