Kā sākt?
11. decembris, 2025 pl. 21:59,
Nav komentāru
Ja vēlies sākt ievākt ārstnieciskās dabas veltes nopietni, nevis tikai kā gadījuma hobiju, svarīgi ir izveidot sistemātisku pieeju. Daudzi domā, ka tas ir romantisks pārgājiens ar groziņu pa pļavām un mežiem, bet faktiski tas ir darbs ar konkrētiem kvalitātes nosacījumiem un tehnoloģiju. Pirmais solis ir izvēlēties šauru specializāciju. Sākumā labāk strādāt tikai ar 3–5 ļoti viegli atpazīstamām un masveidā sastopamām sugām, piemēram, vīgriezi, ceļmallapu, asinszāli, mētru, pīpeni vai gārsas jaunajām lapām. Tas ļauj izvairīties no kļūdām un iemācīties pareizi apieties ar ievākto masu.
Tālāk nepieciešams apgūt botānisko minimumu. Tas nozīmē- iemācīties precīzi noteikt augu pēc lapām, ziediem, smaržas, kā arī izprast, kādā biotopā tas aug un kurā brīdī tam ir visaugstākā aktīvo vielu koncentrācija/ kurā mirklī to vēlams ievākt. Būtiski ir zināt, kurš auga orgāns ir terapeitiski vērtīgākais un kā to ievākt nesabojājot masas kvalitāti un arī neiznīcināt audzi.
Liela daļa darba slēpjas tehniskajos principos. Ievākt var tikai sausā laikā, pēc rasas nožūšanas un tikai veselus, tīrus augus. Maisiem jābūt elpojošiem, nevis plastmasas un vākšanas vietām jābūt tīrām – ne ceļmalas, ne apsmidzināti lauki, ne industriāli piesārņotas teritorijas. Var izmantot arī grozus, vismaz sākumā, kad tikai sāk darboties, līdz maisiem nonāksiet palielinot apjomus. Šie noteikumi nav formalitāte, tie nosaka gala produkcijas kvalitāti.
Tikpat svarīga ir žāvēšana. Tie, kas sāk, visbiežāk kļūdās tieši šajā posmā. Nepietiek novākt, svarīgi ir nodrošināt pareizu žāvēšanu. Tam nepieciešama sausa, labi vēdināma telpa, plaukti vai rāmji un kontrolēta siltā gaisa padeve. Temperatūrai jābūt 35–45 °C robežās vairums augu. Ar laiku sapratīsiet nianses. Ziediem nepieciešams saudzīgāks režīms, lapām – stingrāks. Pareizi izžāvēts materiāls saglabā smaržu, krāsu un struktūru. Un noskaidrojiet, kā pēc tam uzglabāt iegūto drogu un cik ilgi, līdz tā zaudē savu vērtību.
Pirmā sezona nav piemērota lieliem apjomiem. Sāc ar mazumiņu, vienu maisu vīgriezes vai nelielu mētras partiju, lai saprastu, kā augi žūst, cik ātri zaudē mitrumu un kā mainās to smarža. Kad tehnoloģija ir rokās, apjomus var palielināt.
Visbeidzot izveido sev pierakstus, pirmajās sezonās tas būs noderīgi. Pieraksti ievākšanas laiku, vietu, laika apstākļus un žāvēšanas detaļas. Tie nav lieki papīri, bet informācija, kas ļauj atkārtot veiksmi un izvairīties no kļūdām. Tieši tā, pierakstiet arī kļūdas un idejas, kā tās novērst. Novēršanai, starpsezonas laikā varat pajautāt konkrētus jautājumus, kādam pieredzējušākam biedram.