Dzidrinātais sviests
Gī, Ghe, Ghī vai Ghee

ghee640.jpg

Nosaukumi latviešu literatūrā ir visdažādākie, bet visbiežāk, atradīsiet apzīmēju “Gī, Ghe, Ghī vai Ghee”. Paliksim pie starptautiskā Ghee, bet varat to saukt kā ērtāk. Kaut vai par dzidrināto sviestu, kas būtu vispareizāk, latviski.

Ghee ir dzidrināts  sviests un veselīgāka alternatīva standarta sviestam , no kura tas tiek gatavots. Sviests tiek apstrādāts uz mazas uguns, līdz no tā iztvaiko ūdens, kas ļauj tam saglabāt vairāk uzturvielu un vērtīgo tauku. Ghee sviestam ir labvēlīga ietekme uz veselību un tas ir drošs cilvēkiem ar piena alerģiju/ laktozes nepanesamību.

Cik daudz ghee sviestu ir droši ēst katru dienu?

Lielākajai daļai cilvēku ieteicamā dienas deva ir 2–3 tējkarotes. Maksimālā dienas deva ir 6 tējkarotes. Ja vēlaties no produkta gūt tikai labumu, patērējiet ne vairāk kā 10–15 ml dienā – liekais pārvēršas nevēlamos taukos.

Kā pagatavot ghee sviestu un ar ko to ēst – labākā recepte, lietošanas veidi

Produkts ir populārs Indijas un Pakistānas virtuvē jau vairākus tūkstošus gadu. Pēc pagatavošanas tas nav jāuzglabā ledusskapī, to var uzglabāt istabas temperatūrā vairākas nedēļas. Nezini, kā pagatavot ghee sviestu? To ir viegli pagatavot mājās, jo nepieciešama tikai viena sastāvdaļa – nesālīts sviests no govs piena ar tauku saturu 82% vai vairāk (no 1 kg sanāk aptuveni 700–800 g).

Ghee recepte:

  • sagrieziet sviestu kubiņos, ievietojiet pannā vai katliņā ar biezu dibenu un uz lēnas uguns vai ūdens peldē sildiet;
  • Ļaujiet sviestam izkust un uzkārst, pēc tam ar putu karoti noņemiet piena daļiņas un putas, kas uzpeld virspusē;
  • Karsējot un savlaicīgi noņemot putas, duļķainais šķīdums kļūst caurspīdīgs un intensīvi dzeltens, un apakšā nosēžas baltas nogulsnes - tās sadalās taukos un olbaltumvielās (gatavošanas laiks ir atkarīgs no sākotnējā tilpuma, un process var ilgt 2 stundas).
  • Kausējiet sviestu, nepārspīlējot - tam nevajadzētu vārīties, bet liesmai nevajadzētu arī būt pārāk zemai;
  • Lai noteiktu gatavību, vienkārši ieslēdziet spēcīgu liesmu uz 10 sekundēm - izkausēts sviests bez ūdens un piemaisījumiem nevārīsies un neputos;
  • Ļaujiet šķidrumam atdzist un izkāsiet to caur biezu marli vai kafijas filtru, lai atdalītu olbaltumvielas.

Dzidrinātam sviestam ir nepārprotamas priekšrocības salīdzinājumā ar klasisko sviestu: to var uzglabāt 3–4 mēnešus ledusskapī vai pāris nedēļu istabas temperatūrā, un tas ir piemērots cepšanai.

Pēc tam karsējot, tas izdala daudz mazāk toksiskā savienojuma akrilamīda nekā tā dzīvnieku un augu izcelsmes analogi. Ghee sviestam ir arī augsta dūmošanas temperatūra — 250 °C. Tikai šajā temperatūrā tas sāk dūmot, degt un aktīvi oksidēties. Tomēr to izmanto ne tikai gatavošanas procesā, bet arī pievieno putrām, ceptiem izstrādājumiem un smērē uz maizes.

Dzidrināto sviestu var izmantot arī kosmētiskām vajadzīgām, bet kā sastāvdaļu plašākām izstrādēm. Es to  salīdzinātu ar rafinētu (attīrītu) augu eļļu. No ārstnieciskās vērtības dzidrinātais sviests nav pārāk bagāts ar vērtīgām sastāvdaļām, tajā ir atrodami A un E vitamīni, Omega-3 un dažas citas taukskābes. Principā, labas antioksidantu avots. Jāsaka, ka šodienā, pie labajām īpašībām var pieskaitīt arī to, ka produkts nenodara kaitējumu pie samērīga lietojuma. Tas jau ir labi. Un strādājot ar dažādām izstrādēm profesionāli, bāzes vielu neitralitāte ir nozīmīga.

Ja, darbojaties ar kādām izstrādēm un vēlaties tajās iekļaut dzīvnieku izcelsmes produktus, tad dzidrinātais sviests, savas neitralitātes dēļ, ir ideāls variants, ideālāks kā dzīvnieku tauki vai klasiskais govs sviests. Dzidrinātais sviests uzlabos izstrādes izturības parametrus. To var izmantot, kā alternatīvu biezajām eļļām, izstrādēs- kokosriekstu eļļa, palmu eļļa.