Cik sarežģīti ir ievākt saknes?
11. decembris, 2025 pl. 22:08,
Nav komentāru
Vienkāršoti par sakņu ievākšanu, pamats, kuru atceroties, vienmēr zināsiet, ko un kā! Augu saknes ir viena no spēcīgākām auga daļām, kas principā ir gan kā pats galvenais barības vielu uzņemšanas orgāns, gan vienlaicīgi arī noliktava. Protams, jāsaprot, ka ne vienmēr šo spēku varam izmantot- ne visās ir vielas, kuras ir vajadzīgas mums.
Augi dalās trīs kategorijās- viengadīgi, divgadīgi un daudzgadīgi. Visas saknes kuras ierok, ar retiem izņēmumiem, rok rudenī, kad auga virszemes daļa jau ir atmirusi vai agri pavasarī, kad virszemes daļa vēl nav sākusi attīstīties. Rakšana ir iespējama visas ziemas garumā, ja zeme nav sasalusi (varat ierakt).
Viengadīgo augu saknes parasti nerok, neskaitot to sakņu gumus. Bet mums Latvijā ir maz savvaļas augu ar gumiem, tāpēc biežāk tie ir kultūraugi, kuru gumus iegūstam. Saknes mēdz rakt, bet ārkārtīgi reti, tie parasti ir smaržīgie augi, kuru saknes ierok ziedēšanas laikā- Latvijā tādu ir maz.
Divgadīgos augus ierok visbiežāk, jo to saknēm nav tendence pārkoksnēties. Rok divgadīgā auga saknes pirmā gada beigās vai otrā gada sākumā. Divgadīgie augi pirmajā gadā veido tikai lapu rozetes, otrajā jau ziedus un attiecīgi arī augļus. Tā viegli var saprast, kura gada augs tas ir. Ar izņēmumiem.
Daudzgadīgos augus rok vienalga kurā to dzīves gada rudenī vai pavasarī. Princips ir ievākt sakni mirklī, kad tajā ir sakoncentrētas visvairāk vielu- parasti tas notiek mirklī, kad augam ir jāpārziemo un pavasarī jāspēj atsākt augt. Der zināt, ka jo jaunāks augs, jo vieglāk tā sakni būs pārstrādāt- vecākiem augiem sakne bieži pārkoksnējas.
Pēc sakņu ievākšanas, tās vienmēr mazgā- tekošā, aukstā ūdenī- nekādā gadījumā nemērcējot. Mazgāt var arī izmantojot birstīti- princips: atdalīt augsnes, māla daļas, dažkārt, arī mizu.
Pirms žāvēšanas sakni drīkst sagriezt daļās, ripiņās, 3cm garos posmos vai pat gareniski. Tas samazinās žūšanas laiku un arī mazāk degradēs vērtīgās sastāvdaļas. Un kas ne mazāk svarīgi, tad kad vēlēsieties tās samalt, dzirnaviņu dzīvildze krasi palielināsies.
Uzglabāšana, kā kuram augam, bet bieži tie ir 3-5 gadiem, ar izņēmumiem.
Pagatavošana praktiski visām saknēm visefektīvākā ir vārīšana, lai no tām izdalītos pietiekami daudz vērtīgo vielu. Dzer kursos, pareizi dozējot.
Galvenie riski saistās ar auga identifikāciju, auga bezlapu sezonā. Tāpēc nebaidieties marķēt augus laikā, kad tie aug un ir skaidri redzamas to pazīmes- piemērs, apsieniet ar stumbru sarkanu vilnas diedziņu, iespraudiet blakus augam nelielu puļķīti ar nokrāsotu galu. Izvēlieties sev ērtu marķēšanas metodi. Parasti marķē atsevišķus augus vai audzi kopumā. Ir pieļaujams, ka veģetācijas sezonas laikā izraksiet augu un apskatīsiet, kāda izskatās tā sakne- tas palīdzēs jau vēlāk, kad auga virszemes daļa nebūs, atpazīt pareizās saknes un nesarakt citas.